Sjeverna Makedonija: Čekamo zeleno svjetlo za uzgoj kanabisa

SKOPLJE, Sjeverna Makedonija – U pustoj industrijskoj zoni ovog glavnog grada gradi se pogon za uzgoj kanabisa koji će se, kad bude gotov, prostirati na 17.000 četvornih metara.

U punom kapacitetu ubirat će se 17 tona kanabisa godišnje, vrijednih oko 50 milijuna dolara. Među planiranim ponudama je američka sorta poznata kao Herijuana, koja je dobila rapsodične online recenzije.

Pharmacon, tvrtka koja stoji iza ove operacije, ima sve što je potrebno za uspješan posao, uključujući ugovore s kupcima u Njemačkoj, Poljskoj i Velikoj Britaniji.

Izgradnja pogona u Skoplju je usporena u zadnje vrijeme jer novi propisi o koronavirusu ograničavaju broj ljudi koji mogu raditi na tom projektu. Ali zgrada će uskoro biti gotova i tada će se Pharmacon suočiti s posve drugačijom preprekom: vladom.

„Svima su rekli da je to ogromna prilika za novu industriju“, rekao je Zlatko Keskovski, bivši instruktor karatea koji trenutno radi za Pharmacon. „Rekli su da će za nekoliko mjeseci biti donesen zakon. To je bilo prije gotovo dvije godine. “

Izvoz medicinske marihuane ovdje je zakonit od 2016. godine, ali do danas zakon dopušta samo ulja, ekstrakte i tinkture, koji su, mjereni potražnjom, samo 30 posto tržišta. Ostalih 70 posto predstavlja suhi cvijet biljke čiji su izvoz i prodaja zabranjeni.

To se je trebalo promijeniti u 2018. godini, kada su čelnici vlasti najavili izmjenu zakona o izvozu kanabisa. Pozvani su strani investitori i izdane dodatne dozvole.  Ali obećani amandman je obustavljen jer su se u parlamentu pojavile optužbe o korupciji.

Optužbe o korupciji

Orce Gjorgijevski

Oporbena stranka optužuje premijera da je izdavao licence za uzgoj i izvoz kanabisa rođacima i saveznicima, kako bi se mogao obogatiti nakon donošenja zakona.

“Samo u prosincu izdano je deset dozvola, a pet njih je dodijeljeno osobama bliskim gospodinu Zaevu”, rekao je Orce Gjorgjievski, član izvršnog odbora VMRO-DPMNE, najveće oporbene stranke u Makedoniji. “Ako ovo nije nepotizam i korupcija, onda je Medellin kartel dobrotvorna organizacija.”

 

Vladini dužnosnici kažu da je samo jednom premijerovom rođaku izdana dozvola, te da se nadaju da će amandman usvojiti nakon ponovnog sastanka parlamenta, koji bi se trebao održati u travnju.

„Jedan premijerov rođak je dobio dozvolu, i to je to.“ rekao je Venko Filipce, makedonski ministar zdravstva. „Dobivanje licence samo je polazna točka. Nitko se nije obogatio od licence. Potrebna su velika ulaganja i stručnost.“

Što na to kažu građani?

Za lokalne aktiviste kanabisa, najočitiji problem s trenutnim sustavom je samo tangencijalno povezan s profitom. Zasad samo jedna tvrtka proizvodi proizvode za domaće tržište.

Prema Janaki Mitrovskom, iz neprofitne organizacije koja se zalaže za legalizaciju, domaći proizvodi od kanabisa su skupi, slabi i dostupni samo polovici zdravstvenog sustava.

“Kad je moja majka imala rak crijeva, ja, odvjetnik, morao sam kupiti kilogram od dilera, mog klijenta, i sam ga pretvoriti u ulje”, rekao je gospodin Mitrovski.

U ovoj zemlji poduzetnici koji su uložili u industriju kanabisa su iznervirani iz različitih razloga. Neki su uzgajali i skladištili kanabis u iščekivanju usvajanja amandmana.

Ako ga uskoro neće moći prodati, morat će ga spaliti – što je skup i strogo reguliran postupak s obzirom na to da će se s njim postupati kao s medicinskim otpadom.

“Uložili smo 15 milijuna dolara u novi pogon”, rekao je gospodin Keskovski, podižući glas. “Ljut sam na obje strane. Oni se svađaju, a mi smo kolateralna šteta. “

Izvor: TNYT

Postavi prvi komentar na ovu objavu

Ostavi komentar

Email adresa neće biti objavljena.


*