Potpuna legalizacija konoplje u Hrvatskoj?

potpuna legalizacija marihuane u RH

Predsjednik SDP-a se zalaže za potpunu legalizaciju konoplje

Čini se da je legalizacija konoplje u Hrvatskoj svakim danom sve bliže i bliže, te da će na dnevni red doći pitanje legalizacije. Predsjednik SDP-a Davor Bernardić je u Saboru predložio da se konačno u Hrvatskoj omogući uzgoj industrijske konoplje uz iskorištavanje cijele biljke te se založio za potpunu legalizaciju marihuane.

Tijekom slobodne rasprave ustvrdio je kako bi se Sabor trebao baviti zakonima koji mogu stvoriti uvjete za jači rast i razvoj hrvatske poljoprivrede, kao što je, recimo, zakon koji će omogućiti uzgoj industrijske konoplje.

Podsjeća da je u studenom prošle godine u prvom čitanju u saborsku proceduru poslan prijedlog izmjena Zakona o suzbijanju zlouporabe droge. Temeljem tih izmjena industrijska konoplja više ne bi bila uvrštena u popis biljaka iz kojih se može uzgojiti droga.

Sad je sredina ožujka, a nema zakona, pa mnogi odustaju od proizvodnje. Oni proizvođači koji se i dalje time bave žale se na nepovoljan položaj jer ne mogu poput svojih europskih kolega iskoristiti cijelu biljku u proizvodnji – tvrdi Bernardić.

Industrijska konoplja u Hrvatskoj se uzgajala na 2,5 hektara zemlje, a u 2016. proizvodnja je pala na tisuću hektara. Od proizvodnje su odustali i potencijalni strani investitori – nastavlja šef SDP-a. Potpuna legalizacija konoplje bi mogla taj broj dići preko 2.5 hektara u vrlo kratkom roku.

Problemi i rješenja

Neki od problema su da u Hrvatskoj nema domaćih proizvođača certificiranog sjemena koje se zbog toga mora kupovati vani. Kod nas nije legalna proizvodnja ulja od cvjetova koje se onda također proizvodi vani, pa opet uvozi. Za uzgoj industrijske konoplje ima veliki broj pozitivnih argumenata, od biljke se može proizvoditi preko 10 tisuća proizvoda – poručuje Bernardić dodavši kako ni za plasman proizvoda nema količinskog ograničenja jer je potražnja veća od proizvodnje.

Treba uzeti u obzir, nastavlja, da smo turistička zemlja, pa misli da bi na dnevni red trebalo staviti i potpunu legalizaciju marihuane. Mogli bi ostvarivati prihode koje bi zatim mogli usmjeravati na otvaranje novih radnih mjesta. Mogli bi imati rast BDP-a, industrijske proizvodnje, ali i turističke ponude. Otvara nam se mogućnost da postanemo lider EU u proizvodnji kanabisa – zaključio je Bernardić.

Što vi mislite? Koliko smo blizu potpunoj legalizaciji konoplje u Hrvatskoj? Izjasnite se u komentarima ispod!

Postavi prvi komentar na ovu objavu

Ostavi komentar

Email adresa neće biti objavljena.


*