Anandamid: Kanabinoid koji proizvodi vaše tijelo

anandamid

Endokanabinoidni sustav (ECS) je složena mreža receptora, molekula i enzima koji djeluju zajedno kako bi održali staničnu ravnotežu, ili homeostazu, unutar naših tijela. Unutar ovoga složenog sustava se nazi i anandamid, kojem je i posvećen ovaj tekst.

Ravnoteža endokanabinoidnog sustava omogućuje da stanice, organi i sustavi funkcioniraju optimalno. Ljudi i kralježnjaci imaju endokanabinoidni sustav koji se s vremenom razvio u nama. Otkriće ovog sustava u našim tijelima proizašlo je iz pokušaja znanstvenika da shvate učinke kanabisa na ljudsko tijelo.

Kroz istraživanja je otkriveno da kanabinoidi postoje izvan naših tijela (egzogeno), kao što su THC i CBD, koji se nalaze u kanabisu, te da naša tijela zapravo proizvode vlastite kanabinoide (endogeno).

Endogeni kanabinoidi djeluju kao ključevi mreže receptora i imaju potencijal da otključaju neka impresivna svojstva. Oni pomažu našem tijelu da regulira brojne funkcije u rasponu od:

  • apetita
  • sna
  • regulacije raspoloženja
  • neurozaštite
  • imunološke funkcije

Jedan od tih endogenih kanabinoida je i anandamid, koji je važan stup našeg endokanabinoidnog sustava. U našem tijelu, ponaša se slično kanabinoidima iz kanabisa, potičući naš endokanabinoidni sustav da obavlja svoju ključnu funkciju održavanja homeostaze.

Što je anandamid? 

Riječ “anandamid” potječe od sanskrtskog “anande”, što se grubo prevodi kao “blaženstvo” ili “radost”, što ukazuje na svojstva kanabinoida kao pojačivača raspoloženja.

Anandamid interagira s CB receptorima tijela slično kanabinoidima kao što je THC. To je neurotransmiter i vezivno sredstvo za kanabinoidni receptor koji djeluje kao glasnik za CB receptore koji se nalaze u tijelu.

Saznajte više o THC-u i CBD-u i njihovih razlikama!

Uvaženi kemičar dr. Raphael Mechoulam, poznat po svojim revolucionarnim farmakološkim istraživanjima kanabinoida (uključujući otkriće delta-9-THC 1960-ih), prvi je otkrio anandamid pri pokušaju odgovora na pitanje: Zašto naša tijela sadrže kanabinoidne receptore koji su sposobni vezivanja s vanjskim kanabinoidima kao što su THC ili CBD?

Naša tijela stvaraju anandamid na zahtjev, a koriste se kada je potrebno za održavanje homeostaze. Anandamid to čini tako što pomaže regulirati upale i signaliziranje neurona. Kako se stvara, veže se prvenstveno s našim kanabinoidnim receptorima CB1 i CB2 kao kanabinoidi kao što je THC. Anandamidna molekularna krhkost može se lako razložiti. Ne zadržava se dugo u tijelu.

Zašto je anandamid važan? 

Anandamid i CB1 receptor

Sposobnost anandamida da se veže na CB1 i CB2 receptore može duboko utjecati na mnoštvo fizioloških mehanizama, uključujući stimulaciju apetita, fluktuaciju raspoloženja, upravljanje bolom, pa čak i plodnost.

Aktivacija i vezanje anandamida na naše kanabinoidne receptore rezultat je stalnog nastojanja našeg tijela da postigne i održi homeostazu.

Kada se naše stanice, organi i sustavi počnu odmicati od svojih točaka ravnoteže, naš endokanabinoidni sustav ulazi u akciju. Naše se tijelo prebacuje u ravnotežu, gdje uvjeti naših sustava moraju biti ispravni kako bi održali optimalnu staničnu izvedbu.

Jedan od načina na koji anandamid pridonosi ovoj homeostatskoj regulaciji je vezanje za CB receptore i poticanje razvoja živčanih stanica u mozgu. Ovaj proces je poznat kao neurogeneza, što je važno jer je stvaranje novih živčanih stanica u mozgu imperativ za funkcije kao što su pamćenje i učenje.

Prednosti anandamida 

Povećana razina anandamida utječe na bolje raspoloženje i smanjenje straha.
Povećana razina anandamida utječe na bolje raspoloženje i smanjenje straha.

Od otkrića anandamida, nekoliko je studija pokazalo zanimljive rezultate kada su ispitanici izloženi visokim razinama anandamida.

Studija izvršena na ljudima i miševima iz 2015. pokazala je da su visoke razine anandamida katalizatori za poboljšanje raspoloženja i smanjenje straha. I kod miševa i kod ljudi, inhibirana proizvodnja enzima odgovornih za razgradnju anandamida također je dovela do smanjenja straha i anksioznosti u vrijeme percipirane prijetnje.

Osim toga, studija iz 2009. godine pokazala je da su visoke razine anandamida imperativ za ovulaciju i da fluktuacija anandamida tijekom gestacijskog razdoblja može utjecati na fetalni razvoj. Studija je zaključila da više razine tijekom ovulacije mogu pridonijeti uspješnoj trudnoći.

Povećana razina anandamida pronađena je u krvotoku onih koji su upravo doživjeli rigoroznu vježbu, dajući povjerenje teoriji o “euforičnom efektu” koji dolazi sa snažnom, dugotrajnom tjelesnom aktivnošću.

Postavi prvi komentar na ovu objavu

Ostavi komentar

Email adresa neće biti objavljena.


*