Site icon vutropedija.com

U Meksiku legaliziran kanabis!

Meksiko legalizirao kanabis

Prije otprilike tjedan dana meksički je senat donio zakon o legalizaciji kanabisa u Meksiku. Doduše, kanabis još nije 100% legalan te će se izvršiti dodatne revizije, ali prema zakonodavcima zakon će u potpunosti stupiti na snagu do kraja ove godine što znači da će kanabis biti legaliziran u državi koja se smatra najvećim tržištem kanabisa na svijetu.

Za razliku od SAD-a, dobna granica za konzumaciju će biti 18 godina. Osim što će kanabis biti legalan za kupnju u trgovinama te komercijalni uzgoj, odobren je i uzgoj do šest biljaka po osobi odnosno do osam biljaka po kućanstvu. Kako će se to nadzirati, još se nagađa – pogotovo jer se po novom zakonu Meksikanci uopće ne bi trebali registrirati za osobni uzgoj.

Što podrazumijeva legalizacija kanabisa u Meksiku?

Budući da je ovo “federalna legalizacija”, vlada će osnovati saveznu agenciju koja će biti odgovorna za nadzor i izdavanje dozvola za komercijalni uzgoj.

Postoji pet različitih opcija licenciranja:

Zakonodavci su uklonili kontroverzni dio zakona koji je ograničio količinu dozvola koje bi osoba mogla imati, što znači da osoba može dobiti dozvole (licence) za uzgoj, prodaju i distribuciju kanabisa. Ukratko, kod komercijalnog uzgoja, sustav kontrole i praćenja će biti sličan onome u Kanadi i Kaliforniji.

Druga odredba u zakonu primorat će industriju da odobri 40% licenci onima koji pripadaju autohtonim ili siromašnim odnosno povijesno marginaliziranim skupinama ljudi. Preostalih 60% bit će otvoreno za ostatak zainteresiranih za ovu industriju.

Javna konzumacija kanabisa bit će dopuštena, osim na mjestima gdje pušenje duhana nije dopušteno.

Pravosuđe i kanabis u Meksiku

Zakonodavci će također prisiliti vladu (pravosuđe) da ukine sve osuđujuće presude povezane s kanabisom.

Legalizacija u Meksiku: Prvi koraci

Meksička industrija kanabisa 2021. godine

Vjerojatno će trebati veći dio 2021. da se strukturira industrija, započne s uzgojem i opcijama licenciranja, ali će Meksiko vrlo brzo zasjati u kontekstu međunarodne trgovine kanabisom, turizmu te uvozu i izvozu. Sjedinjene Države i Kanada vjerojatno će postati prvi klijenti meksičke industrije kanabisa, kupovati će jeftinije cvjetove kanabisa te ih pretvarati u ulja ili proizvode što bi trebalo ubrzati razvoj odnosno “rođenje” nove industrije i trgovinskih odnosa.

Meksiko napokon krenuo prema legalizaciji kanabisa!

src: www.marijuanamoment.net

Exit mobile version