Novo istraživanje s Harvarda: Kanabis liječi rak gušterače

Otkriven novi lijek za rak gušteraće - kanabis

Rak gušterače čini tri posto svih karcinoma u Americi. Danas čini 7% smrtnih slučajeva od raka, a predviđa se da će to biti drugi vodeći uzrok smrti od raka do 2020. godine. Kao rezultat toga, naslovi o toj groznoj bolesti su obeshrabrujući.

No, ovog su mjeseca znanstvenici s Dana-Farber Instituta za tumore na Sveučilištu Harvard objavili odlične vijesti. U novoj studiji, objavljenoj u časopisu Frontiers of Oncology, 23. srpnja, istraživači su otkrili da je kemikalija pronađena u kanabisu pokazala “značajan terapijski potencijal” u liječenju raka gušterače.

Smrtnost od različitih vrsta raka
Graf prikazuje stopu preživljavanja od različitih vrsta tumora
(https://www.pancreaticcancer.org.uk/statistics/)

Specifični lijek, nazvan FBL-03G, derivat je kanabisa “flavonoida” –  prirodnog spoja koji se nalazi u biljkama, povrću i voću, a koji im između ostalog pruža živopisnu boju. Flavonoide iz kanabisa otkrila je londonska istraživačica Marilyn Barrett 1986. godine, a kasnije je otkriveno da imaju protuupalno djelovanje.

Iako su znanstvenici dugo sumnjali da flavonoidi kanabisa mogu imati terapeutski potencijal, činjenica da oni čine samo 0,14 posto biljke značilo je da će istraživačima trebati čitava polja kanabisa da bi se iz njih izvukle dovoljno velike količine flavonoida. To se nedavno promijenilo kad su znanstvenici pronašli način da pomoću genetskog inženjeringa proizvedu flavonoide kanabisa – što im je omogućilo da lakše istraže prednosti ove molekule.

Znanstvenici sa instituta Dana-Farber, koji su odlučili istražiti terapijski potencijal jednog od flavonoida, FBL-03G, i testirati ga na jednom od najsmrtonosnijih karcinoma došli su do iznenađujućih podataka. Rezultati laboratorijskog eksperimenta su, prema riječima Wilfreda Ngwa, docenta na Harvardu i jednog od istraživača studije, bili izrazito značajni.

“Najvažniji zaključak je da je usmjeravanje flavonoida iz kanabisa na tumor omogućilo ubijanje lokalnih i metastatskih tumorskih stanica, značajno povećavajući vjerovatnost preživljavanja od raka gušterače”, rekao je Wilfred Ngwa.

Ngwa kaže da je ovo prva studija koja je kao rezultat pronašla novi potencijalni lijek za rak gušterače.

“To ima veliki značaj, imajući u vidu da je liječenje karcinoma gušterače posebno otežano s trenutnim terapijama.”

Osim što je ovaj flavonoid uspješno ubio stanice raka, znanstvenik je otkrio da FBL-03G može napasti i ostale stanice karcinoma – što je bilo iznenađujuće čak i za njih.

“Bili smo prilično iznenađeni da lijek može inhibirati rast stanica raka u drugim dijelovima tijela gdje su se pojavile metastaze”, kaže Ngwa.

To sugerira da je u proces uključen i imunološki sustav, mehanizam koji trenutno istražujemo.

Budući da se rak gušterače često dijagnosticira u kasnijim fazama, nakon što se proširi, a čini se da su flavonoidi sposobni ubiti sve ostale stanice karcinoma, to može značiti da bi se životni vijek oboljelih od ove bolesti mogao drastično povećati.

“Ukoliko se uspješno provedu klinička ispitivanja, to će imati veliki utjecaj u liječenju raka gušterače”, kaže Ngwa.

Sljedeći korak za istraživače s Harvarda je dovršavanje tekućih predkliničkih studija, za koje se Ngwa nada da će biti gotove do kraja 2020. To bi moglo pokrenuti prvu fazu testiranja nove metode liječenja na ljudima, što daje nadu onima koje je zadesila ova teška sudbina.

Postavi prvi komentar na ovu objavu

Ostavi komentar

Email adresa neće biti objavljena.


*