Vodič za početnike – Što treba znati prije konzumacije marihuane?

Vodič za početnike/ 6- najčešćih pitanja

6. najčešćih pitanja za početnike u svijetu marihuane

Koji su efekti konzumacije marihuane?

Na efekte konzumacije marihuane utječe više čimbenika poput okoline, glazbe, ugođaja, društva, trenutnog psihićkog i fizičkog stanja te naravno kvaliteti i količini.

Marihuana se  kroz medije često prikazuje kao halucinogena droga od koje se vide „zmajevi“ doduše realnost je sasvim suprotna.  Efekti konzumacije ne mogu proizvesti halucinacije kod konzumenta već marihuana djeluje kao stimulacijsko ili relaksacijsko sredstvo. Upravo zbog tih promjena u raspoloženju osoba može doživjeti „paranoje“ koje  kod pušaća možemo primjetiti kao preizražen osjećaj za oprez i preosjetljivost prema okolini.

Također, nakon konzumacije marihuane možete osjetiti  efekt zbog kojeg ju i mnogi konzumiraju kao “stress-relief” sredstvo odnosno da stres i problemi koje ste prije konzumacije imali na umu više ne postoje.

 Neki od efekata(ovisno o vrsti i načinu unošenja):

 • Opuštenost
 • Promjena percepcije o vremenu
 • Povećana kreativnost
 • Osjećaji sreće
 • Povećan apetit
 • Smanjenje stresa
 • Napadaji smijeha i euforije
 • Osjetljivost na boje i svjetlost
 • Osjetljivost na hladnoću
 • Tjeskoba, nervoza i paranoja
 • Pospanost
 • Težina u tijelu
 • Nesanica
 • Pojačani otkucaji srca
 • Toplina u licu i tijelu

Vodič za početnike/ 6- najčešćih pitanja

Koliko je potrebno da se osjete efekti konzumacije marihuane?

U početcima konzumiranja marihuane kada tijelo još nije razvilo određeni stupanj tolerancije, efekti marihuane se mogu uočiti pri konzumaciji vrlo malih doza. Kod pušenja marihuane u obliku spliff-a sa omjerom 50/50  (duhan/marihuana) efekti se mogu osjetiti već nakon 3-5 udisaja ovisno o kvaliteti (udjelu THC-a). Ovisno o načinu konzumacije efekti se mogu osjetiti od 15 do 30 minuta prilikom pušenja spliff-a/joint-a, 1-2 h za oralnu upotrebu te izuzetno kratko vrijeme za situacijske prilike (bong, pipe, itd..)

Mogu li se predozirati?

Ovo pitanje si vjerovatno postave svi početnici u svijetu marihuane no danas vjerovatno svi na njega znaju odgovor. Naime, da bi se predozirali kanabisom odnosno THC-om potrebno je više od kilograma kanabisa unesenog izravno u krvotok. Dakle, mislimo da je odgovor na to pitanje ustanovljen, a što se tiće unosa pušenjem spliffa(duhan/marihuana) savjetujemo  pažljivo doziranje ukoliko ste ujedno i nepušać cigareta kako ne bi došlo do vrtoglavice.

Koji su efekti dugotrajnog korištenja marihuane?

Zasad je utjecaj marihuane na ljudske mentalne i kognitivne sposobnosti relativno malo istražen no provedena su neka istraživanja te je utvrđeno da  zasad poznate pozitivne i negativne dugotrajne posljedice nestaju nakon prestanka korištenja kanabisa. Kao neke od negativnih posljedica možemo spomenuti probleme s pamćenjem odnosno oslabljene kognitivne funkcije, srčane smetnje kod korisnika sa genetskim predispozicijama, pad libida te socijalna anksioznost.

Ukoliko se nakon konzumacije ne osjećate dobro najbitnije je ne paničariti. Većinu vremena je osjećaj prolazan i treba samo opušteno reagirati na situaciju i smiriti tijelo. Ukoliko već dođe do toga da vam nije dobro savjetujemo da legnete. Mučnine su također vrlo česta pojava kod  početnika koji ne doziraju pravilno te se ponašajte kako bi se i ponašali u situaciji kada popijete previše alkohola.

Gdje držati marihuanu?

Marihuanu trebate čuvati na hladnom i tamnom mjestu van direktne svjetlosti. Držite kanabis u zatvorenoj posudi kako bi minimizirali izloženost zraku. Držeći kanabis na suhom mjestu sprječava se razvoj plijesni i gljivica.

Portal „vutropedija.com“ se ograđuje od odgovornosti izrade, posjedovanja, uporabe i prometa kanabisom u državama gdje je ilegalno. Pomno obratite pažnju na zakon i legalitet kanabisa u državi u kojoj se nalazite. Savjeti sa portala „vutropedija.com“ ne mogu zamijeniti profesionalnu medicinsku pomoć. Za više informacija obratite se svom liječniku.

1 Trackback / Pingback

 1. Sativa vs Indica: Djelovanje i Povijest - vutropedija.com

Ostavi komentar

Email adresa neće biti objavljena.


*