Legalizacija u Meksiku: Prvi koraci

Prije nekoliko mjeseci je pobijeđena prva bitka, a to je legalizacija u Meksiku: vijeće Vrhovnog suda (SCJN) objavilo je sudsku praksu u kojoj se navodi da svi suci mogu izdavati recepte onima koji ih trebaju za rekreacijsku upotrebu kanabisa. Nastavit će se prema njezinoj potpunoj dekriminalizaciji.

Do sada su suci mogli odbiti zaštitu vlastite potrošnje koju je izdalo Federalno povjerenstvo za zaštitu od zdravstvenih rizika (COFEPRIS), jer je zakon djelomično zabranio konzumaciju.

Prošlog studenog, senatorica i aktualna tajnica unutarnjih poslova, Olga Sánchez Cordero, predstavila je prijedlog za reguliranje kanabisa za osobne, znanstvene i komercijalne svrhe. Rekla je zastupnicima da je od 2006. godine meksički “rat protiv droge” ubio oko 235.000 ljudi, a njih 40.000 je nestalo.

Olga Sánchez Cordero

Ne želimo više smrti … ne želimo više obitelji u žalosti, ne želimo više krvoprolića.

Nakon odluke vijeća, predmet je prosljeđen Vrhovnom sudu, gdje će odobriti opću izjavu kojom će se utvrditi sudska praksa protiv pet dijelova zdravstvenog zakonodavstva kojima bi se zabranila osobna uporaba, kao i sadnja, uzgoj, berba, priprema, posjedovanje i prijevoz biljke. Zakonodavci će imati rok od 90 kalendarskih dana da izmijene ili ukinu tih pet članaka.

Legalizacija u Meksiku omogućiti će tvrtkama da uzgajaju i prodaju marihuanu za komercijalnu, medicinsku i rekreacijsku uporabu.

Vrhovni sud u Meksiku

Što ta odluka donosi?

Kada se odluka objavi u službenom časopisu Semanario Judicial, od svih saveznih sudaca u zemlji će se zahtijevati da pruže zaštitu osobama koje traže legalno konzumiranje.

„Vijeće razumije da temeljno pravo na slobodan razvoj osobnosti dopušta, kako da kaže, da odrasli odlučuju bez smetanja koje vrste rekreacijske ili slobodne aktivnosti žele vršiti“, naglašava se.

To otvara vrata svakome tko želi pokrenuti vlastiti postupak pred COFEPRIS-om i zatim zatražiti zaštitu suca. Treba podsjetiti da sudska praksa ne obvezuje niti jedno drugo tijelo osim pravosuđa, tako da ni policija, ni COFEPRIS, ni Ministarstvo zdravstva nisu dužni priznati to pravo dok se ne donese zakon.

Novoizabrani predsjednik Andrés Manuel López Obrador podupire legalizaciju, a odluka Vrhovnog suda mogla bi ju učiniti većim prioritetom. To znači da je totalna legalizacija u Meksiku svakog dana sve bliže i bliže. Meksiko bi bio treća zemlja koja bi legalizirala rekreacijsku marihuanu, nakon Urugvaja i Kanade.

Postavi prvi komentar na ovu objavu

Ostavi komentar

Email adresa neće biti objavljena.


*