THC u krvi : Detoksikacija

THC u krvi može biti i do 4 tjedana

Vjerovatno s pitanjem THC u krvi u životu nećeš imati problema, no uvijek je bolje biti spreman na ono najgore, a to je iznenadno testiranje. Uzmimo slučaj da si konzumirao marihuanu – živiš na području gdje je legalno konzumirati kanabis i dolazi netko od tvoje obitelji ili nadređeni s posla govoreći da te danas testiraju na droge? Njima je to „reda radi“, a ti možeš nažalost lako izgubiti posao ili u najgorem slučaju obitelj.

Koliko uopće THC može ostati u tijelu, kako ga izbaciti?  Ispod su navedeni korisni savjeti za sve neugodne situacije na koje možeš naići.

Pričitaj sve o tome kako očistiti THC u krvi

Prvo je važno znati,  testovi na droge i kanabis su svima dostupni. Možete ih kupiti u gotovo svim ljekarnama.  Takvi testovi traže metabolite u slini ili urinu. Metaboliti su tragovi, odnosno ostaci razgradnje THC u tijelu .

Policija koristi uređaj „Cozart Rapiscan“. On radi na principu uzimanja uzorka sline. Uređaj nakon 10 minuta može očitati rezultate te pristutnost kanabisa i droga poput kokaina, amfetamina itd.

Više o THC-u pročitajte ovdje:

Tetrahidrokanabinol- Sve što trebate znati o THC-u

Kako izbaciti THC iz metabolizma

Puno ljudi, posebice u svijetu, u velikim organizacijama se susreće s ovim problemom i nekolicina jednostavno odustane, no velike su šanse da možete proći negativni na testu za THC ukoliko slijedite potrebite korake.

Kao što smo već spomenuli, većina testova reagira na metabolite odnosno biprodukte razgradnje THC u tijelu.

Kako bi se uvjerili u to da budete negativni na testu THC, trebate saznati sljedeće informacije:

 • Količinu THC i njegovih metabolita u tijelu
 • Tip testa

Koliko imam THC-a u tijelu?

Postoji nekolicina načina da otkrijete količinu THC i metabolita u tijelu nakon konzumacije.

Učestalost konzumacije

Prva stvar kod određivanja THC u tijelu, krvi i mokraći je učestalost konzumacije. Konzumirate svaki dan, tjedan ili mjesec? Prilikom pušenja uzimate li dva, tri dima ili cijeli joint? Sa što većom učestalošću konzumacije, THC u krvi i posebice u masnom tkivu imat će drastične poraste u količinama.

Količina masnog tkiva (Body – Fat)

THC i njegovi metaboliti se talože u masnom tkivu, nebitno o tome koliko često konzumirate. Što je veći postotak masnog tkiva u tijelu, THC i metaboliti će se lakše i duže taložiti u tijelu.

Metabolizam i opće zdravlje

Ukoliko imate ubrzan metabolizam, sportaš ste ili se redovno bavite fizičkom aktivnošću, metaboliti se teže mogu taložiti u tijelu, naravno ako je količina masnog tkiva mala.

Vrsta marihuane/kanabisa

Ovisno o tome što konzumirate, marihuanu ili koncentrate te kvaliteti samog proizvoda, količina metabolita će direktno ovisiti njima.

Više o toleranciji na THC pročitajte ovdje:

Tolerancija na THC

Koliko dugo THC ostaje u tijelu?

Tipično, psihoaktivni THC ostaje u tijelu i do dva dana nakon konzumacije. Vrijeme raspada THC metabolita je 3-4 tjedna. THC se otapa u mastima te se samim time taloži u masnom tkivu osobe.

Zbog toga, stanice masnog tkiva će izlučivati THC metabolite, te se on u krvi može pojaviti dugo nakon konzumacije.

Tipovi testova na drogu

Pročitaj sve o tome kako očistiti THC u krvi

 

Testovi se razlikuju po tipu uzorka koje primaju.

Urinoanaliza

Najčešći tip testa na drogu. Koristi se u većini poduzeća zbog njegove jednostavnosti i cijene. Testovi koji rade na principu urinoanalize ne reagira na prisutnost THC, već na prisutnost njegovih metabolita.

