Kalifornija ubire milijun dolara dnevno od trošarina na kanabis

Kalifornija ubire milijun dolara dnevno od legalizacije kanabisa

LOS ANGELES – Kada je riječ o novcu od poreza od prodaje kanabisa, iako prima već ogromnu svotu novca, Kalifornija živi sa smanjenim očekivanjima.

Porezi od legalizacije kanabisa u Kaliforniji

Država je povukla 74 milijuna dolara trošarina na kanabis između travnja i lipnja, nakon što je uprava vlade Gavina Newsom-a smanjila projicirane porezne prihode legalnog tržišta kanabisa.

Vladini analitičari govorili su da će Kalifornija biti preplavljena novcem od poreza na kanabis – predviđeno je gotovo milijardu dolara godišnje poreznih prihoda u roku nekoliko godina od pokretanja najvećeg svjetskog tržišta kanabisa u 2018. godini.

Ali, mnogobrojni problemi stvorili su manjak poreznih prihoda, neki od problema koji su zadesili ovo mlado tržište kanabisa su manjak licenciranih mjesta za kupnju, i ustrajnost trgovaca prema nelegalnom tržištu.

U svibnju je država srušila očekivanja za ono što su mislili da će prikupiti do lipnja 2020. – ukupno, predviđenu cifru su smanjili za 223 milijuna dolara u odnosu na projekcije koje su puštene u javnost četiri mjeseca ranije.

U to vrijeme Newsom je rekao da će vjerojatno trebati pet do sedam godina da legalno tržište dostigne svoj puni potencijal, što je rekao i nekoliko puta u prošlosti. Također je i dio krivice prenio na zajednice koje su bile protiv legalne prodaje i uzgoja kanabisa.

Porez na kanabis u Kaliforniji uključuje porez od 15% na kupovinu kanabisa i proizvoda od kanabisa, u što ulazi i  medicinski kanabis. Jedan od većih problema za trgovce je i što lokalne samouprave uvode dodatne poreze na prodaju i uzgoj, što je stvorilo zbunjujuću situaciju oko poreznih stopa širom države.

Porezi na kanabis u kaliforniji su ogromni

Kalifornijsko tržište kanabisa raste, samo ne tako brzo kao što se očekivalo.

Naplate trošarina zabilježile su porast u drugom tromjesečju, gotovo 61 milijun dolara od siječnja do ožujka ove godine.

Prema državnom odjelu za financije, naplata trošarina za fiskalnu godinu koja je završila u lipnju bila je 317 milijuna USD odnosno 29 milijuna dolara iznad revidirane projekcije za tu godinu. Međutim, ta je vrijednost preliminarna i mogla bi se izmijeniti kroz vrijeme.

Jedno nedavno izvješće predviđalo je da će prodaja u Kaliforniji ove godine porasti za 23 posto u odnosu na 2018. godinu.

Izvješće savjetnika za industriju Arcview Market Research i BDS Analytics također predviđa da će se legalna potrošnja do 2024. popeti na 7,2 milijarde dolara, a da će ilegalno tržište do tada pasti na 6,4 milijarde dolara.

Postavi prvi komentar na ovu objavu

Ostavi komentar

Email adresa neće biti objavljena.


*