Amsterdam: Gradonačelnica zabranjuje prodaju kanabisa turistima

Amsterdam

Gradonačelnica Amsterdama razmišlja da turistima ograniči pristup kanabisu, navodeći istraživanja koja pokazuju kako bi trećina posjetitelja prestala dolaziti kada bi im bili zabranili poznate gradske coffee shopove koji prodaju kanabis.

Prijedlog dolazi dok gradski čelnici nastoje razriješiti probleme na područjima Wallena i Singela, koja imaju veliku koncentraciju prodavaonica kanabisa.

Istraživanje je naručila gradonačelnica Amsterdama Femke Halsema koja želi smanjiti broj coffee shopova u gradu. U studiji koje je proveo gradski Ured za istraživanje, informacije i statistiku, istraživači su utvrdili da će 34% onih koji su došli u Wallen i Singel rjeđe posjećivati ako strancima zabrane ulaz u coffee shopove. Brojka je bila još veća za turiste iz Velike Britanije.

“Za britanske posjetitelje, kanabis su najčešće naveden kao glavni razlog dolaska u Amsterdam (33%)”, kaže turistička agencija. „Biciklizam i šetnje kroz grad rjeđe navode kao glavni razlog (21%), a najmanje se navodi da je jeftino putovanje bio glavni razlog (11%). ”

Anketa posjetitelja područja Wallen i Singel u dobi od 18 do 57 godina također je otkrila da će 11% turista prestati posjećivati ​​Amsterdam ako dođe do zabrane. Među posjetiteljima svih nacionalnosti 40% je reklo da će nastaviti posjećivati grad, ali da će se suzdržati od uživanja u kanabisu.

Halsema je priložila rezultate ankete pismu članovima gradskog vijeća, najavljujući svoju namjeru da istraži načine kako smanjiti privlačnost upotrebe kanabisa za turiste.

Hoće li se nešto postići tom zabranom?

Zabrana turiste ne bi ih spriječila u nabavi kanabisa. Jedan od pet ispitanika (22%) reko je da će netko drugi posjetiti kafić umjesto njih, dok je 18% reklo da će naći drugi način da nabave kanabis.

Gradonačelnica Amsterdama također je najavio spremnost da se pozabavi dihotomijom tolerancije kanabisa u gradu koji dopušta prodaju kanabisa u coffe shopovima, ali zabranjuje proizvodnju kanabisa. Zbog nedostatka licenciranih kultivatora, vlasnici coffee shopova moraju ilegalno kupovati kanabis .

Halsema je rekla da ove godine želi vidjeti „istraživanje koje će smanjiti privlačnost kanabisa za turiste i (lokalnu) regulaciju ilegalnog tržišta zbog zaoštravanja trgovine teškim drogama. “

U drugom nastojanju da smanje gužve na najpopularnijim turističkim destinacijama u Amsterdamu, gradska vijećnica je u četvrtak najavila da će grupe za turiste biti ograničene na petnaest ljudi te da će im biti zabranjen ulaz u kvart Wallen i druga područja s prozorima seksualnih radnika. Victor Everhardt, ekonomski savjetnik gradonačelnice, rekao je da je “nepošteno tretirati seksualne radnike kao turističku atrakciju.”

Izvor: HIGH TIMES

Postavi prvi komentar na ovu objavu

Ostavi komentar

Email adresa neće biti objavljena.


*