WHO poziva na legalizaciju – Hrvatska na kriminalizaciju

Svjetsk zdravstvena organizacija predlaže legalizaciju kanabisa

Stručnjaci za zdravlje u UN-u pozivaju na reklasifikaciju kanabisa u svim zemljama članicama.

WHO je po prvi put nakon 1961. iskazao stav o kanabisu, koji je puno drukčiji danas nego prije 60-ak godina. Zahtjeva se legalizacija cijele biljke konoplje, kao i smole od konoplje. Plan je da sve potpisnice sporazuma prihvate da se kanabis izbriše iz kategorije teških droga.

Kanabis je trenutno u kategoriji 4. (Schedule 4.) gdje se nalaze substance koje su osobito štetne za čovjeka sa limitiranim medicinskim svojstvima.

Nadležno tijelo Svjetske zdravstvene organizacije također implicira da se tetrahidrokanabinol (THC) i njegovi izomeri izuzmu iz odvojenog sporazuma (1971.) gdje su također smješteni u kategoriju teških supstanci.

WHO savjetuje da CBD i preparati s manje od 0.2% THC ne podliježu nadzoru internacionalne zajednice te da se ne uvodi kontrola nad njima.

Michael Krawitz (SAD), ratni veteran i pobornik legalizacije

Klasifikacija kanabisa u sporazumu iz 1961. je ogromna greška. Vrijeme je da kroz politiku prihvatimo nove savjete WHO-a . 

Ako se ovaj prijedlog prihvati u potpunosti, to bi bilo “službeno” priznanje nadležnih organizacija da se o kanabisu već 60 godina stvara kriva slika.

Veliki broj država koje su izmijenile politiku prema kanabisu su definitivno utjecale na ovakvu promjenu stava Svjetske zdravstvene organizacije.

Za razliku od većine zapadnih zemalja, RH još uvijek osuđuje bolesnike rigoroznim kaznama i to one koji nemaju drugi izlaz no liječiti se kanabisom . Nadamo se da će ovo biti poticaj za temeljite izmjene zakona koje se odnose na kanabis i preparate od kanabisa.

Primjeri su u Hrvatskoj nažalost nebrojeni, a u posljednje vrijeme su i relativno popraćeni od strane medija zbog težine samih presuda.

Osim presude od 2 GODINE Huanitu Luksetiću, koja savršeno prikazuje apsurd zakona u RH, za primjer možemo uzeti i pjevačicu nekadašnjeg Feminema Niku Antolos. Ona se ne mora boriti samo sa saznanjem da ima opasnu bolest, već i s našim zakonima kako bi mogla koristiti jedini lijek koji joj pomaže, kanabis.

Pomaka možda ima, barem na riječima.

kolinda se zalaže za legalizaciju kanabisa

Prijedlog WHO-a je trebao biti izdan u javnost još u prosincu, no nije se dogodilo ništa iz nepoznatih razloga. Novi termin je u ožujku ove godine na komisiji UN-a o drogama gdje će 53 članice imati priliku glasati o prihvaćanju prijedloga Svjetske zdravstvene organizacije.

Neobjavljeni dokument WHO  – forbes.com

legalizacija kanabisa je sljedeći potez WHO organizacije legalizacija kanabisa je sljedeći potez WHO organizacije legalizacija kanabisa je sljedeći potez WHO organizacije

Postavi prvi komentar na ovu objavu

Ostavi komentar

Email adresa neće biti objavljena.


*