Test krvi

Testovi koji koriste uzorke krvi reagiraju na razinu THC u krvi. To znači da za one koje rijetko konzumiraju, THC se rijetko bude mogao naći u samim nalazima.

Kod onih redovitih, dnevnih korisnika, može biti prilično točan i zasigurno će biti pozitivan na THC.

Test kose

Ovo je jedan od najrjeđih testova na droge. Razlog tomu je njegova cijena te nedovoljna pristupačnost. Ipak, neka poduzeća ga koriste za redovno testiranje svojih zaposlenika.

Testovi koji rade na ovom principu otkrivaju metabolite THC i do nekoliko mjeseci unazad od zadnjeg korištenja.

Tri načina kako izbaciti THC iz tijela

 

Pročitaj sve o tome kako očistiti THC u krvi

 

Najbolji način kako bi bili sigurni da će te izaći sa smiješkom nakon dobivanja rezultata, je taj da uopće ne konzumirate kanabis.

Detoksikacija

S puno vježbe, vode i pravilne prehrane osoba može izbaciti toksine u roku od 5 tjedana. Oni s bržim metabolizmom, manjom količinom masnog tkiva će brže izbaciti toksine iz tijela, u ovom slučaju THC iz krvi.

Brza detoksikacija

Za “brza” rješenja preporuča se korištenje nekih od ovih metoda.

Važno je znati da korištenje kreatina, niacina te ostalih „detox“ proizvoda nije siguran odabir te bi uvijek trebali napraviti osobni test na razinu THC u krvi prije samog testa koji vas očekuje. Kupite test u ljekarni i nakon odrađene detoksikacije provjerite prisutnost THC .

Metabolite nije potrebno u potpunosti izbaciti iz tijela. Kod urinoanalize je potrebno metabolite dovesti do jako niske  razine kako test više ne bi reagirao na njih odnosno potrebno je razrijediti mokraću do određene razine, što uzrokuje smanjenje kreatinina i gubitak boje.

Najveće količine metabolita izbacujemo u “prvom i zadnjem mlazu”, tako da dajte uzorak tako da izbjegnete kraj i početak mokrenja.

Voda

Nema potrebe piti ogromne količine vode prije testa. Štoviše, opasno je. Savjetujemo da prije testa konzumirate 2 – 3 litre vode i prije testa do 2L  vode.  Nakon konzumacije vode prije testa, razrijediti će te svoj urin i samim time će on izgubiti boju. Također, ovo uzrokuje niske razine kreatinina u mokraći i samim time zahtjeva dodatne korake kako bi vratili mokraću u normalno stanje.

Kreatin

Kreatinin je nusprodukt metabolizacije u mišićima. Kreatinin se prirodno pojavljuje u tijelu te upravo na temelju količine kreatinina laboratorij određuje razrijeđenost mokraće. Kreatin se razgrađuje u roku od 6 sati, pa savjetujemo uzimanje malo veće doze kreatina (dostupan u fitness shopovima) dan prije testa na THC.

Vitamin B (Niacin)

Kako bi „pobojali“ mokraću koristi se Vitamin B. Prije testa osoba konzumira B-Complex, djeluju i vitamini B-2, B-12.

Detox preparati

Kod kupovine detox preparata, savjetujemo korištenje poznatijih brendova (raspitajte se u ljekarni), no kreatin i vitamin B djeluju poprilično isto.

Medicinski ugljen

Korištenje medicinskog ugljena kao preparata za čišćenje organizma od THC je još uvijek kontroverzan pojam i nemaju svi isto stajalište o tome. Inače, medicinski ugljen se koristi za detoksikaciju organizma od raznih lijekova i toksina u hitnim situacijama. Potrebno je i do tjedan dana korištenja medicinskog ugljena kako bi se očistili neki toksini.

Cijena aktivnog ugljena za 100 kapsula je oko 100 kuna.

Pročitajte više o korištenju medicinskog ugljena za čišćenje organizma .

