Novi prijedlozi zakona u Nepalu: Idemo prema legalizaciji i regulaciji tržišta kanabisom

Pušenje charasa

Nekoliko parlamentarnih zastupnika u Nepalu podnijelo je prijedlog o legalizaciji kanabisa, nakon par desetljeća njegove zabrane na kojoj su inzistirale Sjedinjene Američke Države i UN.

Prijedlog je dao Birodh Khatiwada, zastupnik i član vladajuće Nepalske komunističke partije iz okruga Makawanpur. Ta pokrajina je jedan od najvećih proizvođača ilegalnog kanabisa u zemlji, zabranjenog 1973. godine donošenjem Zakona o suzbijanju opojnih droga, kao odgovor na pritisak Sjedinjenih Država i drugih zemalja.

Konzumenti kanabisa mogu dobiti zatvorsku kaznu u trajanju od mjesec dana, dok se trgovci kanabisom mogu suočiti sa zatvorskom kaznom do 10 godina.

Tvrdeći da je čak 65 zemalja, uključujući Sjedinjene Države, Kanadu i Njemačku od tada legaliziralo kanabis, Khatiwada je rekao da je vrijeme da Nepal učini isto.

“Legaliziranje marihuane pomoći će siromašnim poljoprivrednicima i budući da je veći dio zapadnog svijeta već legalizirao kanabis, Nepal bi trebao slijediti te korake”, rekao je Khatiwada.

Raj za hipije

Nepal ima tradiciju uzgoja i upotrebe kanabisa koja seže stoljećima, dosegnuvši vrhunac glasovitosti 1960-ih s pojavom hipi kulture, koja je cijenila domaću ručno rađenu verziju hašiša poznatu kao charas.

Nakon zabrane,vlada je poništila sve licence proizvođačima, trgovcima i trgovinama kanabisa. Međutim, nastavlja se ilegalni uzgoj, a kanabis se javno puši u veljači na festivalu hinduističkog boga Šive.

Khatiwadinijev prijedlog, koji je podnesen u Predstavničkom domu krajem prošlog mjeseca, dobio je podršku 45 članova Nepalske komunističke partije. Zastupnik je rekao da kanabisu odgovaraju klimatski uvjeti zemlje te da će poljoprivrednicima pružiti ekonomsku priliku  koja će poboljšati njihov životni standard.

„Marihuana ima višestruku upotrebu. Također pomaže u zarađivanju stranih valuta i proizvodnji lijekova “, rekao je Khatiwada.

Prijedlog za legalizaciju kanabisa podržava nekoliko utjecajnih članova i bivših čelnika Nepalske komunističke partije, uključujući Janardana Šarmu, Pampha Bhusala, bivšeg govornika Onsarija Ghartija i bivšeg zamjenika predsjednika Purne Kumari Subedi.

Prije nego što stupi na snagu, o prijedlogu mora raspraviti vlada i dva doma nepalskog parlamenta. Gokul Baskota, državni ministar za informatičke i komunikacijske tehnologije, rekao je da vlada još nije poduzela nikakve korake da odobri prijedlog.

Postavi prvi komentar na ovu objavu

Ostavi komentar

Email adresa neće biti objavljena.


*