Tko je Jack Herer: „Car konoplje“

jack herer i kanabis

Ako ste upoznati s kulturom kanabisa, vjerojatno znate tko je Jack Herer – legenda industrije kanabisa. On je veliki dio svog života posvetio borbi za dekriminalizaciju kanabisa.

Ali tko je bio čovjek iza legende? U ovom ćemo članku pogledati povijest pionira koji je promijenio budućnost kanabisa u cijeloj Americi i otkriti zašto je do danas tako dobro poznat.

Jack Herer

Jack Herer je tek otkrio marihuanu u 30. godini života.
Jack Herer je tek otkrio marihuanu u 30. godini života.

Herer je rođen u lipnju 1939. u Buffalu, New York. Nakon što je odrastao s republikanskom pozadinom, počeo je život s vrlo različitim uvjerenjima u usporedbi s onima koje je kasnije usvojio.

Svoje dvadesete proveo je kao vojni policajac tijekom Korejskog rata. Međutim, stvari su se drastično promijenile nakon završetka rata i njegove vojne karijere.

Godine 1967. Herer se preselio u Los Angeles i otprilike u to vrijeme otkrio je marihuanu. Dovoljno zapanjujuće, Jack je imao 30 godina prije nego što je ikad naišao na biljku – što pokazuje koliko je postigao u drugim aspektima svog života!

Čvrsto vjerujući u moć kanabisa od samog početka, Herer je gotovo odmah promijenio svoj pogled na život. Od tada bi legalizacija i širenje dobre riječi o kanabisu postala njegova životna misija.

Hererov rad

The Emperor Wears No Clothes - revolucionarna knjiga za budućnost kanabisa.
The Emperor Wears No Clothes – revolucionarna knjiga za budućnost kanabisa.

Nakon što je prvi put otkrio marihuanu, Herer je osjećao potrebu potaknuti druge da bolje razumiju sposobnosti biljke.

Primjerice, da bi obrazovao sebe i druge, uronio se u istraživanje i proučio biljku. Svoje nalaze je iskoristio kao osnovu za svoju buduću knjigu, The Emperor Wears No Clothes, koja je nevjerojatno važan dio teksta za budućnost legalizacije.

Herer je proveo deset godina radeći na svojim publiciranim radovima, koji je sada u dvanaestom izdanju i tiskaju se već 31 godinu. Do danas se ta knjiga često navodi u raspravama o legalizaciji kanabisa u državama u kojima su zakoni i dalje strogi.

Jack je mnogo radio u zajednici kako bi stvorio kampanje i pokrete u nastojanju da se okonča zabrana kanabisa.

Bio je osnivač i direktor H.E.M.P, organizacije koja je osnovana kako bi pomogla u zaustavljanju zabrane marihuane. Mnogo je razgovarao o prednostima kanabisa. Vjerovao je da bi kanabis mogao spasiti svijet samo ako bi mu se pružila prilika.

Uz sve to, Herer je koautor G.R.A.S.S (Great Revolutionary American Standard System), koji je omogućio da se kvaliteta marihuane točno mjeri na skali od 1 do 10. Herer je također prvi otvorio trgovinu konoplje u Kaliforniji. To je dovelo do otvaranja obiteljski vođene trgovine u Oregonu, poznate kao “Treće oko”.

Često se vjeruje da je otvaranje tih objekata otvorilo vrata za budućnost medicinskog kanabisa u cijeloj Americi.

Hererova ostavština

Jack Herer proveo je 40 godina putujući po Americi kako bi širio svoje poruke i znanje o marihuani. Njegovo uvjerenje da bi se biljka mogla koristiti kao održivo gorivo, hrana, pa čak i da se uzgaja gotovo bilo gdje u Americi, učinio ga je jednim od najutjecajnijih aktivista kanabisa koji su ikad postojali.

Nažalost, nakon komplikacija oko srčanog udara, Jack Herer preminuo je 2010. godine u dobi od 70 godina. Njegova ostavština je snažna te se održavaju redovite proslave, kako njegova života tako i njegovog rada i utjecaja.

Svake godine u Las Vegasu održavaju Jack Herer Kup u čast čovjeka koji se toliko borio za biljku koju svi znamo i volimo.

Ne samo to, već u čast “cara konoplje” nizozemska banka sjemenki marihuane Sensi Seeds stvorila je nagrađivani Sativa dominantni soj, prikladno nazvan Jack Herer. To je prekrasna mješavina Haze-a i Northern Lights-a, a to je cerebralni dim koji potiče kreativnost.

Postavi prvi komentar na ovu objavu

Ostavi komentar

Email adresa neće biti objavljena.


*