Tajland postaje azijski centar za kanabis – idemo u potpunu legalizaciju kanabisa!

Tajland se sprema za potpunu legalizaciju kanabisa

Prognoza za tržište legalnog kanabisa u Aziji je optimistična – očekuje se da će do 2024. godine tržište narasti na 8,5 milijardi dolara. Jedno od glavnih pitanja oko ovog potencijalnog tržišta – koja će zemlja uspostaviti rano vodstvo kao dobavljač. Iznenađujuće je što je upravo Tajland prvi krenuo u tom smjeru.

Iako zakoni u Tajlandu kažnjavaju posjedovanje marihuane sa do 15 godina zatvora i velikom novčanom kaznom, ova zemlja je bila jedna od prvih u Aziji koja je legalizirala medicinsku marihuanu.

Tajland želi postati glavnom zemljom kanabisa u regiji. Ipak, da bi se okrunili tom titulom, zakonodavstvo se mora brzo i drastično izmijeniti. Susjedne zemlje slijede primjer  Tajlanda i stvaraju uvjete za legalizaciju medicinske marihuane.

Država je prošle godine legalizirala medicinsku marihuanu s odobrenjem premijera Prayuth Chan-Ocha, koji je tada vodio tajlandsku huntu, a sada je na čelu civilne vlade nakon spornih općih izbora u ožujku.

Ključni član njegove koalicije zalaže se za potpunu legalizaciju tajlandskog tržišta marihuane, za koju se predviđa da će narasti na 661 milijun dolara u roku od pet godina, prema istraživanju Prohibition Partners-a.

Anutin Charnvirakul, vođa političke stranke Bhum Jai Thai, koji je ujedno i milijunaš, pomogao je Prayuthu da formira vladajuću koaliciju i očekuje se da će to pokušati iskoristiti kako bi ostvario predizborno obećanje o potpunoj legalizaciji marihuane.

Izgledi da se to ostvari porasli su 10. srpnja kada je Anutin imenovan potpredsjednikom vlade i ministrom javnog zdravstva u novoformiranom kabinetu.

On želi ukloniti ograničenja koja su otežavala pristup čak i onima kojima je odobreno korištenje medicinskog kanabisa, navedeno je u izjavi stranke 21. lipnja.

Dvije ključne pozicije koje drži Anutin olakšavaju mu izvođenje regulatornih promjena u svrhu legalizacije kanabisa.

Tajland nije jedini koji razmišlja o legalizaciji. Malezija i Laos razmatraju legalizaciju, a zakonodavstvo Filipina donijelo je mjere za legalizaciju medicinskog kanabisa.

Vijetnam još uvijek ne razmišlja o legalizaciji, a posljednje vijesti možete pratiti na linku.

“Da bi Tajland postao azijski lider u kontekstu kanabisa, potrebno bi bilo da ni Kina ni Japan ne legaliziraju kanabis”, kaže Alexandra Curley, voditeljica analitike u Prohibition Partners.

Iako je marihuana i dalje ilegalna u Kini i Japanu, prema prognozama ove bi dvije države mogle biti najveći proizvođaći na tržištu kanabisa u sljedećih pet godina, s tržištem veličine 4,4 milijarde u Kini i 2,1 milijarde dolara u Japanu. Kineska velika potrošačka baza i visoke cijene kanabisa u Japanu – najveće na svijetu od gotovo 53 dolara po gramu objašnjavaju zašto su ova dva tržišta toliko vrijedna. ( prema podacima ureda Ujedinjenih naroda za drogu i kriminal )

“Azijsko tržište će možda nadmašiti sjevernoamerička tržišta u narednih 5 do 10 godina”

Blizina Tajlanda i bliske poslovne veze obje zemlje znače da bi Tajland mogao privući pacijente koji traže tradicionalne lijekove ili izvoziti proizvode od medicinskog kanabisa, naravno, ukoliko se zakoni promijene u cijeloj regiji. Južna Koreja i Australija već dopuštaju uvoz i izvoz medicinske marihuane.

“Azijsko tržište će i možda nadmašiti sjevernoamerička tržišta u narednih 5 do 10 godina”, kaže Brian Armstrong, izvršni direktor kanadske kompanije Vinzan International koja kupuje kanabis na niskobudžetnim tržištima i prerađuje ih za izvoz. Vinzan International već posluje u Laosu i razmatra širenje na Tajland.

Tajlandska vlada već je poduzela korake kako bi ograničila prekomorske investitore, nakon što su kritičari izrazili zabrinutost zbog monopolizacije tržišta u korist stranaca.

“Želimo biti lider u svijetu marihuane”, kaže Sopon Mekthon, predsjednik državnog instituta za istraživanje kanabisa.

“Naš brend je jak, a imamo i tradicionalno znanje tajlandske medicine koje starije od 300 godina.”

Postavi prvi komentar na ovu objavu

Ostavi komentar

Email adresa neće biti objavljena.


*