Medicinska marihuana kao lijek za ADHD

Kako medicinska marihuana pomaže u liječenju ADHD-a

medicinska marihuana se koristi za lječenje djece oboljele od poremećaja adhd

Istraživanja pokazuju da medicinska marihuana u nekim slučajevima smanjuje simptome hiperaktivnosti i deficita pažnje. Kanabis pomaže pacijentima potaknuti usredotočenost,  olakšava san i smanjuje impulzivnost.

Pitanje korištenja marihuane za liječenje djece još nije riješeno zbog mogućih učinaka na mozak u razvoju.

Što je ADHD?

ADHD ili poremećaj hiperaktivnosti i deficita pažnje je poremećaj koji utječe na fokus, samokontrolu i funkcionalne vještine.

Neki od simptoma koji se mogu javiti:

 • osobama se lako odvraća pažnja
 • teško slijede upute ili izvršavaju zadatke
 • često ne mogu dočekati svoj red
 • prekidaju druge u razgovoru
 • zaboravljaju na dnevne aktivnosti, ne mogu organizirati dan
 • ne žele raditi zadatke koji uključuju mirno sjedenje
 • uvijek su u pokretu

Karakteristike ADHD-a:

 • odvlačenje pozornosti
 • hiperaktivnost
 • loša kontrola impulsa

Marihuana i ADHD

Terapija ADHD-a konopljom koristi se od 2000-tih godina kao dodatna terapija uz stimulanse i antidepresive. Neki liječnici tvrde kako medicinska marihuana ne pomaže u terapiji poremećaja hiperaktivnosti, no ovo mišljenje još nije riješeno u medicinskoj zajednici.

Enkanabinoidni sustav i njegov  utjecaj na neurotransmitere u mozgu se još uvijek istražuje.

Marihuana se danas smatra najučinkovitijom upravo kao dodatak terapiji uz klasične lijekove. Poznato je kako smanjuje drhtanje koje se javlja pri uzimanju propisanih lijekova.

Kako marihuana djeluje na mozak?

Neka istraživanja ADHD povezuju sa poremećajem funkcije neurotransmitera dopamina. Receptori dopamina su u interakciji s endokanabinoidnim receptorima u sivoj tvari (tijela neurona) koja se nalazi u bijeloj tvari krajnjeg mozga (područje ispod moždane kore)

Endokanabinoidni receptori se nalaze i unutar limbičkog sustava, osobito unutar amigdala i hipokampusa. Limbički sustav je prstenasta struktura u srednjem dijelu mozga, a obuhvaća hipotalamus, hipokampus, amigdale i dr. Sustav upravlja autonomnim funkcijama u tijelu pa tako utječe na disanje, spavanje i budnost, spolnu aktivnost. Povezan je s agresijom, nedostatkom pažnje i mnogim drugim neuropsihijatrijskim poremećajima, uključujući tjeskobu i fobije.

Medicinska marihuana stimulira  CB1 receptore koji se povezuju s poremećajem hiperaktivnosti odnosno s limbičkim sustavom. CB1 receptori utječu na osjetilnu percepciju, emocije, autonomne i endokrine funkcije.

Saznajte što je endokanabinoidni sustav

Kanabinoidni lijekovi utječu na endokanabinoidni sustav te time djeluju kao terapija u smanjenju simptoma poremećaja hiperaktivnosti.

Nužan je oprez kad konoplju uzimaju mlađi pacijenti zbog psihoaktivnih efekata koje uzrokuje marihuana.

Ukoliko ste početnik ovdje možete pročitati sve što treba znati prije konzumacije marihuane.

Medicinska marihuana kao lijek za ADHD?

 • Ulje kanabisa: može se primjenjivati pušenjem, vaporizacijom ili oralno, doziranjem ulja ispod jezika.
  • Oralna primjena: omogućuje kanabinoidima da relativno brzo uđu u krvotok
  • Pušenje: smanjuje mentalnu aktivnost te uspavljuje

Savjetuju se vrste konoplje s većim udjelom mircena

medicinska marihuna se koristi za ljecenje hiperaktivnosti!

Mircen čini gotovo 50% terpena u biljci. Širokolisne sorte Cannabis Indice imaju visok udio mircena pa nije niti čudo da je upravo on većinom zaslužan za “couch-lock”.

Sorte konoplje s dominantnim mercenom su najefektivnije kod liječenja hiperaktivnosti, upravo zbog njegovog umirujućeg učinka.

Za liječenje ADHD-a često se koristi medicinska marihuana u kombinaciji sa CBD uljem. Ulje povećava koncentraciju, opušta i ne djeluje psihoaktivno.

Nekolicinu puta smo čuli za  čudotvornu kombinaciju manga i marihuane. Naime, ukoliko prije konzumacije pojedemo mango efekti će biti jači. To je istina zbog velikog sadržaja mircena u njemu što definitivno pomaže apsorbciji THC.

mango prije pusenja marihuane

Portal „vutropedija.com“ se ograđuje od odgovornosti izrade, posjedovanja, uporabe i prometa kanabisom u državama gdje je ilegalno. Pomno obratite pažnju na zakon i legalitet kanabisa u državi u kojoj se nalazite. Savjeti sa portala „vutropedija.com“ ne mogu zamijeniti profesionalnu medicinsku pomoć. Za više informacija obratite se svom liječniku.

 

 

Postavi prvi komentar na ovu objavu

Ostavi komentar

Email adresa neće biti objavljena.


*