Klijanje sjemenki kanabisa: prvi korak kod sadnje

Klijanje sjemenki kanabisa uz nekoliko metoda

Često se pretpostavlja da su ključne faze u životnom ciklusu biljke kanabisa vegetacijska faza i faza cvjetanja. No, kvalitetno odrađena faza klijanja sjemenki može imati golemi utjecaj na konačnu kvalitetu uroda. Ispravno proklijale sjemenke prvi su korak do zdrave i čvrste biljke kanabisa.

Postoji više načina kako proklijati sjemenke kanabisa. Svaka od metoda ima svoje vlastite prednosti i nedostatke. Treba svakako imati na umu da nikada neće proklijati baš sve sjemenke, stoga se nemojte zabrinuti zbog nekolicine neuspješnih pokušaja.

Odabir sjemenki

Bez obzira gdje nabavljate sjemenke, preporučljivo ih je pregledati prije sadnje. Iako će većina sjemenki proklijati, sjemenke loše kvalitete ili nezrele sjemenke rezultirat će slabom i nekvalitetnom biljkom. Nažalost, to sa sigurnošću možete utvrditi tek u poodmaklom stadiju vegetacijske faze ili faze cvjetanja.

Po iskustvu mnogih, naručivanje sjemenki online je relativno siguran proces, a kvaliteta sjemenki je neupitna. Sjeme se može naručiti sa mnogih web trgovina, ali uvijek se preporučuju one strane kanabis trgovine koje posluju duži niz godina poput Seedsmafia-e.

Postoji nekoliko metoda proklijavanje sjemenki kanabisa

No, neke karakteristike same sjemenke upućuju na to hoće li ona izrasti u zdravu i uspješnu biljku.

  • Tamna boja – sjemenke tamnije boje imaju veće šanse proklijati i izrasti u zdravu i čvrstu biljku. S druge strane, blijedo zelene ili bijele sjemenke najbolje je izbjegavati.
  • Tigraste šare – tamne šare na ljusci sjemenke koje nalikuju na vene ili tigrovo krzno najčešće su pozitivan znak kvalitete sjemenke.
  • Čvrsta ljuska – ljuska bi trebala biti čvrsta i podnijeti određeni pritisak kada ju blago stisnete među prstima. Ako se sjemenka počne drobiti ili ljuska napukne, tu sjemenku se ne isplati saditi.

Općenito govoreći, svijetla boja i meka ljuska pokazatelji su nezrele sjemenke. Iako će ovakve sjemenke ponekad proklijati, najčešće će izrasti u slabe biljke kojima treba dugo vremena da dozriju. Iz tog razloga uzgajivači će ovakve sjemenke najčešće odbaciti.

Više o kupnji i odabiru sjemenki kanabisa pročitajte u članku: “Kako odabrati i gdje kupiti sjeme kanabisa?

Idealna temperatura i drugi preduvjeti uspješnog klijanja

Prije nego opišemo metode klijanja, moramo spomenuti neka zlatna pravila kojih bi se svakako trebalo pridržavati, bez obzira na metodu koju odaberete.

Od svih faktora, temperatura je najvažnija. Sjemenke će uvijek nastojati upiti i najmanju količinu vlage, no temperatura okoline im daje signal da to trebaju početi činiti.

  • Idealna temperatura je između 22° i 25°C
  • Okruženje u kojem sjemenke klijaju trebalo bi biti vlažno, no nikad mokro
  • Relativna vlažnost trebala bi biti između 70% i 90%
  • Sjemenkama pogoduje fluorescentna rasvjeta
  • Sjemenke treba dirati što je manje moguće

Očekivano vrijeme klijanja

Tri osnovna uvjeta dovest će do klijanja sjemenke kanabisa: toplina, vlaga i tama. Uz ispravne uvjete, sjemenka bi trebala početi klijati u roku od 12-36 sati.

