Južnoafrička Republika: Sljedeći lider u uzgoju marihuane u Africi

Južnoafrička Republika: Sljedeći lider u uzgoju kanabisa duž afričkog kontinenta

Uzgoj kanabisa može pomoći Africi da napreduje na više načina, a sve većom legalizacijom širom svijeta kontinent može otključati potencijalne prihode.

Afrika se pojavljuje kao igrač u sferi medicinskog kanabisa spektakularnom brzinom i to s dobrim razlogom. Procjenjuje se da bi industrija legalnog kanabisa do 2023. mogla vrijediti više od 7,1 milijardi dolara (otprilike 6,2 milijarde eura) ako se zakoni provedu na cijelom kontinentu.

Znači li to da će se Afrika pridružiti drugim zemljama svijeta u uzgoju kanabisa, poslu i razgovorima?

Kanabis svakako nije nova pridošlica na afričke farme.  Procjenjuje se da je oko 38.000 tona već uzgojeno u cijeloj zemlji, unatoč činjenici da je ilegalan u većini afričkih zemalja. Mnogi su se osiromašeni građani okrenuli uzgoju zbog nedostatka posla i pada potražnje za duhanom.

Prema African Cannabis Reportu:

Siromaštvo bi mogla biti pokretačka snaga legalizacije kanabisa u regiji. Pad potražnje za ključnim kulturama koje su profitabilne, poput duhana, gura regionalne vlasti da potraže alternativne tokove prihoda. S obzirom na to da se kanabis uzgaja ilegalno u velikim količinama širom afričkog kontinenta, potpuno zakonodavstvo i propisi mogli bi otključati potencijalne prihode za mnoge afričke zemlje. Posebno za vodeće proizvođače duhana, Zimbabve i Malavi. 

Doista, tvrtke koje žele stvoriti ili proširiti svoje postupke uzgoja u budućnosti, smatraju Afriku idealnom bazom. Tvrtke cijene ponude niskobudžetnog zemljišta idealnog za obrađivanje kao i radnu snagu s bogatim iskustvom u poljoprivredi. Međutim, to ne isključuje izazove, jer pravni status medicinskog kanabisa varira od države do države, a u nekim je područjima zakonodavstvo nejasno.

Izvješće Prohibition Partnersa kategorizirano je prema važećem zakonodavstvu i regulatornom okviru u 3 razine:

Razina 1 – Vode pokret

Zemlje koje spadaju u prvu razinu pokazuju znakove pomicanja unaprijed sa značajnim promjenama zakona i politika o medicinskom i/ili rekreacijskom kanabisu.

Južna Afrika je u rujnu 2018. postala treća afrička država koja je legalizirala kanabis nakon Lesota (2017.) i Zimbabvea (2018.).

Južna Afrika treća afrička država koja je legalizirala kanabis

Međutim, naredba je suspendirana na 24 mjeseca dok parlament ne stigne izmijeniti ustav. Iako su ukinute kazne, tržište kanabisa u Južnoj Africi još uvijek nije regulirano.

Razina 2 – Spremne za pokret

Zemlje druge razine i regionalna tijela vlasti su one koje imaju aktivne i stalne preglede zakona i propisa o medicinskom i/ili rekreacijskom kanabisu. Vjerojatno će kod njih započeti liberalizacija u kratkom roku.

Trenutno postoje aktivne kampanje za promjenu pravnog statusa kanabisa u Malaviju, Maroku, Gani i Esvatiniju. Kenija bi mogla u skoroj budućnosti slijediti primjere Lesota i Južne Afrike. U kenijskom parlamentu bilo je nekoliko peticija kojima se traži legalizacija kanabisa.

Trenutačno je legalizacija kanabisa još daleka za Egipat.

U Egiptu je u listopadu 2018. zamjenik guvernera kairskog zastupnika John Talaat predložio nacrt zakona. Njime se nastoji dekriminalizirati kanabis, a korisnicima omogućiti liječenje umjesto pritvora.

2015. godine, egipatsko Udruženje trgovaca duhana poslalo je prijedlog kabinetu radi legalizacije trgovine i upotrebe hašiša. Oni tvrde da će zakonodavstvo pomoći smanjenju deficita državnog proračuna u roku od nekoliko godina do uvođenja poreza. Međutim, politička stvarnost današnjeg Egipta čini malo vjerojatnim da će doći do brzog rješenja u korist legalizacije.

