Kinezi odsad slobodno mogu u nabavku kanabisa!

kina

Kineska vlada objavila je upozorenje svojim građanima koji žive u Kanadi nakon što je ta zemlja prošlog četvrtka prešla u drugu fazu legalizacije kanabisa. Izjava koju je objavio kineski konzulat u Calgaryju ukinula je zabranu koja je kineskim građanima branila da kupuju ili konzumiraju kanabis, ali ih je savjetovala da “budu svjesni posljedica koje ostavlja konzumacija proizvoda od kanabisa.”

U Kini je zabilježen val histerije protiv kanabisa koja nalikuje Reefer Madnessu, pojačan strahom zbog regulacije kanabisa u dijelovima SAD-a i Kanade. Kampanja koju je vodila komunistička stranka protiv mafije rezultirala je zatvaranjem šangajskih noćnih klubova. U Pekingu strani vlasnici barova i restorana navode kako su bili iznenađeni testovima urina, koje su provodile kineske vlasti, kako bi dokazali da ne konzumiraju kanabis i druge ilegalne supstance.

Oštre mjere protiv kanabisa od strane kineskih vlasti su čak stigle do ušiju Bijele kuće. U lipnju je dužnosnik kineske Nacionalne komisije za kontrolu narkotika rekao novinarima da je legalizacija kanabisa u SAD-u i Kanadi dovela do porasta konzumacije kanabisa u Kini do zapanjujućih 25%. U tom se slučaju predsjednik Donald Trump usprotivio rekavši da je Kina odgovorna za ilegalni fentanil u SAD-u.

Iako je Kanada legalizirala kanabis prošlog listopada, zemlja polako ukida regulaciju određenih proizvoda od kanabisa. Prošli tjedan, na godišnjicu tog prvobitnog zakonodavstva o legalizaciji, stupili su na snagu novi propisi za određene derivate kanabisa, uključujući one koji se odnose na jestive proizvode, pića, isparivače, smolu itd.

Konzumenti kanabisa suočavaju se s oštrim kaznama

Ovaj je tjedan Kina upozorila svoje građane na proizvode od THC-a i na unošenje kanabisa u zemlju. Ranije ovog ljeta, Kanađanin je uhićen u Yantaiju zbog optužbi da je kod njega pronađena mala količina kanabisa, najnoviji u nizu od ljudi iz Kanade koji su se našli u sličnim problemima u Kini.

Najstroža kazna koja se može izreći za trgovinu ilegalnim supstancama u Kini je smrt, a državni dužnosnici su dokazali da nemaju milosti kad je u pitanju droga. Kanadskom je državljaninu izrečena smrtna kazna nakon što je optužen za krijumčarenje 500 kilograma metamfetamina u zemlju.

To nije prvi put da Kina pogubi stranca zbog trgovine ilegalnim supstancama. Vlada je 2014. godine pogubila Japanaca, kao i filipinskog kurira, čija je obitelj tražila da se njezino ime ne objavljuje u tisku. Prošle godine, američki student je pušten na slobodu nakon što je odslužio osam mjeseci u kineskom zatvoru zbog trgovanja kanabisom, na kraju se ispostavilo da je lažno optužen.

Kina nema tolerancije za kanabis, što je iznenađujuće ako to gledamo u povijesnom kontekstu. Početkom ove godine, istraživači su otkrili deset ritualnih žeravnika koji su se koristili za konzumaciju kanabisa u grobnici u zapadnoj Kini, što je najraniji poznati dokaz pušenja kanabisa. Smatra se da grobnica datira i do 2500 godina pr.Kr.

Postavi prvi komentar na ovu objavu

Ostavi komentar

Email adresa neće biti objavljena.


*