No, ovo vrijeme može uvelike varirati. Također, vrijeme početka klijanja ovisit će o tome koliko su uvjeti blizu idealnima.

Sjemenke kanabisa u postupku klijanja

Ukoliko uvjeti klijanja nisu idealni, vrijeme klijanja može biti između 3 i 10 dana. Općenito vrijedi da ukoliko sjemenka nije proklijala u roku od 2 tjedna, vjerojatno niti neće, stoga ju možete baciti.

Također imajte na umu da duže vrijeme klijanja povećava šansu da će konačna biljka biti slaba i nekvalitetna.

U svakom slučaju nastojte osigurati uvjete klijanja što bliže opisanima u prethodnom podnaslovu. Na taj način osigurat ćete najveću šansu da sjemenka izraste u zdravu i čvrstu biljku kanabisa.

Metode klijanja

Klijanje u čaši vode

Ovo je jedna od najmanje učinkovitih metoda, no ipak je najčešće uspješna. Također je izuzetno jednostavna te je izvrstan izbor za početnike.

Sjemenke stavite u čašu, do polovice napunjenu vodom. Važno je da temperatura vode tokom čitavog klijanja ostane približno 22°C.

Nakon 3 do 5 dana, iz sjemenki bi trebali početi probijati sitni bijeli vrhovi. Kada ovo korijenje naraste do dužine oko 2-3mm, izuzetno oprezno preselite sjemenke iz čaše u zemlju.

Sjemenke stavite u zemlju, u kojoj ste prethodno napravili rupe 10-15mm duboke. Kada su sjemenke u zemlji, stavite fluorescentno svjetlo na udaljenosti oko 13-15cm kako biste potakli rast sjemenki.

Napokon, kako ne biste pregrijali biljke u ovoj ranoj fazi, redovito ih špricajte kako bi ostale vlažne, no ne mokre.

Klijanje u papirnatom ubrusu

Ovo je vjerojatno najčešća metoda klijanja sjemenki. Umjesto papirnate salvete, također možete koristiti vatu.

Ovdje ćemo opisati kako se izvodi pomoću papirnatog ubrusa, jer se može pronaći u svakoj kuhinji te dobro zadržava vlagu.

Na ravnu površinu (tanjur, posuda) stavite namočeni papirnati ubrus. Na ubrus postavite sjemenke, nekoliko centimetara jedna od druge. Sjemenke prekrite još jednim papirnatim ubrusom.

Pripazite da ubrusi uvijek budu vlažni, no ne mokri, te da je temperatura okoliša između 22° i 25°C.

U roku od nekoliko dana sjemenke bi trebale proklijati. Kada korijenje naraste na oko 2-3mm, sjemenke pažljivo presadite u zemlju. Dalje je postupak isti kao kod prethodne metode.

Sadnja sjemenki izravno u zemlju

Sadite li neproklijale sjemenke ravno u zemlju, izbjeći čete korak presađivanja mladica, koje su u ovoj fazi najosjetljivije. Također, s obzirom da su i čaša vode i papirnati ubrus mnogo skloniji promjenama temperature, sadnja ravno u zemlju mnogo je sigurnija opcija.

Započnite s kvalitetnom zemljom koju ste natopili vodom. U zemlji napravite rupice duboke 10 do 15 mm, te u njih postavite sjemenke. Rupe lagano prekrijte zemljom, no pazite da ju ne pritisnete prejako, jer će se korijen teško probijati kroz zemlju te usporavati rast biljke.

Zemlju redovito špricajte kako bi ostala vlažna.

Tegle držite u vlažnom okruženju na temperaturi između 22° i 25°C. Nakon 4-10 dana trebali biste vidjeti mladice koje se probijaju kroz zemlju.

Biljku, zajedno sa zemljom, sada možete presaditi u veću teglu, te nastaviti s uobičajenom njegom biljke kanabisa.

 

Postavi prvi komentar na ovu objavu

Ostavi komentar

Email adresa neće biti objavljena.


*