3. razina – Još nisu spremne za promjene

Zemlje razine 3 imaju povijesne ili jedinstvene kulturne karakteristike. Zbog toga je mala vjerojatnost da će u kratkom roku doći do velike liberalizacije tržišta medicinskog i/ili rekreacijskog kanabisa. U ožujku 2017. se nakratko činilo da je Zambija spremna za otvaranje zakonodavstva o upotrebi medicinskog kanabisa.

Steven Kampyongo je izjavio da zambijski Zakon o opojnim drogama i psihotropnim tvarima, Cap 96, omogućuje uzgoj medicinskog kanabisa. Međutim, u svibnju 2017., ministar zdravlja dr. Chitalu Chilufya izjavio je da nema namjeru izdavati nikakve dozvole za medicinski kanabis.

Zambija još uvijek nije legalizirala kanabis, te uključuje i zatvorsku kaznu do 15 godina za korištenje istoga.

Ovo stajalište se nije promijenilo. Zambijski zakon ima odredbu o medicinskom kanabisu. No, sve dok vladini ministri ne postignu sporazum, svako korištenje kanabisa je nezakonito i podvrgnuto oštrim kaznama. Te kazne često uključuju zatvorsku kaznu do 15 godina.

Situacija u Južnoj Africi

U travnju 2019. Južnoafrička regulatorna agencija za zdravstvene proizvode (SAHPRA) najavila je namjeru izdavanja dozvola za uzgoj kanabisa u medicinske svrhe. Time se referirala na prethodno objavljene smjernice iz 2017. o uzgoju kanabisa u medicinske svrhe. Isto tako je potvrdila da su proizvodi od kanabisa namijenjeni za liječenje. Zbog toga se u izuzetnim okolnostima mogu dati na raspolaganje određenim pacijentima pod medicinskim nadzorom. Autorizacija ovisi o podnošenju odgovarajućeg režima doziranja, prihvatljivog opravdanja za predloženu upotrebu i redovitog podnošenja izvještaja MCC-u. 

Najava iz travnja temelji se na dokumentu namijenjenom pružanju pravnog okvira za uzgoj i preradu kanabisa. Time bi se na kanabis gledalo kao na osnovni biljni materijal za proizvodnju registriranih lijekova.

U službenom izdanju SAHPRA je potvrdila da su između ožujka i prosinca 2018. zaprimili 21 zahtjev za uzgoj kanabisa u medicinske svrhe. Jedan je podnositelj zahtjeva povukao svoj zahtjev.

Dalje nastavljaju:

Od 20 preostalih prijava, 16 mjesta je pregledano u smislu usklađenosti sa zahtjevima za uzgoj objavljenim u smjernicama. Preostala četiri nalazišta predviđena su za pregled u prvom tromjesečju 2019. Od 16 pregledanih nalazišta utvrđeno je da 12 mjesta nije u skladu pošto nisu zadovoljila minimalne zahtjeve (npr. Nepostojeće sigurnosne mjere). Otkriveno je da su četiri prijave imale minimalne nedostatke i ponovno su pregledane. Jedna od ove četiri prijave ima manje nedostatke koji su uočeni tijekom drugog kruga inspekcije. Podnositelj prijave pristao je riješiti ta pitanja. Preostalim mjestima izdana su pisma u kojima se savjetuje da su u skladu s traženim standardima za uzgoj kanabisa u medicinske svrhe. Isto tako će im se izdati dozvole za uzgoj, na koje će se priložiti uvjeti uzgoja.

Licence za uzgoj ljekovitog kanabisa vrijedit će pet godina. Sva tri mjesta koja su licencirana prijavila su se samo za uzgoj biljnog materijala. Nijedan nije podnio zahtjev za proizvodnju lijekova koji sadrže kanabis, poput ekstrakata ulja. Bez obzira na to, sva mjesta će trebati biti u skladu sa standardima utvrđenima u Vodiču o dobrim proizvodnim praksama za lijekove.

Do sada nije registriran niti jedan lijek koji sadržava kanabis kod SAHPRA-e. Pristup takvim proizvodima i dalje ovisi o daljnjoj primjeni kroz postupak 21. odjeljka. Nove i ponovne prijave za dozvolu za uzgoj kanabisa u ljekovite svrhe mogu se podnijeti putem internetskog portala koji je izradio SAHPRA.

