U Libanonu novi zakoni: “Iovako se uzgaja ilegalno – bolje da novac ide u državnu blagajnu!”

Libanon je legalizirao uzgoj medicinske konoplje kako bi spasio gospodarstvo

BEJRUT – Libanonski parlament prošlog je mjeseca legalizirao uzgoj konoplje u medicinske svrhe, što je potencijalno unosan izvozni proizvod u gospodarstvu kojem su hitno potrebne devize jer se bori s teškom financijskom krizom.

Iako je uzgoj kanabisa nezakonit u Libanonu, već se duže vremena otvoreno uzgaja u plodnoj dolini Bekaa – bez straha od policije.

Odluka Parlamenta bila je “vođena ekonomskim motivima, ništa drugo”, rekao je Alain Aoun, stariji zastupnik u Pokretu za slobodu.

Postoji potreba da pomognemo gospodarstvu na bilo koji način,” rekao je prošli mjesec Reutersu.

Ovaj potez donio bi prihod državi i razvio poljoprivredni sektor, a legalizirao uzgoj koji se u svakom slučaju odvija ilegalno, kaže Aoun.

Ne želimo pogađati brojeve …

Hezbollah, šiitska islamistička skupina koju podržava Iran, bila je jedina stranka koja se usprotivila novom zakonu odobrenom na sjednici prošlog mjeseca.

Ideja o legalizaciji uzgoja kanabisa s ciljem proizvodnje lijekova temeljnim na kanabinoidima, a posebice THC-u, istražena je u analizi konzultantske tvrtke McKinsey koju je još 2018. naručila libanonska vlada.

Uslijed izlaska novog zakona prošlog mjeseca, libanonska policija izvršila je najveću zapljenu kanabisa – zaplijenili su oko 25 tona hašiša koji je trebao biti prokrijumčaren južno u neke od afričkih država.

 

izvor: REUTERS

Postavi prvi komentar na ovu objavu

Ostavi komentar

Email adresa neće biti objavljena.


*