Životni vijek sjemenki kanabisa: Rok trajanja i skladištenje

Sjeme konoplje može izdržati duže vrijeme ukoliko se skladišti u pouzdanim uvjetima

Briga mnogih uzgajivača na početku godine je najvjerojatnije klijanje sjemenka. Većina na sjemenke gleda kao na mrtvu i neosjetljivu stvar, a potom očekuju da će roditi, odnosno proklijati. Potrebno je imati svijesnost da je sjemenka biljka u malom. Mlada biljka je ovisna o hrani koja se nalazi u sjemenki sve do trenutka kad ne razvije listove.

Koliki je životni vijek sjemena kanabisa?

Životni vijek sjemenke kanabisa može biti od šest mjeseci pa sve do deset godina, ovisno o tome kako je sjemenka bila spremljena. Idealni uvjeti za spremanje sjemenja su u zatvorenoj vrećici ili posudici na hladnom, tamnom i suhom prostoru.

Kako im produžiti životni vijek?

Po preporuci nekih stručnjaka, ako želite produžiti životni vijek sjemenki konoplje, čuvajte ih u hladnjaku ili zamrzivaču. U takvim uvjetima sjeme bi trebalo izdržati deset puta više za razliku od pohrane istih na sobnoj temperaturi.

Ta metoda se naravno ne može primijeniti na sve vrste sjemena – zbog toga je potrebno paziti. Novi modeli hladnjaka i zamrzivača imaju frost-free program koji dehidrira sjemenke te one više nisu iskoristive.

Za najbolje rezultate preporučamo da sjemenke kanabisa čuvate u staklenim posudicama s brtvom na poklopcu. Plastična ambalaža se ne preporuča zbog loše propusnosti.

Produžiti životni vijek konoplje možete pažljivim skladištenjem

Klijanje sjemenki kanabisa je najbitniji faktor kod uzgoja jer bez tog procesa nema biljke. Ako sjemenka ne proklije krivi su različiti čimbenici. Sjemenka, koja naizgled djeluje mrtvo, je živa te zahtjeva da se pažljivo brinemo o njoj.

Zašto neko sjeme jednostavno ne proklije?

Ukoliko sjemenka konoplje ne proklije za to je odgovorno više čimbenika. Prvi problemi se mogu pojaviti još i prije nego sjeme dođe od prodavača. Sjemenka se može oštetiti kod ubiranja, pakiranja i skladištenja. Kasnije, kada sjeme već kupimo, problemi mogu nastati i kod prijenosa sjemenka do kuće.

Ako pakiranje sa sjemenkama prenosimo zajedno sa drugim tvrdim ili oštrim predmetima ono se isto tako može oštetiti. Moguća oštećenja su mala te nisu vidljiva golim okom, ali je i to dovoljno da sjemenka izgubi energiju i hranu ili da se osuši te propadne. Isto tako preporučuje se da pakiranje sa sjemenkama ne čuvate u automobilu na suncu kako ne bi izgubile na kvaliteti.

Sjemenka je živa te se za nju moramo dobro pobrinuti ako želimo da se razvije u veliku i snažnu biljku. Sjemenke konoplje moramo čuvati na suhom mjestu, idealno u staklenoj čaši u tamnom i hladnom prostoru. Unatoč svim opreznostima, sjeme ponekad ne proklije. Ispod smo opisali dva testa s kojima se možete uvjeriti da će sjemenka zasigurno proklijati.

Semena Balkan – web trgovina sa velikim izborom kvalitetnog sjemena

Utječe li veličina sjemenke na klijanje?

Naravno da ne. Mnogi imaju predrasude oko veličine sjemenke i o tome kako to utječe na klijavost, ali to je naravno mit. Veličina sjemenke ne utječe na njenu klijavost, ali odnos prema sjemenki, rukovanje s njom te sadržaj itekako utječu. Ako primjetimo da je naša sjemenka mala te odmah pomislimo da neće proklijati, s negativnim stavom ćemo napraviti samo štetu – nemojte zaboraviti da je sjemenka živo biće.

Sjemenke konoplje

Ako još uvijek niste uvjereni u klijavost sjemenka, možete pokušati s ova dva testa.

Test s vodom

Sjemenke stavite u vodu te ih ostavite stajati približno 15 minuta. Ako sjemenke potonu to znači da su klijave, a ako još uvijek plivaju znači da su osušene i  najvjerojatnije neće proklijati. Taj test nije toliko pouzdan zbog činjenice da su sjemenke različite, zbog toga je bolje napraviti test klijavosti.

Test klijavosti

Uzmite nekoliko sjemenka, po mogućnosti 10, te ih posložite u red na vlažnu papirnatu maramicu. Prekrijte ih i stavite u plastičnu vrećicu sa zatvaračem te ju zatvorite. Zatim stavite vrećicu na toplo mjesto te provjeravajte jednom dnevno da li je sjeme počelo klijati.

Usput provjeravajte vlažnost, ali i pazite da ne pretjerate s njom. Isto tako pazite da plastična vrećica nije izložena direktnoj sunčevoj svjetlosti. Sjeme bi trebalo proklijati u samo nekoliko dana ili za par tjedana. Savjetujemo da pričekate 10 dana. Neki test klijavosti naprave u vrijeme sadnje tako da proklijale sjemenke sade neposredno u svoj vrt.

 

 

Izvori:

https://www.motherearthnews.com/organic-gardening/viability-of-seeds-zmaz00onzgoe

http://www.hortmag.com/weekly-tips/propagation/whats-the-shelf-life-of-a-packet-of-seeds

http://www.hortmag.com/weekly-tips/propagation/a-simple-trick-when-youre-saving-seeds

http://www.hortmag.com/weekly-tips/propagation/how-to-know-if-garden-seed-is-viable

https://www.vecer.com/seme-je-zacetek-zivljenja-6246457

2 komentara

  1. Ako mi nakon klizanja nakon 7dana.
    Kad baci prva 2 lista …biljka pukneodgrize je buba može li ponovo da baci lišće.

  2. Kad biljka proklija baci prva 2lista nakon 10dana ….a buba odriče 2lista prekine je može li ponovo procvjetat

Ostavi komentar

Email adresa neće biti objavljena.


*