Kanabis: Adekvatna zamjena za Xanax?

kanabis vs xanax

Bilo zbog mentalnog zdravlja ili svakodnevnih problema koji izgledaju nepremostivo, ljudi danas sve više koriste benzodiazepin, popularniji kao Xanax. Interakcije i nuspojave tih opasnih supstanci navele su ljude da pronađu drugo rješenje. Može li kanabis biti zamjena za Xanax?

Xanax

Xanax
Alprazolam (Xanax) je vrsta psihotropne tvari.

Ako ste  ikada imali problema s anksioznošću, vjerojatno ste čuli da Alprazolam, također poznat kao Xanax, može pomoći. Benzodiazepin koji se najčešće propisuje u SAD-u, više je nego popularan.

Benzodiazepini koji se uobičajeno propisuju za liječenje anksioznih poremećaja uključuju Xanax, Librium, Valium i Ativan. Benzodiazepini su velika klasa lijekova, s obzirom na njihov mehanizam djelovanja u središnjem živčanom sustavu.  Međutim, oni se razlikuju u pogledu snage i trajanja učinaka.

Ovi lijekovi imaju sedativni učinak i djeluju zauzimajući GABA-a receptore u mozgu. To kulminira da neuron postane negativno nabijen i stoga otporan na pobuđivanje, što zauzvrat donosi anti-anksiozne učinke lijeka.

Xanax se koristi za panične poremećaje, fobije i strepnje. Samo u 2011. napisano je preko 49 milijuna recepata. Kratkoročni učinci mogu koristiti mnogim ljudima. Dugoročni učinci, s druge strane, mogu biti pogubni. Xanax je čak i u normalnim dozama opasan i izaziva ovisnost, kako psihološku tako i fizičku. Umanjuje kogniciju, govor i motoričke funkcije.

Neke od kratkotrajnih nuspojava su:

  • Glavobolja
  • Umor
  • Vrtoglavica
  • Suha usta
  • Osip
  • Depresija
  • Zatvor
  • Napadaji
  • Problemi s memorijom
  • Seksualna nemoć

Dugoročni učinci ostavljaju ljude sa psihotičnim iskustvima, delirijem, kognitivnim deficitom, depresijom i agresijom. Predoziranje se može dogoditi ne samo s prevelikom količinom, već i uzimanjem normalne doze nakon prekida upotrebe. Predoziranje može dovesti do respiratorne depresije ili čak do kome.

Kanabis vs Xanax

kanabis vs xanax

Upotreba kanabisa u medicinske svrhe postaje sve popularnija, ne samo za teška medicinska pitanja, već i za liječenje tjeskobe i depresije. Opušta tijelo i um, nema značajnih dugoročnih nuspojava i nemoguće se je predozirati. To je mnogo zdravija i sigurnija alternativa gotovo u svim slučajevima.

Američka agencija za suzbijanje droga (DEA) svrstava kanabis među najopasnije supstance na svijetu, navodeći veliki potencijal zlouporabe i nema dokazanu ljekovitu vrijednost. Stavljanje kanabisa u ovu skupinu temelji se na korporativnoj manipulaciji, neznanju i znanstvenoj nepismenosti.

Znanstveni rad pod nazivom „Usporedna procjena rizika od alkohola, duhana, kanabisa i drugih nezakonitih droga“ pokazuje koliko je uistinu kanabis siguran.  Studija je ispitivala toksičnost tvari poput alkohola, kanabisa, heroina, ekstazija, kokaina, nikotina i amfetamina. Među svim tim tvarima kanabis se smatrao jedinom tvari niskog rizika. Povrh svega, studija je dokazala da je kanabis 114 puta manje smrtonosniji od alkohola.

Jedan od razloga zbog kojeg se kanabis propisuje u SAD-u je liječenje stanja anksioznosti. Lako je uočiti kako kanabis može smanjiti simptome anksioznosti s obzirom na njegovo poznato opuštajuće djelovanje.

Rad objavljen u časopisu Biological Psychiatry dokumentira studiju promatranja anti-anksioznih učinaka kanabisa. Promatrano je 50 muških ispitanika koji su redovno pušili kanabis u usporedbi s 50 drugih ispitanika koji nisu pušili te su služili kao kontrolna skupina. Primijećeno je da su sudionici koji su redovito pušili kanabis pokazali nižu razinu anksioznosti u usporedbi s onima iz kontrolne skupine.

Istraživači su istražili moguće interakcije između kanabisa i benzodiazepinskih receptora kod miševa. Otkrili su da kanabis ima značajne anti-anksiozne učinke te da se doista veže za iste receptore.  Znanstvenici tvrde da je kanabis adekvatna zamjena za Xanax.

Autori rada zaključili su: „Stoga tvrdimo da se anti-anksiozni učinak kanabisa djeluje putem centralnih benzodiazepinskih receptora.“

Xanax uzrokuje jaku vrtoglavicu, zbunjenost, pospanost, kognitivne probleme i poremećaj motoričke koordinacije. Pa što možete učiniti ako želite prestati uzimati Xanax?

Je li kanabis adekvatna zamjena za Xanax?

Nedavna istraživanja na 146 pacijenata s prosječnom dobi od 47 godina prvi su dokument koji izvještava o smanjenoj upotrebi benzodiazepina među pacijentima koji su započeli liječenje medicinskim kanabisom. Rezultati pokazuju da je za šest mjeseci više od 45% oboljelih prekinulo terapiju benzodiazepina.

Studija je naslovljena „Smanjenje upotrebe benzodiazepina u bolesnika kojima je propisan medicinski kanabis“. Pacijenti su također izvijestili o općem blagostanju i smanjenju patnje od svojih stanja kratko vrijeme nakon što su započeli s terapijom medicinskim kanabisom.

Čini se da je povezanost između terapije medicinskim kanabisom i smanjenja upotrebe benzodiazepina očita u ovom istraživanju, premda bi velika istraživanja trebala proširiti naše razumijevanje mehanizama mozga koji su zaslužni za te rezultate.

Nakon što su završili dvomjesečnu terapiju medicinskim kanabisom, 30,1% bolesnika prestalo je uzimati benzodiazepine. Nakon četiri mjeseca 44,5% pacijenata je prekinulo s uporabom benzodiazepina, a u posljednjem stadiju čak njih 66 (45,2%).

Postavi prvi komentar na ovu objavu

Ostavi komentar

Email adresa neće biti objavljena.


*