Site icon vutropedija.com

Kompletan vodič za uzgoj: Autoflowering sorte

Uzgoj autoflowering vrsti je brži i jednostavniji od uzgoja klasičnih sorti kanabisa

Autoflowering je sposobnost “autocvjetanja” kanabisa. Iako ju nemaju sve biljke, neke vrste kanabisa ju posjeduju. To nasljedno svojstvo je određeno u samom genetskom kodu biljke, odnosno u DNA biljke.

Kad govorimo o biljnom svijetu, većina biljaka koristi promjene u ciklusu dana/noći kao znak za početak cvatnje. To je slučaj kod tradicionalnog sjemena gdje je potrebno otprilike 12 sati svjetlosti i 12 sati tame za početak cvata.

One biljke koje nazivamo autoflowering vrstama ne koriste promjene u ciklusu dana/noći kao znaka, već cvat kod takvih sorti kreće kad biljka pređe određenu visinu/veličinu.

Struktura genetike

Marihuana je diploid po genetskoj strukturi. To znači da sadrži dva kromosoma, od kojih je jedan iz polena muške biljke, a drugi iz jajašca ženske biljke.

Svaki od kromosoma nosi dva gena, koji mogu ili ne moraju biti ovisni o režimu svjetlosti – engl. “photodependant – fotoovisan”. Ukoliko gen deklariramo kao photodependant, onda on omogućuje autoflowering.

Kod kanabisa, gen koji sadrži svojstvo autofloweringa je recesivan te je samim time potrebna genetika u oba kromosoma – od ženske biljke majke i muške biljke.

Tako da, ukoliko je genetika za autoflowering prisutna samo u jednom od roditeljskih kromosoma, taj gen se neće naslijediti kod potomaka.

 

Svojstva autoflowering vrsti

Autoflowering vrste kanabisa su puno manje u odnosu na klasične vrste. Neke sorte autoflowera rastu do 30 centimetara u visinu.

Također, biljka brže ulazi u sve uzgojne cikluse koji istovremeno puno kraće traju.

Iako se sve brže događa, odabir autoflower vrste se definitivno osjeti na prinosima koji su višestruko manji u odnosu na klasične sorte kanabisa.

Životni ciklus rasta Marihuane

 

Koristi autoflowering vrsta

Veliki plus kod autoflowera jest da su spremni za branje već nakon 8-10 tjedana – što ovisi o uzgojnim uvjetima.

Biljka koja sadrži svojstvo autofloweringa ima kraći životni ciklus u odnosu na ostale vrste, što znači da brže počinje cvjetati neovisno o režimu svjetlosti.

Upravo zato neki profesionalni uzgajivači odabiru autoflowering vrste te s više rotacija na godinu ostvaruju bolje prinose.

Savjeti za autoflowering uzgoj

Više o uzgoju pročitajte ovdje:

Kompletan vodič za uzgoj – Uzgoj marihuane u 10 koraka!

 

Gdje kupiti autoflowering sjeme?

Autoflowering sjeme kanabisa danas je najjednostavnije kupiti online. Uz velik izbor, na web trgovinama se obično nalaze i savjeti za uzgoj pojedine vrste.

Prilikom kupovine, obratite pažnju na legalitet kanabisa u državi u kojoj se nalazite i nemojte naručivati sjeme ukoliko je ono ilegalno.

Neka od poznatijih i provjerenih poduzeća koja proizvode i prodaju sjeme kanabisa su Greenhouse Seeds, Royal Queen Seeds i dr.

Više o tome kako odabrati sjeme pročitajte ovdje.

Exit mobile version