Bernie Sanders: “Čim dođem na vlast, legalizirat ću kanabis u svih 50 država!”

Bernie Sanders će legalizirati kanabis u svih 50 država

Predsjednički kandidat i senator Bernie Sanders (I-VT) obvezuje se da će, ako bude izabran u Bijelu kuću, odmah legalizirati kanabis u svih 50 država.

“Završit ćemo razorni rat protiv droge”, rekao je demokratski predsjednički kandidat Sanders početkom godine na stranačkom skupu u Cedar Rapids-u.

“Već prvi dan u uredu, izvršnom naredbom predsjednika, legalizirat ću marihuanu u svakoj saveznoj državi u ovoj zemlji.” – tvrdi Sanders.

Pomoći ćemo onima kojima to najviše treba

Sanders je naglasio da će njegova administracija prekinuti zabranu kanabisa na način koji pomaže zajednicama oštećenima upravo u provođenju dosadašnjeg rata protiv droge.

“Krenut ćemo prema naprijed, a prvo ćemo revidirati evidenciju uhićenih zbog posjedovanja marihuane”, rekao je. “Osigurat ćemo da legalno tržište marihuane ne kontrolira nekolicina korporacija kao što je slučaj kod drugih industrija, već da će oni koji su najviše patili poput afroameričke zajednica, latinoameričke zajednice i zajednice Indijanca, imaju priliku zaraditi kroz legaliziranu industriju kanabisa. “

Izvršna vlast prema Zakonu o kontroliranim supstancama (CSA)  ima ovlaštenja reklasifikacije kanabisa bez suradnje s Kongresom, ali postupak uključuje određene korake glavnog tužitelja i sekretara za zdravstvo tako da je teško moguće da će Sanders ukinuti prohibiciju na razini cijelog SAD-a samo nekoliko sati nakon polaganja zakletve.

Sanders je spomenuo svoju namjeru brze legalizacije marihuane na predstavljanju kampanje početkom mjeseca, našalivši se da će na dan inauguracije reći svojoj supruzi  “danas ću kasno doći kući, draga moja.”

Washington Post je izvijestio da su pomoćnici Sanders-ove kampanje uključili saveznu legalizaciju kanabisa u popis izvršnih naloga 2021. godine ukoliko on osvoji mjesto.

Još u 2015. godini, Sanders je podnio prijedlog senatu o ukidanju marihuane i time je postao prvi veliki predsjednički kandidat koji je podržao legalizaciju.

Okončanje rata svim drogama

Iako je Sanders 2020. godine izdao jedan od najsloženijih planova usmjerenih na kanabis, nije otišao toliko daleko kao neki suparnički kandidati kad je u pitanju dekriminalizacija psihodelika i drugih droga.

Iako senator Sanders često govori o “okončanju rata svim drogama”, rekao je da za to treba više vremena jer nije jednostavno kao što je to slučaj s kanabisom.

S druge strane, bivši gradonačelnik South Benda i predsjednički kandidat Pete Buttigieg uključio je u svoj program dekriminalizaciju posjedovanja svih droga kao dio zakona o rasnoj pravdi i mentalnom zdravlju. Izaslanica Tulsi Gabbard (D-HI) u međuvremenu je rekla kako podržava legalizaciju i regulaciju trenutno nezakonitih droga.

Poduzetnici Andrew Yang i Tom Steyer, također predsjednički kandidati, podržavaju dekriminalizaciju većine opioida. Yang također kaže da bi legalizirao terapijsku upotrebu psilocibinskih gljiva za vojne veterane.

izvor: CNN

Postavi prvi komentar na ovu objavu

Ostavi komentar

Email adresa neće biti objavljena.


*