Medicinska marihuana u ljekarnama

Medicinski kanabis odnosno dronabinol.

Trenutno je u Hrvatskoj marihuana još pod strogom kontrolom te je na popisu opojnih droga i psihotropnih tvari no neki ju ipak mogu legalno kupiti i konzumirati. Nažalost u Hrvatskoj i takve sretnike moramo nazivati nesretnicima jer su to najčešće teški onkološki slučajevi. Na stranicama hrvatskog imunološkog zavoda je vidljivo da se medicinska marihuana pribavlja u obliku ekstrakta proizvedenog u Kanadi od strane tvrtke Tilray  koja je licencirana za gotovo cijelu Europu, Kanadu i Australiju.

Imunološki zavod 2015. započinje distribuciju pripravaka na bazi kanabisa u obliku uljne otopine u ljekarne. Ti pripravci na bazi kanabisa su ustvari ekstrakti marihuane odnosno ulje od kanabisa. Ulje je dostupno mekim kapsulama s ekstraktom kanabisa u bočicama od 25mL te je dostupno u dvije jačine.

Pripravak sadrži THC i CBD u omjeru 1:1. Radi se o krutoj oralnoj formulaciji s trenutnim otpuštanjem aktivne tvari.

  • Niža jačina“ – jedinična doza sadrži 2.5 mg THC i 2.5 mg CBD. Namijenjena je za početak liječenja (bez obzira na indikaciju), odnosno, za dugoročno liječenje gdje se tom jačinom može, a bez „nepraktičnosti“ (ne prevelik broj pojedinačnih doza dnevno), dostaviti dnevna doza.
  • Viša jačina“ – jedinična doza sadrži 5 mg THC i 5 mg CBD. Kada je za terapijski učinak (uz dobru podnošljivost) potrebno dnevno koristiti veći broj pojedinačnih doza „niže jačine“ – ovom se jačinom može dostaviti odgovarajuća količina djelatnih tvari konzumacijom manjeg broja kapsula (npr. 1 kapsula od 5 mg/5 mg umjesto 2 kapsule od 2.5/2.5). NE PREPORUČUJE SE KORISTITI kapsule ove jačine za početak liječenja.

Tvrtka Tilray iz Kanade posjeduje GMP certifikat te je time certificirana kao ovlašteni distributer medicinskog kanabisa za Europu. Sukladno odredbama Pravilnika o mjerilima za razvrstavanje lijekova te o propisivanju i izdavanju lijekova na recept (“Narodne novine” broj 86/2013, 90/2013, 102/2014 i 107/2015), lijekove koji sadrže tetrahidrokanabinol, dronabinol i nabilon propisuju izabrani doktori medicine u primarnoj zdravstvenoj zaštiti temeljem preporuke doktora medicine specijalista neurologije, internističke onkologije, onkologije i radioterapije, infektologije i specijalista pedijatra sa subspecijalizacijom iz neuropedijatrije. Na taj način osigurana je dostupnost lijekova na bazi kanabisa pacijentima oboljelima od karcinoma, multiple skleroze, određenih najtežih oblika epilepsije i AIDS-a.

Ovdje možete vidjeti preporuke od strane profesora farmakologije u Zagrebu za doziranje kanabinoidnih pripravaka .

 

1 Trackback / Pingback

  1. Legalan uzgoj indijske konoplje u Hrvatskoj! - vutropedija.com

Ostavi komentar

Email adresa neće biti objavljena.


*