U tragičnim požarima u šumama Amazone bi mogla stradati i posebna vrsta kanabisa

Amazona trenutno pati od ogromne deforestacije i požara.

Požari koji haraju Amazonom mogli bi donijeti ogromne gubitke biološkoj raznolikosti planeta, uključujući smrt vrste kanabisa koja je preživila gotovo 500 godina.

Požari su ove godine posebno razorni jer je 1330 četvornih kilometara prašume – koja je već ugrožena zbog krčenja šuma i klimatskih promjena – izgubljena samo od siječnja.

Među jedinstvenim biljnim životom koji prijeti požarima je i vrsta kanabisa, Brazil Amazonia, koja raste divlje u amazonskoj prašumi. Ova sorta ima snažni efekt sative u početku koji postaje sedativan s vremenom.

Saznajte više o Brazil Amazonia vrsti kanabisa ovdje.

Brazil Amazonia je potentan soj sative.

Kanabis nije autohtona biljka u Južnoj Americi, a vjerojatno je u Brazil stigla 1549. godine, sudeći po izvještaju kanadske vlade. Izvještaj je pripremljen 2002. godine u Senatskom posebnom odboru za ilegalne droge radi informiranja o budućim promjenama politike kanabisa.

Robovi su donosili kanabis u Brazil, a kasnije je biljka korištena u medicinske svrhe. Autohtoni ljudi su koristili kanabis za “izlječenje bolesnika”, navodi se u vladinom izvješću.

Izvještaj Ureda Ujedinjenih naroda za droge i kriminal iz 1955. bilježi raširenu uporabu kanabisa koji divlje raste u sjevernoj regiji Brazila. Najpopularniji oblik konzumacije bio je pušenje cvijeta iz cijevi odnosno bonga.

Kanabis je u Brazilu ilegalan, ali vlada ga je odobrila za neke terapijske svrhe, navodi se u brazilskom izvještaju.