Pechoti metoda: Konzumacija kanabisa kroz pupak?

Pechoti metoda unosa ulja od kanabisa

Korisnici kanabisa nastavljaju s pronalaženjem novih načina za konzumaciju ove biljke. Trenutno postoje različiti načini na koji se konzumiraju proizvodi od kanabisa, od onih koji su jestivi, za ispravanje, bong-ovi, jointevi, sokovi, i ulja koja se najčešće konzumiraju nanošenjem pod jezik.

Ovo su samo neki od načina, a nedavno smo otkrili možda najinteresantniji način.

Metoda unosa, poznata kao Pechoti metoda, savjetuje da u trbuh stavite ulje kanabisa. Iako je Pechoti metoda zadobila nedavnu pozornost na internetu, daleko je od nove metode.

Iako je točan datum nastanka Pechotijeve metode nejasan, znamo da se koristi u ayurvedskim tradicijama, drevnom indijskom medicinskom sustavu za koji se zna da je jedan od najstarijih zdravstvenih sustava.

Što je Pechoti metoda, kako djeluje i tko bi je trebao koristiti? Prenosimo razgovor s liječnikom i naturopatom kako bi naučili više o ovoj metodi.

Što je Pechoti metoda?

Pechoti metoda ili Nabhi Chikitsa u ayurvedskim tradicijama odnosi se na stavljanje ulja u pupak u ljekovite svrhe. Ulja poput ulja čajevca i ulja eukaliptusa često se koriste zbog svojih antibakterijskih i antivirusnih svojstava.

Kako je poznato da kanabinoidi smanjuju mučninu, bore se sa upalom i ubijaju stanice raka, tako je prirodno da su se ajurvedski liječnici okrenuli ulju od kanabisa. Kako se kanabis ovom metodom ne metabolizira u vašoj jetri, nepsihoaktivan je.

Ovaj sistem za dostavu nazvan je po pechotijevoj žlijezdi, za koju se vjeruje da se nalazi iza pupka, a nastavlja postojati i nakon presijecanja pupčane vrpce.

“Kad se oblikujete u maternici u čovjeka, prehrana prolazi kroz pupak”, kaže tradicionalna naturopatkinja i biolog  dr. Lakisha Jenkins. “To je vaš izvor prehrane od trenutka kada ste se počeli razvijati, pa zašto ne bi mogao biti ostatak života?”

Iako drevna tradicija ayurvede izrazito pručava i koristi ovu žlijezdu, zapadnjačka medicina nije uvjerena u to.

“Kroz moje proučavanje anatomije, histologije, embriologije i genetike nikada nisam vidio takvu žlijezdu i ne bih mogao govoriti o potencijalu primanja esencijalnih ulja kao što preporučuje ayurvedska medicina”, kaže istraživač kanabisa Carlos Rizo, dr. Med.

Kako radi?

“Postoji oko 72.000 vena koje teku cijelim tijelom i prolaze kroz pupak”, kaže dr. Jenkins. “On je izravno povezan s venama za želudac.”

Prema dr. Jenkinsu, naša crijeva sadrže mnogo kanabinoidnih receptora i određuju poremećaje središnjeg živčanog sustava.

Stoga, kad nanesete ulje kanabisa u pupak, ono se sistemski apsorbira u tijelu. U Ayurvedi je ova metoda unosa pristup liječenja endokrinologiji, kako s kanabisom, tako i drugim biljem.

“Endokrini sustav i hormoni uzrok su mnogih uobičajenih tegoba koje muče ljude”, kaže dr. Jenkins.

Ona tvrdi da se treba koristiti organsko ulje i najčišće ekstrakcije ulja koje biste eventualno mogli imati kako biste postigli maksimalnu učinkovitost, dodajući da i Rick Simpson ulje djeluje.

Liječenje kanabisom uz pomoć Pechoti metode

Tko može imati koristi od Pechoti metode?

Pechoti metoda slična je kanabisu po tome što djeluje na tijelo sustavno, a ne lokalizirano.

To je odlična opcija za djecu ili one koji ne reagiraju dobro ili ne mogu konzumirati kanabis, poput trudnica koje se bore protiv jutarnje mučnine ili bolesnika s rakom koji osjećaju mučninu i povraćaju.

Međutim, svatko može staviti ulje kanabisa u pupak. Doktor Jenkins kaže da ljudi koji imaju poremećaje središnjeg živčanog sustava, neurološke poremećaje, bolesti endokrinog sustava ili gastrointestinalne probleme,  mogu imati koristi od Pechoti metode.

“Ukoliko bi imali znanstveno utemeljene dokaze kako funkcionira Pechoti metoda, možda će je moći koristiti pacijenti koji ne podnose kanabis”, kaže dr. Rizo.

Naturopatski i ayurvedski te drugi tradicionalni oblici pouzdali su se u ovu metodu dovoljno snažno da ona prođe test vremena.

Potrebno je više istraživanja da bismo potpuno razumjeli prednosti Pechoti metode, ali vjerovatno se nećete ozlijediti ako unesete malo ulja od  konoplje u pupak.

Postavi prvi komentar na ovu objavu

Ostavi komentar

Email adresa neće biti objavljena.


*