Mogu li se Nijemci nadati legalizaciji kanabisa?

Daniela Ludwig
Daniela Ludwig

Istaknuti članovi vladajuće Kršćansko-demokratske unije (CDU) počeli su otvoreno razgovarati o legalizaciji kanabisa u Njemačkoj. Ovaj potez bio bi povijesni preokret za tu konzervativnu stranku.

“Kanabis se može legalizirati za rekreativnu uporabu, naravno uz kontroliranu proizvodnju i distribuciju”, izjavila je u petak glasnogovornica unutarnje politike CDU-a Marian Wendt. “Resursi oslobođeni u policiji i pravosuđu trebali bi se koristiti u borbi protiv ilegalne trgovine.”

Wendtova izjava uslijedila je nakon što je vladina povjerenica za suzbijanje zlouporabe droga, Daniela Ludwig, također nagovijestila liberalniju novu politiku u konzervativnoj stranci.

Ludwig iz sestrinske stranke CDU-a, Kršćansko-socijalne unije (CSU), je prošlog tjedna rekla za časopis Neue Osnabrücker Zeitung: “Moramo prestati s ideološki nabijenim raspravama, jer tako nećemo ništa postići.”

Umjesto toga, nova povjerenica je rekla da se politika droge treba fokusirati na praktičnost. “Na kraju dana, koji je najbolji način zaštite zdravlja ljudi, posebno mladih, i koji put ima najviše smisla za situaciju u ovoj zemlji?”

Ludwig je također rekla da stranka godinama razmišlja o legalizaciji . “Naravno da ne možete postati ovisni ako jednom probate”, dodala je. “Upravo zato smo razmatrali različite projekte za kontroliranu distribuciju.”

Promjena politike

Ludwig je postigla znatno drugačiji ton nego njezina prethodnica Marlene Mortler, također iz CSU-a, koja je prošle godine u izjavi rekla: “Stalna rasprava o legalizaciji ide pogrešnim putem. To sugerira, posebno mladima, da kanabis nije opasna tvar – to jednostavno nije istina! ”

Trenutno je kanabis u Njemačkoj zakonit samo za strogu medicinsku upotrebu. Biljka se smije uzgajati, prodavati, posjedovati, uvoziti ili izvoziti samo uz dozvolu Federalnog zavoda za lijekove i medicinske proizvode. Ozbiljno bolesnim osobama mogu se propisati lijekovi na bazi kanabisa.

U praksi sudstvo obično ne procesuira slučajeve posjedovanja 6 grama ili manje, što je granica koju su državni ministri unutarnjih poslova dogovorili prošle godine.

Stranka Angele Merkel posljednja je od glavnih političkih stranaka u Njemačkoj koja se strogo protivi legalizaciji kanabisa.

Prošle godine, službeni podaci vlade rekli su da oko 4 milijuna Nijemaca konzumira kanabis, a 17% osoba u dobi od 18 do 25 godina izjavilo je da su konzumirali kanabis u posljednjih 12 mjeseci.

Postavi prvi komentar na ovu objavu

Ostavi komentar

Email adresa neće biti objavljena.


*