Istraživanja o potencijalnom utjecaju kanabisa kao lijeka u Africi su u tijeku. Nedavno objavljeno u African Journal of Primary Health Care & Family Medicine se navodi:

U siječnju 2016., ATODRU je izradila kratki opis politike prema kojem se ocjenjuju nalazi objavljenog sustavnog pregleda tekućih dokaza. Pregled je identificirao dokaze umjerene kvalitete koji podržavaju uporabu ljekovitog kanabisa za kroničnu bol, mučninu izazvanu kemoterapijom, povraćanje i multiplu sklerozu. Isto tako je identificirao i brojne formulacije, doziranja i načine primjene koje ograničavaju preporuke.

Nakon toga, SAMRC je 8. veljače 2017. na Medicinskom kampusu SAMRC u Cape Townu okupio ključne sudionike koji predstavljaju svih devet fakulteta zdravstvenih znanosti na južnoafričkim sveučilištima, kako bi istražili mogućnosti za provođenje lokalnih istraživanja i kliničkih ispitivanja ljekovitog kanabisa i kanabinoida.

Radionica je identificirala tri glavna istraživačka prioriteta:

  • Provesti nacionalno, višestrano kliničko ispitivanje kanabinoida nakon identificiranja optimalnih formulacija, doziranja i relevantnih kliničkih indikacija iz trenutne baze dokaza kako bi se obavijestilo o razvoju protokola ispitivanja.
  • Podržati eksploratorno istraživanje za kvantificiranje prevalencije i kvalificiranje trenutne uporabe ekstrakata (npr. ulja) u zajednici za ublažavanje boli i drugih simptoma. Metode koje su uključene su sljedeće: poprečni presjeci u zajednici i u klinikama, internetsko istraživanje šire javnosti, ankete poprečnih presjeka liječnika opće prakse i/ili specijalista u klinikama za bol s obzirom na njihovo znanje pacijentske uporabe ekstrakata kanabisa.
  • Provesti kvalitativnu procjenu mogućih prepreka i olakšanja liječnicima koji propisuju kanabis ili kanabinoid u medicinske svrhe, ako se to legalizira u budućnosti.

Dalje na ovom sastanku, istraživački tim podržan od SAMRC-a procijenio je dokaze za testiranje kanabinoida kod upravljanja boli povezane sa senzornom neuropatijom koju povezujemo s HIV-om (HIV-SN).

Tim je odabrao bolni HIV-SN kao uvjet temeljen na:

  • velikom opterećenju HIV-a i HIV-SN-a u južnoafričkoj populaciji, unatoč visokoj dostupnosti poboljšanih antiretrovirusnih lijekova
  • nepostojanju empirijskih dokaza koji bi podržavali djelotvornost farmaceutskih sredstava koja se obično preporučuju za liječenje neuropatske boli u ovoj populacijskoj skupini

Oni su ograničili svoju procjenu na ispitivanjima dužim od 12 tjedana, uključili sudionike s najmanjim intenzitetom boli u početnoj fazi i koji su udovoljili trenutnim preporukama za ispitivanje u području kronične boli.

Tim je zaključio da postoji klinička ravnoteža za fiksnu dozu THC : CBD oromukoznog kanabinoida u spreju za liječenje bolnog HIV-SN-a. To se temeljilo na GRADE procjeni, nepostojanju demonstrativno učinkovite alternativne terapije za bolni HIV-SN i kliničkoj potrebi ljudi koji žive s HIV-om.

Tim trenutno radi na protokolu ispitivanja za višesmjerno ispitivanje koje je u skladu s trenutnim najvišim standardima za ispitivanja analgetskih sredstava za kroničnu bol. SAMRC će izdati Zahtjev za prijavu (RFA) od skupina zainteresiranih za sudjelovanje u testiranjima unutar doglednog vremena. 

U studiji je uočeno da i dalje postoji zbrka oko razlike kanabisa kao lijeka i njegove rekreacijske upotrebe. Da bi se osigurao najbolji rezultat kod pacijenata koji bi mogli imati koristi od uporabe medicinskog kanabisa, znanstvena zajednica se mora okupiti i osigurati da je uključena u kreiranje politike oko ovog pitanja.

 

(Izvor: healtheuropa.eu)

Postavi prvi komentar na ovu objavu

Ostavi komentar

Email adresa neće biti objavljena.


*