Novootkriveni kanabinoidi THCP i CBDP: Što sve znamo o njima?

TCHP i CBDP kanabinoidi

Skupina talijanskih istraživača, predvođena profesorom Giuseppeom Cannazzom sa Sveučilišta u Modeni i Reggiom Emilijom (UniMore), otkrila je novi kanabinoid, 30 puta snažniji od THC-a. Nakon otkrića, nazvali su ga tetrohidrokanabiforolom (Δ9-THCP) te ga izolirali zajedno s odgovarajućim homologom kanabidiola (CBD) sa sedmeročlanim alkil lancem, kanabidiforolom (CBDP).

Njihova studija objavljena 30. prosinca 2019. godine. Izvještaji pokazuju da se THCP veže i za ljudski CB1 i CB2 receptor endokanabinoidnog sustava i da je 33 puta aktivniji od THC-a, 63 puta aktivniji od THCV-a i 13 puta više aktivniji od novootkrivenog THCB-a. Sufiks “-rol” dolazi od “sfaerophorol”, uobičajenog naziva za 5-heptil-benzen-1,3-diol.

Istraživanje novih kanabinoida započelo je proučavanjem industrijske konoplje. Kako je kanabis u Italiji ilegalan, istraživači su tražili dopuštenje od talijanskog Ministarstva zdravstva. Trenutno je Vojno-farmaceutska kemijska tvornica u Firenci jedina državna agencija ovlaštena za uzgoj sojeva medicinskog kanabisa.

Istraživači su otkrili novi fitokanabinoid, kanabidiforol (CBDP), koji je slične strukture kao CBD.

“Otkrili smo ove nove spojeve kanabisa jer ih nitko nije tražio. Naš kolega, dr. Cinzia Citti, je bio uvjeren da postoji homolog CBDP-a – THCP. Nakon odobrenja talijanskog Ministarstva zdravstva imali smo priliku proučavati soj kanabisa FM2 koji je uzgajala Vojna farmaceutska kemijska tvornica u Firenci “, rekao je dr. Cannazza.

Tijekom istraživanja soja FM2, otkriven je fitokanabinoid iste strukture kao THC, ali sa sedmeročlanim alkil lancem.  Cannazza je objasnio da “THCP ima duži alkilni lanac, lakše se otapa u masti te odgovara CB1 receptorima 30 puta jače nego THC. To je samo prvi korak ka ovoj novoj klasi kanabinoida.”

Prema studiji, do danas, prirodni kanabinoidi s linearnim alkil lancem dužim od pet članova nikada nisu otkriveni ili identificirani u biljkama kanabisa. THCP molekularna struktura identificirana je sa sedmeročlanim alkilnim lancem. Kroz tetradni test na miševima, THCP je izazvao hipomotilitet, analgeziju, katalepsiju i sniženu rektalnu temperaturu, što ukazuje na kanabimimetičku aktivnost sličnu THC-u.

Znanstvenici moraju proučiti koncentraciju kanabinoida THCP-a i CBDP-a u različitim sojevima kanabisa, jer ponekad nije jasno zašto neki sojevi s niskom razinom THC-a imaju izrazito visoka psihotropna svojstva, vjerojatno bi to mogla biti posljedica THCP-a.

Cilj istraživanja bio je dati molekularni otisak soju FM2. Istraživači su se koristili s novom tehnikom, zvanom metabolomika, koja je sustavno proučavanje kemijskih otisaka koje ostavljaju specifični stanični procesi i koja omogućava identifikaciju molekularnog otisaka biološkog uzorka i omogućava otkrivanje i identifikaciju novih spojeva s visokim stupnjem pouzdanosti, čak i ako je prisutan u tragovima u složenim matricama.

“Prema testovima na miševima, THCP je puno moćniji od THC-a, ali bit će potrebno razumjeti kako djeluje na ljude”, objasnio je dr. Cannazza.

Zašto su ti spojevi važni?

Važnost ovog otkrića leži u činjenici da do sada nitko nije tražio ovaj snažni fitokanabinoid. Prema istraživačima, ovo bi otkriće moglo rasvijetliti nekoliko farmakoloških učinaka koji se ne mogu pripisati isključivo THC-u.

„Sljedeći korak bit će istraživanje koncentracije ovih kanabinoida u drugim sortama kanabisa kako bismo otkrili zašto neke sorte s niskom razinom THC-a imaju izrazito visoka psihotropna svojstva. Što se tiče CBDP-a, s druge strane o tome trenutno ne znamo apsolutno ništa ”, objasnio je dr. Cannazza.

Istraživanje THCP-a je još uvijek u počecima, dok CBDP još nije proučen, iako je otkriven prije THCP-a. Otkrivanje THCP-a dio je trogodišnjeg projekta o konoplji s proračunom od tristo tisuća eura. Sredstva je dodijelila Europska unija.

Izvor: HIGH TIMES

Postavi prvi komentar na ovu objavu

Ostavi komentar

Email adresa neće biti objavljena.


*