Šteti li kanabis dentalnom zdravlju?

Otkriveno je da česta konzumacija kanabisa dovodi do lošijeg dentalnog zdravlja.

Novo istraživanje objavljeno u časopisu JAMA Psychiatry dokazalo je da kontinuirana upotreba kanabisa, čak i tijekom nekoliko godina ili desetljeća, ima minimalne učinke na dugoročno zdravlje.

Istraživanje je proveo tim istraživača koji je predvodila Madeline H. Meier sa Sveučilišta u Arizoni, a ispitivali su učinke upotrebe kanabisa među odabranom skupinom ljudi tijekom dvadeset godina.

Konkretno, istraživanje je pratilo 1.037 Novozelanđana tijekom dvadeset godina, u dobi od 18 do 38 godina, te se pokušalo utvrditi postoje li mjerljive promjene u njihovom fizičkom zdravlju, posebno kod rada pluća, tjelesne težine, šećera u krvi, razine kolesterola, zdravlja zubi i krvnog tlaka. Istraživači su također proučili učinke kontinuirane uporabe duhana.

Otkriveno je da kanabis ima malo ili nimalo utjecaja na zdravlje tijela, osim na dentalno zdravlje korisnika.

Utvrđeno je da su konzumenti kanabisa lošijeg parodontološkog zdravlja i da su izloženi većem riziku od razvoja bolesti desni.

Promatrana skupina konzumenata duhana je pokazala opadajuće rezultate u zdravstvenim kategorijama s kojima korisnici kanabisa nisu imali problema.

„Za usporedbu, upotreba duhana bila je povezana s lošijim zdravljem parodonta, funkcijom pluća, sistematskom upalom, nivoom kolesterola lipoproteina velike gustoće, razinom triglicerida i razinom glukoze kod osoba u srednjoj životnoj dobi, kao i padom zdravlja u dobi od 26 do 38 godina.“, navedeno je u istraživanju.

Šteti li konzumacija kanabisa tijekom trudnoće?

Tajanstveni uzroci

Istraživači su objasnili zašto su česti konzumenti kanabisa razvili probleme sa zubima i zubnim mesom.

Iako je otkriveno da česti korisnici kanabisa rjeđe čiste zube četkanjem nego osobe koje ne konzumiraju kanabis, potvrđeno je da lošije dentalno zdravlje imaju čak i korisnici koji redovno peru zube.

„Općenito, naša otkrića pokazala su da upotreba kanabisa tijekom 20 godina nije povezana sa zdravstvenim problemima u ranoj srednjoj životnoj dobi… Kroz nekoliko zdravstvenih kategorija (parodontno zdravlje, funkcija pluća, sistemska upala i zdravlje metabolizma) jasni dokazi o štetnoj povezanosti s uporabom kanabisa pojavili su se samo u jednoj domeni, naime kod parodontološkog zdravlja.“, naveli su istraživači.

Dosadašnja istraživanja su proučavala povezanost između upotrebe kanabisa i opadanja zdravlja u kratkom razdoblju, za razliku od Meier i njezinog tima koji su istraživanje vodili dvadeset godina.

Postavi prvi komentar na ovu objavu

Ostavi komentar

Email adresa neće biti objavljena.


*