Gana: Legalizacija kanabisa u medicinske i industrijske svrhe!

Legalizacija kanabisa u Gani

Parlament Gane prošli je tjedan legalizirao kanabis u industrijske i medicinske svrhe, nastavivši trend reformi na afričkom kontinentu.

Donošenjem zakona o kontroli narkotika 2019. godine, zakonodavci su legalizirali proizvodnju kanabisa s niskim postotkom THC-a, kako je pojasnio zastupnik Ras Mubarak u izjavi nakon usvajanja prijedloga zakona.

“Ono što smo odobrili nije rekreativna upotreba. Važno je da ljudi shvate razliku. Kao država, moramo slijediti razvoj znanosti za dobrobit naše zemlje “, rekao je Mubarak.

“Nezakonito je posjedovanje i uzgajenje kanabisa bez dozvole”, dodao je.”Uzgoj kanabisa s više od 0,3% THC-a i dalje je ilegalan.”

Pozvao je javnost da poštuje novi zakon, napominjući da “postoje stvarne opasnosti zbog zlouporabe” i da će biti dozvoljen samo uzgoj kanabisa koji ne sadrži psihoaktivne spojeve. Zakoni protiv rekreativne uporabe kanabisa i dalje će se provoditi.

“Parlament nije legalizirao kanabis za pušenje”, rekao je Mubarak. „Posjedovanje kanabisa bez dozvole ostaje nezakonito. Ono što smo odobrili je različita sorta kanabisa, koja se uvelike razlikuje od rekreativnog kanabisa koji ima više od 0,3% THC. Ovo nije dozvola za rekreativnu uporabu. ”

Dodao je kako zakon donosi strože kazne za osobe koje neovlašteno uzgajaju ili posjeduju kanabis

Ganja u Gani

Prema trenutnom zakonu u Gani, kanabis je ilegalna opojna tvar. Oni koji budu uhvaćeni prilikom uvoza ili posjedovanja kanabisa “bit će osuđeni na zatvorsku kaznu u trajanju od najmanje 10 godina.”

Donošenjem zakona gansko vijeće za nadzor nad narkoticima (NACOB) pretvoreno je u komisiju s pojačanim ovlastima.

Također zakon daje ovlasti ministru unutarnjih poslova, uz savjetovanje s drugim vladinim dužnosnicima, uključujući ministra zdravlja, da izda dozvole za proizvodnju kanabisa s najviše 0,3% THC-a.

Zakon daje Komisiji za kontrolu narkotika ovlasti za kontrolu trgovine ilegalnim drogama kako bi se osigurala sigurnost javnosti.

Ova mjera također dozvoljava da se zlouporaba droga tretira kao javnozdravstveni problem, a povjerenstvo ima zadatak pružiti rehabilitacijske usluge onima koji postanu ovisni.

Prijedlog zakona kreće iz Parlamenta na stol predsjednika Nane Akufo-Addo, koji mora odobriti prijedlog prije nego što postane zakon.

Gana se pridružuje nekolicini afričkih država koje su nedavno provele reforme u vezi kanabisa, uključujući Malavi, Južnoafričku Republiku, Zimbabve, Lesoto i Zambiju.

Izvor: HIGH TIMES

Postavi prvi komentar na ovu objavu

Ostavi komentar

Email adresa neće biti objavljena.


*