Većina u saboru podržava legalizaciju: Što se čeka?

Neke od najvećih hrvatskih političkih stranaka u posljednje vrijeme sve više govore o legalizaciji kanabisa. Znači li to da uskoro dolazi potpuna legalizacija kanabisa u Hrvatskoj?

SDP, HSS, Stranka Ivana Pernara i još mnogi nezavisni podržavaju legalizaciju. Pitanje je, jeli to dovoljno da se sruši konzervativan stav HDZ-a, koji trenutno drži većinu i protiv je ikakvog oblika legalizacije konoplje u rekreativne svrhe?

U izjavama oporbenih stranaka, i posljednje izjave SDP-a, može se vidjeti da je ovo pitanje itekako aktualno u političkim krugovima, te da je odluka o legalizaciji vrlo blizu.

Pitanje je, radi li se to za prikupljanje političkih poena prije izbora ili oni stvarno vide koristi legalizacije?

Prije nekoliko dana je vodstvo SDP-a donijelo plan za potpunu legalizaciju konoplje.

“Smatramo da bi se liberalizacijom i legalizacijom, pod kontrolom države, ostvario dodatni gospodarski rast, i prihodi koji bi se mogli usmjeriti na otvaranje novih radnih mjesta.”, naglasio je Bernardić, predsjednik SDP-a.

Komentirali su i dosadašnji zakon o suzbijanju korištenja opojnih droga koji je djelomično legalizirao uzgoj industrijske konoplje.

“Zadnjim promjenama zakona neće doći do potpunog iskorištavanja potencijala konoplje. U Hrvatskoj se o uzgoju marihuane u rekreativne svrhe zapravo nikada nije ni ozbiljno razgovaralo”, kazao je Bernardić.

Mirela Holy – jedna od onih koja se najviše zalagala za legalizaciju prije nekoliko godina

Ona tvrdi da interes za legalizacijom kanabisa konstantno raste, a posljednjim izmjenama zakona ne iskorištava se puni potencijal konoplje.

(24sata.hr)

Ukoliko bi se konoplja u potpunosti legalizirala to bi bila alternativa većini proizvoda koji loše utjeću na okoliš i zdravlje ljudi, poput plastike i građevinskog materijala, a posebice lijekova.

“Konoplja olakšava brojne simptome bolesti poput multiple skleroze, HIV-a, Parkinsonove bolesti, epilepsije i drugih malignih bolesti”, poručio je Bernardić.

Bitno je za napomenuti da zemlje gdje je konoplja u potpunosti legalizirana vide uglavnom koristi i od zarade financiraju društveno korisne projekte.

Možemo samo napomenuti da samo Kalifornijsko tržište kanabisa vrijedi gotovo 3.1 milijardu dolara, odnosno oko 21 milijardu kuna, što je više od trećine trenutne zarade od turizma koju Hrvatska ima.

“Legalizacija marihuane ima pozitivan utjecaj na turizam jer bi slobodno uživanje u kanabisu moglo privući nove goste. Turizam kanabisa prvi je razvio Amsterdam, a po uzoru na njega i mnoge druge europske države”, rekao je Bernardić.

Ivan Pernar: Legalizacija bi bila renesansa za Hrvatsku

Trenutno imamo sramotnu situaciju, da država troši novac i progoni ljude zbog doslovno 0.1 gram kanabisa. To je količina koju doslovno mrav može nositi.

Osim toga, borio bi se protiv sintetičke marihuane, koja je jako opasna, a savršeno legalna. Dakle, država dozvoljava sintetiku, a konoplju koja je prirodna biljka zabranjuje.

Borit ću se protiv svih skrivenih interesa i lobija, da se ljudima pomogne.

Po pitanju legalizacije konoplje Pernar tvrdi:

“Značila bi preporod, značila bi turizam cijele godine. Od cijele hrvatske bi napravili turističku regiju. O rastu poljoprivrede da ne govorimo. To bi bila renesansa za našu poljoprivredu”

Pročitajte intervju s Pernarom po pitanju legalizacije

SDP: Osnovati ćemo Agenciju za konoplju

SDP želi pružiti mogučnost svakoj punoljetnoj osobi uzgoj, korištenje, preradu i prodaju do 9 stabiljki konoplje. Ukoliko bi krajnji proizvod zadovoljavao kvalitetu, država bi također mogla otkupiti usjeve u korist zdravstvenog sustava.

“Osnovat će se regulatorno tijelo, Agencija za konoplju, s ovlastima regulacije tržišta, predlaganja podzakonskih akata, uređivanja svih aspekata uzgoja prometa i prerade svih vrsta konoplje”, kazao je Bernardić.

Agencija za konoplju bi se u tom slučaju bavila prodajom i usmjeravanjem zarade u društveno korisne projekte, poput industrije, škola i vrtića.

Ovaj prijedlog SDP-a bi uskoro trebao ići i na javnu raspravu.

Do kraja 2019. ovaj prijedlog bi mogao završiti i u saboru

Pod nazivom “lex specialis”, ovaj zakon bi bio iznad Zakona o suzbijanju zloupotrebe opojnih droga, kako bi se omogućio puni potencijal konoplje.

“Nadamo se da će to biti do kraja godine, kako bi građani čim prije mogli osjetiti koristi”, zaključio je Bernardić.

Stav HSS-a o legalizaciji

HSS, po svojim izjavama, iako ne direktnim, podržava legalizaciju konoplje.

“Mislim da marihuana nije veće zlo od alkohola i cigareta, a milijuni turista dolaze u Amsterdam zbog marihuane, između ostalog i iz Hrvatske”, kaže Krešimir Beljak, predsjednik HNS-a

Što političari misle o legalizaciji?

Postavi prvi komentar na ovu objavu

Ostavi komentar

Email adresa neće biti objavljena.


*