Zanimljive činjenice iz regije: Prije gotovo 150 godina u Ljubljani cvjetao izvoz medicinske konoplje

U sloveniji se kanabis izvozio još prije 150 godina

Prije gotovo 150 godina, u Ljubljani su se punile i prodavale cigarete s kanabisom koji je za tadašnje pojmove sadržavao vrlo visoke postotke THC-a. Julius von Trnkóczyju pl. Saszkalski, doseljenik iz Češke i vlasnik male ljubljanske ljekarne zvane “Pri Samorogu”, cigarete s kanabisom je čak slao i prodavao putem pošte u daleke krajeve Austro-Ugarske.

Potkraj 19. stoljeća u monarhiji se carskim dekretom uvode restrikcije na proizvodnju i prodaju kanabisa, no to ovog poduzetnog lijekarnika ne sprječava da i dalje posluje. Naime, on uvjerava tadašnju vlast u Sloveniji da se kraljevska zabrana ne odnosi na njegove prozivode, već na francuske krivotvorine koje su po njemu bile pomiješane s vilinskim biljem znanim još i kao velebiljem – poznata “otrovna” biljka koja ima halucinogeno djelovanje te izrazito utječe na centralni živčani sustav.

Nakon razgovora s vlašću, ljekarna nastavlja poslovati i prodavati medicinski kanabis diljem monarhije s ciljem što većeg izvoza u bogatije zemlje poput Češke i Njemačke. Najbolji dokaz tome je i da je oglašavanje ovog “lijeka” bilo bazirano na njemačkom jeziku te na činjenicama da su cigarete s kanabisom lijek protiv mnogih plućnih bolesti poput astme i bronhitisa, ali i nekolicine drugih stanja poput kronične boli, lošeg sna i reume.

Cijena je za to doba bila i više nego zadovoljavajuća. Naime, u to vrijeme za cijelu kutiju ljekovitih smotuljaka s kanabisom ( 5-10 cigareta ) bi morali izdvojiti 80 krajcara, što je otprilike isti iznos koji bi tada platili za litru ruma ili 5 litara osrednjeg vina.

 

izvor: Delo.si

Postavi prvi komentar na ovu objavu

Ostavi komentar

Email adresa neće biti objavljena.


*