Izbjegavanje vježbanja dan prije

Vježbanje te fizička aktivnost utječu na otpuštanje THC u krvi, odnosno može uzrokovati nagli skok metabolita u krvi. Zbog toga se savjetuje mirovanje i ne pretjerana fizička aktivnost 24 sata prije testa.

Sintetički urin

Ovo rješenje je za one koji su stvarno kratki s vremenom, ili jednostavno nemaju predispozicije da u tom vremenskom roku očiste tijelo od THC. To može biti zbog učestalog korištenja, velikog postotka masnog tkiva, sporog metabolizma itd. Takvim korisnicima preostaje korištenje sintetičke ili eventualno tuđe mokraće. Sintetička mokraća je široko komercijalno dostupna na online trgovinama. Prednost sintetičke mokraće je to što možete biti sigurni da vam neće naći THC, nedostatak je to što je to direktno „varanje“.

Najčešće će te svoj uzorak morati dati na WC – u pa tu možete iskoristiti priliku i umjesto svoje mokraće kao uzorak predati sintetičku, bez THC. Priprazite da temperatura mokraće bude oko 25 stupnjeva jer inače možete izazvati sumnju. Grijte epruvetu s mokraćom u rukama ili ju držite na toplom mjestu prije davanja uzorka.

Prirodna detoksikacija

Prirodna detoksikacija može definitivno uspijeti, ali obavezno napravite test kako bi se uvjerili da nemate više THC u krvi .

 1. Pravilna prehrana
  • Loša prehrana s puno soli i šećera usporava metabolizam i uzrokuje zadržavanje vode u tijelu. Kada pokušavate očistiti organizam od THC držite se pravilne prehrane s puno vlakana i vitamina ( voće, povrće, kvalitetno meso ).
 1.  Voda
  • Bitno je ne pretjerati s vodom prilikom detoksikacije. Konzumirajte 2-3 litre vode dnevno i do litru vode prije samog testa.
 2. Vježbanje
  • Jedna od najboljih metoda, ukoliko imate vremena za detoksikaciju je fizička aktivnost. Kroz znojenje i smanjenje masnog tkiva smanjujete sposobnost vezivanja THC na masne stanice. Kardio vježbe poput plivanja, trčanja i vožnje bicikla su jedni od najboljih načina da pokrenete svoj organizam!
 3. Čaj i limunada
  • Čaj glasi kao prirodno detox sredstvo. Postoje razne vrste čajeva, najbolje djeluje zeleni čaj jer potiče izlučivanje vode i znojenje odnosno smatramo ga dobrim diuretikom.

Zaključak

Samo razmišljanje o tome da vas netko testira na droge je grozan pojam. Ukoliko ste normalni i funkcionirate, marihuana vas ne sprječava u svakodnevnom radu i štoviše kreativniji ste i produktivniji? Izgubiti posao ili obitelj zbog toga zasigurno nije vaš cilj. Gore navedeni koraci vam uvelike mogu pomoći u tome da izbjegnete ovaj scenarij, odnosno da u krajnjem slučaju nemate THC u krvi.

Sretno!

Portal „vutropedija.com“ se ograđuje od odgovornosti izrade, posjedovanja, uporabe i prometa kanabisom u državama gdje je ilegalno. Pomno obratite pažnju na zakon i legalitet kanabisa u državi u kojoj se nalazite. Savjeti s portala „vutropedija.com“ ne mogu zamijeniti profesionalnu medicinsku pomoć. Za više informacija obratite se svom liječniku.

 

2 komentara

 1. Pozdrav, ja sma srednjoskolac, u ponedeljak imamo sistematski, zadnji put sam konzumirao kanabis pre nedelju dana, jedna cim.
  Da li je moguce da budem pozitivan?

2 Trackbacks / Pingbacks

 1. Istraživanje dokazalo: Nakon prestanka konzumacije kanabisa može doći do pojave raznih simptoma - vutropedija.com
 2. NFL više neće suspendirati igrače zbog korištenja kanabisa - vutropedija.com

Ostavi komentar

Email adresa neće biti objavljena.


*