Site icon vutropedija.com

Konoplja za ribolov: Prirodni mamac i atraktor za riječne ribe

Sjemenke konoplje su prirodna hrana koja se može upotrijebiti kao atraktor ili kao mamac za ribolov. Sjemenka je obično promjera od 2-3 mm, a osim što se može upotrijebiti na ribičkom štapu, sjemenke konoplje se koriste i kao atraktor da bi privukle ribu.

Prije same upotrebe potrebno ih je skuhati i pripremiti za ribolov.

Priprema sjemenki  konoplje za ribolov

U posudu za kuhanje stavite sjeme konoplje i ulite vode da u potpunosti prekrije sjemenke. U vodi trebaju biti umočene 24 sata, a slijedeći dan treba početi s kuhanjem.

Pričekajte da voda počne ključati te povremeno promiješajte. U vodu se može dodati jedna žlica sode bikarbone kako bi sjemenke konoplje poprimile crnu boju.

Kad se sjemenke počnu otvarati, ostavite da se kuhaju na laganoj vatri sve dok ne budu dovoljno otvorene ( do 1/4 ).

Nakon što se otvore, sjemenke premjestite u posudu s hladnom vodom kako bi se zaustavio proces kuhanja.

Obratite pažnju da se sjemenke ne otvore previše jer ih je onda teže postaviti na udicu.

“Kuhanje” i prijenos u termos boci

Za pripremu mamca od sjemenki konoplje se može upotrijebiti i termosica. Prednost je jednostavnost i mogućnost prijenosa, a jedini nedostatak je što manje sjemenki konoplje stane u bocu.

Kako bi se sjeme pripremilo, termos bocu je potrebno napuniti kipućom vodom. Ne smije se napuniti do vrha jer treba biti mjesta za kasnije “otvaranje” sjemenki.

Nakon što odstoji boca preko noći, sjemenke su spremne za upotrebu.

Sjemenke se mogu zamrznuti kako bi duže trajale.

Sjemenke konoplje: Atraktor ili mamac za ribolov

Sjemenke konoplje se mogu koristiti kao mamac za ribe ili kao atraktor za hranidbu riba. Pokazalo se da se ribe, a posebice one riječne mogu vrlo lako privući na sjemenke konoplje.

Ribe, kao što je podust, se hrane algama koje sadrže velike količine Omega-3 masnih kiselina, a sjemenke konoplje mogu biti odlična zamjena.

Preporučuje se bacanje 20 do 25 sjemenki na koncentrirano područje u vodu te nakon 1-2 sata opet baciti istu količinu sjemenki u vodu kako bi se postigli najbolji rezultati odnosno privuklo što više riba.

Ako se sjemenke konoplje bacaju na širem području gdje se hrane ribe onda se preporučuje da ih se baca više – 30 do 50 sjemenki.

Nadalje, ukoliko se koristi kao mamac, važno je znati kako se sjemenka konoplje pričvršćuje na udicu.

Potrebno je koristiti sjemenku koja je dovoljno skuhana i malo otvorena. Zaobljeni dio udice treba nataknuti na otvoreni dio sjemenke i nakon toga se može krenuti s ribolovom.

Također, kako bi više sjemenki moglo biti na udici potrebno je upotrijebiti iglu i provući ju kroz otvor sjemenki i zatim zavezati s koncem za udicu.

Exit mobile version