Velika Britanija: Podrška za legalizacijom kanabisa veća no ikad!

Podrška za legalizacijom kanabisa veća no ikad u Velikoj Britaniji.

Duplo više odraslih Britanaca sada podržava legalizaciju kanabisa nego što mu se protivi, pokazala je anketa koja otkriva “širi jaz” između javnog mišljenja i zakona o drogama.

Četrdeset osam posto birača zalaže se za legalizaciju rekreacijske upotrebe marihuane, što je za pet bodova više nego u prošloj godini, a samo 24 posto ima prigovora, pokazalo je istraživanje YouGov-a.

Potpora za lijek kanabisa bila je još jača, 77 posto ispitanika reklo je da bi to trebalo dopustiti. Sličan udio rekao je da bi razmislili o liječenju na bazi kanabisa ako postoje čvrsti dokazi da će im to biti od koristi.

Konzervativna skupina za reformu politike lijekova (CDPRG), koja je naručila anketu, rekla je da nalazi ukazuju na “jasan i rastući apetit” za novim pristupom politici lijekova u Velikoj Britaniji.

Rob Wilson, izvršni direktor grupe i bivši ministar za civilno društvo, kaže:

Ovo istraživanje pokazuje da vlada i političari znatno zaostaju za razmišljanjem javnosti. To ilustrira rastući jaz između tvrdoglave, desetljećima stare politike zabrane i razvijajući stav milijuna birača koji su spremni primijeniti nove pristupe usmjerene na poboljšanje smanjenja štete i ishode zdravstvene zaštite.

Do otkrića dolaze nakon što je vlada legalizirala neke lijekove na bazi kanabisa u studenom prošle godine, što je liječnicima specijalistima omogućilo propisati lijek.

Unatoč tome, do danas NHS (National Health Service) zapravo i nije izdao ni jedan recept, a skupe privatne recepte ostavljaju daleko izvan dohvata većine obitelji.

Nešto manje od četvrtine od 1.690 ispitanika smatra da bi pacijentima kojima je liječnik propisao kanabis trebalo dozvoliti da uzgajaju vlastite biljke, a 22 posto njih kaže da bi svi mogli uzgajati biljku.

Trideset i jedan posto ispitanih priznalo je da je probalo kanabis.

Podrška legalizaciji kanabisa bila je najsnažnija među mladima i onima koji žive u Londonu, gdje je 56 posto podržalo taj korak. Pedeset dva posto ispitanika u cijeloj državi u dobi između 18 i 49 godina je iskazalo interes za legalizaciju rekreacijske marihuane.

Podrška za legalizacijom kanabisa je najveća u Londonu.

Sedamdeset i devet posto anketiranih reklo je da se vlada bori s problemima vezanim za drogu u Velikoj Britaniji, a sedam od 10 ispitanika vjeruje da trenutna politika zabrane ne smanjuje štetu.

Pedeset i tri posto smatra da bi konzumaciju droga trebalo smatrati zdravstvenim problemom i njih treba rješavati strategijama smanjenja štete, a ne kriminalizacijom, za koju više od tri četvrtine kaže da nije učinkovito rješenje.

Polovina ispitanika vjerovala je da bi legalizacija i prodaja kanabisa, regulirana vladom, učinila mlade i ranjivije ljude sigurnijima, u usporedbi s 23 posto koji su odgovorili da to neće učiniti.

G. Wilson rekao je:

Ilegalne droge čine strašnu štetu obiteljima i zajednicama u cijeloj zemlji. Tisuće ljudi umire, stotine tisuća mladih uzimaju droge koje niti razumiju niti znaju što sadrže. Istodobno nasilne kriminalne bande ostvaruju ogromne financijske dobitke dok profitiraju na slabima i ranjivima. Nalazi ovog istraživanja pokazuju hitnu potrebu da donositelji zakona i vlada počnu preispitivati ​​politiku kao dio otvorene, potpuno informirane rasprave o budućnosti politike droga na temelju dokaza.

CDPRG su prošlog mjeseca pokrenuli g. Wilson i konzervativni zastupnik Crispin Blunt, koji su tražili da se kanabis legalizira u roku od pet godina. Skupina je osnovana radi pokretanja “jasnog i sveobuhvatnog pregleda politike o drogama”.

Mike Barton, bivši šef policije Durhamove policije, rekao je:

Jednostavno ne možemo naći izlaz iz problema s drogom. Mnogi od nas u provedbi zakona odavno pozivaju na javnozdravstveni pristup drogama. Ove brojke [ankete] pokazuju kako se britanska javnost slaže da kriminalizacija nije rješenje problema s drogom. Javnozdravstveni pristup mogao bi umanjiti štetu korisnicima, ali i osloboditi policijske izvore za borbu protiv teškog kriminala.