Što je Bhang: Jedan od simbola vjere i kulture Indijaca

Prodavaonica Bhanga u indiji, prodavač sjedi ispred.

Bhang kao dio indijske tradicije postoji već više od tri tisuće godina. I danas se taj pripravak od različitih dijelova ženske biljke kanabisa koristi u duhovne i ljekovite svrhe.

Iako nije u potpunosti legalan u Indiji, može ga se kupiti kod uličnih prodavača te u trgovinama specijaliziranima za hranu i piće s Bhangom. Osim što se koristi u vjerskim obredima, određena istraživanja pokazala su da Bhang ima mnoge pozitivne utjecaje na ljudsko tijelo i um.

U nastavku ćemo ukratko promotriti povijest Bhanga, njegovu izradu, primjenu, te blagotvorne učinke ovog drevnog pripravka.

Povijest Bhanga

Bhang se u Indiji počeo koristiti kao opojno sredstvo otprilike 1000 godina prije Krista, a uskoro postaje neizostavni dio hinduističke kulture.

Prema Vedama, indijski bogovi pripravke Bhanga smatrali su svetima. Tako je u drevnom tekstu Atharva Veda ovaj pripravak korišten za relaksaciju i oslobađanje tjeskobe.

Gospodar Bhanga  je jedan od epiteta Šive (božanstva u kojem se sve suprotnosti susreću i razrješuju u osnovno jedinstvo), zbog čega je taj pripravak postao jedan od simbola vjere Indijaca. Oponašajući Šivu, mnogi Indijci koriste ga za jačanje meditacije i postizanje transcendentalnih stanja.

Kip Šive, poznatog kao Gospodar Bhanga, u gradu Bangalore, u Indiji.
Kip Šive, poznatog kao Gospodar Bhanga, u gradu Bangalore, Indija. Izvor: Wikimedia Commons.

Osim što je sastavni dio indijske tradicije, Bhang je također i napitak s brojnim blagotvornim svojstvima te duhovnim svrhama.

Što je zapravo Bhang?

Bhang je zeleni napitak koji se sastoji od jestive mješavine pupoljaka, lišća i cvijeća ženske biljke kanabisa ili marihuane. Mješavina se suši, melje te zatim natapa dok se ne dobije gusta pasta.

U indijskoj kulturi se, osim u vjerskim obredima te na popularnom Holi festivalu, također koristi kao dodatak za jelo i piće.

Što se tiče ljekovite uporabe, Indijci Bhang često koriste kao lijek za mučninu, povraćanje, ublažavanje bolova te kao pomoć pri drugim tegobama.

Kako se Bhang priprema?

Bhang se može pripremiti na nekoliko načina.

Bhang Lassi je napitak koji se dobiva miješanjem paste Bhanga s čvrstim i tekućim dijelovima mlijeka (skuta i sirutka).

Bhang Goli, drugi često korišten način pripreme paste, je piće koje se sastoji od svježe mljevenog kanabisa pomiješanog s vodom.

Za slatku kombinaciju, Bhang se može pripremiti sa šećerom i gheeom (bistri maslac) kako bi se dobila slatkasta tvorevina.

Bhang oblikovan u kuglice.
Kuglice bhanga. Autor: Adam Cohn. Izvor: Flickr

Ljekovita svojstva Bhanga

Bhangov psihoaktivni učinak dobro je poznat u Indijskoj kulturi. Iako nije u potpunosti legalan, hrana i piće koje sadrži Bhang može se normalno kupiti od uličnih prodavača te u posebnim dućanima koje je odobrila indijska vlada.

Glavni aktivni kemijski spojevi koji stoje iza navedenih učinaka su kanabinoidi. U Bhangu postoji nekoliko različitih vrsta kanabinoida, od kojih su THC i CBD glavni i najistraženiji.

S obzirom da mu je glavni sastojak kanabis, njegov utjecaj na ljudsko zdravlje uvelike se preklapa s utjecajima kanabisa. Stoga je ublažavanje bolova jedna od češćih upotreba proizvoda od Bhanga.

Bhang također može ublažiti nuspojave kemoterapije poput mučnine i povraćanja. Osobito pomaže kod zdravstvenih stanja poput reumatoidnog artritisa (autoimuna bolest vezivnog tkiva koja zahvaća zglobove), a istraživanja pokazuju da je učinkovit i u ublažavanju simptoma fibromialgije (kronična bolest koju karakteriziraju stalni bolovi i neprekidan osjećaj umora).

Čaša s bhangom na stoljnjaku.
Piće od Bhanga. Izvor: Pxfuel

Bhang bi mogao pozitivno utjecati i na grčenje mišića kod osoba s multiplom sklerozom, poboljšati san, povećati apetit te smanjiti upale u ljudskom tijelu.

Određena istraživanja pokazala su da se može koristiti kao lijek za anksioznost, posttraumatski stresni poremećaj (PTSP), Touretteov sindrom i Parkinsonovu bolest, no potrebno je još znanstvenih istraživanja kako bi se donijeli pouzdaniji zaključci.

Konzumacija Bhanga ne preporuča se djeci, adolescentima, trudnicama, dojiljama, te osobama koje su sklone određenim psihičkim smetnjama poput depresije.

Postavi prvi komentar na ovu objavu

Ostavi komentar

Email adresa neće biti objavljena.


*