Marihuana vs. alkohol: Što je gore za ljudsko tijelo?

Marihuana i alkohol: vječita borba

Danas se sve češće raspravlja o tome što lošije utječe na tijelo: marihuana ili alkohol? Sa sve više novih znanstvenih istraživanja te sa sve više država koje legaliziraju rekreativnu i medicinsku upotrebu marihuane, odgovor se nameće sam od sebe.

Iako u svijetu mnoge zemlje imaju različite stavove o kanabisu, može se reći da on sve više postaje “mainstream opijat” koji zamjenjuje alkohol.

Dalje u tekstu donosimo činjenice s obje strane, no zasad sa sigurnošću možemo reći da je kanabis višestruko sigurniji od alkohola, ako uzmemo u obzir statistiku, znanstvena istraživanja i posljedice koje uzrokuje alkohol.

Predoziranje i smrtnost

Konzumacija alkohola u umjerenim količina nije opasna po život. Nasuprot tome, kod pretjerane konzumacije alkohola može biti smrtnih slučajeva. Američko ministarstvo zdravstva izdalo je podatke da svake godine u SAD-u umire gotovo 90 tisuća ljudi kao rezultat konzumacije alkohola. U te brojke ulaze sve vrste nesreća kao posljedica korištenja alkohola, od vožnje do obiteljskog nasilja i ubojstava.

Za usporedbu, broj smrtnih slučajeva uzrokovanih marihuanom je nula. Dosad provedena znanstvena istraživanja pokazala su da smrtna doza THC-a – glavnog psihoaktivnog sastojka u kanabisu iznosi 15 – 70 grama. Prevedeno na laički, to znači da biste trebali konzumirati oko kilograma marihuane odjednom, što je nemoguće.

Ovisnost

Iako su neka istraživanja pokazala da svaka dvanaesta odrasla osoba postane ovisnik o kanabisu, korištenje kanabisa je daleko sigurnije od alkohola. Ovisnost o kanabisu se puno lakše liječi nego drugi tipovi ovisnosti.

Danas je dokazano da alkohol izaziva ovisnost kod svih dobnih skupina, kod nekih osoba više, kod nekih manje.

Naime, ako klasificiramo ovisnosti po jačini apstinencijske krize i posljedicama koje nose po ljudsko tijelo, alkohol je daleko bliži heroinu i drugim teškim drogama za razliku od kanabisa koji se nalazi na drugom kraju ljestvice te ga smatramo najsigurnijom rekreativnom drogom današnjice.

Stope kriminala

Kad govorimo o stopama kriminala, odgovor je jednostavan te se vidi u svim državama svijeta. Kod konzumacije alkohola puno je veća vjerojatnost povrede drugih osoba i tuđih stvari za razliku od konzumenata kanabisa, gdje su zakonski prijestupi najčešće minimalni ili nepostojeći.

Studije su dokazale da kod parova koji zajedno konzumiraju kanabis postoji drastično niža stopa obiteljskog nasilja. To se pripisuje smirujućim učincima marihuane od kojih osoba teško može biti agresivna.

Vožnja

Vožnja pod utjecajem kanabisa je sigurnija od vožnje pod utjecajem alkohola. Statistika govori da su šanse za nastanak prometne nesreće uslijed vožnje u pijanom stanju gotovo 2200% veće od vožnje u trijeznom stanju!

Kod vožnje pod utjecajem kanabisa, djelovanje nije toliko drastično kao što je to kod alkohola pa se i nesreće ne događaju toliko često. Oni koji voze pod utjecajem kanabisa su često oprezniji i pažljiviji čak i od “trijeznih” vozača. Neovisno o tome, nikako ne bi smjeli voziti pod utjecajem marihuane.

Kod kombinacije alkohola i marihuane vjerojatnost nastanka prometne nesreće još više raste, zato ne sjedajte u automobil pod utjecajem niti jedne od ovih supstanci.

Učenje i pamćenje

Sigurno ste se mnogobrojno puta u životu susreli s klasičnom izrekom nakon večernjeg izlaska: “ne sjećam se ničega”. Alkohol može uzrokovati takozvani “blackout” – praznine u sjećanju.

Kad tijelo prođe određenu granicu koncentracije alkohola, gubi sposobnost stvaranja novih sjećanja i pamćenja događaja. Više od polovine konzumenata alkohola doživi ovaj sindrom zaborava odnosno ne znaju gdje, što su radili niti s kim su bili.

To je posebno rizično u kombinaciji s “samouvjerenošću” kao posljedice alkoholiziranog stanja, te zbog toga mnogi ulaze u automobil pijani, konzumiraju nezaštićeni seks i rizično se ponašaju.

Istraživanja su pokazala da dugotrajna konzumacija alkohola izrazito utječe na smanjenje sive materije u mozgu te sposobnost pamćenja i razmišljanja.

Kod kanabisa, još se uvijek provode istraživanja o utjecaju na mozak i tijelo. Dosad je djelomično dokazano da kod tinejdžera koji konzumiraju kanabis može doći do problema, posebice kasnije u životu u vidu sposobnosti i kapaciteta pamćenja i razmišljanja.

Nasuprot tome, provedena su istraživanja koja tvrde da su učinci kanabisa na mozak reverzibilni – što znači da se nakon prestanka korištenja mozak vraća u isto stanje kao i prije korištenja kanabisa.

Trudnoća

Konzumacija alkohola itekako utječe na razvoj djeteta, a posebice u prvih nekoliko tjedana trudnoće. Štoviše, posljedice po dijete mogu biti vrlo ozbiljne i dugotrajne.

Kao rezultat toga, postoji vrlo velika mogućnost rođenja djeteta sa psihičkim i fizičkim poremećajima, odnosno poremećajima fetalnog alkoholnog spektra (FASD).

Šteti li konzumacija kanabisa tijekom trudnoće?

Kod konzumacije kanabisa tijekom trudnoće, posljedice su puno bezazlenije u odnosu na konzumaciju alkohola kod budućih majki.

Naime, znanstvena istraživanja su pokazala da konzumacija kanabisa tijekom trudnoće može utjecati na fetus tako da se dijete rađa s manjom težinom nego što je to uobičajeno.

Marihuana glasi kao najčešće korištena ilegalna “droga” tijekom trudnoće, no nažalost trenutno nema dovoljno studija kako bi se sa sigurnošću saznali svi učinci korištenja kanabisa po majku i dijete.

Postavi prvi komentar na ovu objavu

Ostavi komentar

Email adresa neće biti objavljena.


*