U Austriji HHC klasificiran kao psihoaktivna tvar

Foto: Canva

Velika vijest stiže nam iz susjedne Austrije. Prema vijestima iz austrijskog ministarstva zdravstva, heksahidrokanabinol (HHC) postaje sve popularniji, a “legalno drogiranje” posebno privlači mlade ljude, piše Vienna.at.

Baš poput THC-a i CBD-a, HHC se također dobiva iz biljke kanabisa, ali nema znanstvenih podataka o mogućim zdravstvenim posljedicama konzumacije: HHC sada Ministarstvo uvrštava u Pravilnik o novim psihoaktivnim tvarima ( NPS ).  U prirodnom obliku HHC se ne javlja ni približno u koncentraciji u kojoj se kasnije, od ljudske ruke, nađe na cvijetu.

HHC je u Austriji klasificiran kao psihoaktivna tvar

Proizvodnja i trgovina HHC-om, koji se sintetski proizvodi kao tzv. čista tvar, zabranjena je, ali posjedovanje i konzumacija ostaju nekažnjeni. Nova uredba stupa na snagu ovih dana, prema riječima ministra zdravstva Johannesa Raucha (Zeleni), trebala bi se primjenjivati ​​”dok ne budemo imali dovoljno saznanja o zdravstvenim posljedicama”.

Ako se HHC ekstrahira izravno iz biljke kanabisa, već podliježe Zakonu o opojnim drogama, izvijestili su iz Ministarstva zdravlja. U Finskoj je HHC već klasificiran kao nova psihoaktivna tvar, a to se uskoro očekuje u Belgiji i Mađarskoj. Druge europske zemlje također već raspravljaju o budućem rukovanju sintetički proizvedenim HHC proizvodima.

O štetnosti HHC-a i njegovim pogubnim posljedicama za Vutropediju je pričala i direktorica i predsjednica stručnog vijeća Međunarodnog instituta za kanabinoide ICANNA, dr.sc. Tanja Bagar.

‘Štetnost je ponovno posljedica sintetičke molekule, to nije prirodna supstanca. Svi sintetički kanabinoidi nose rizik, pogotovo za ljude koji imaju kardiovaskularne probleme te onima koji imaju problema s anksioznosti i skloni su napadajima panike. Za njih su sintetički kanabinoidi posebno opasni. Velika opasnost je i istovremeno uzimanje HHC i HHCO zajedno s lijekovima i alkoholom. Svakako je potrebno upozorenje korisnika o rizicima koji dolaze s uporabom sintetičnih kanabinoida. Legalno ne znači i sigurno. Priroda je ovdje pametnija od čovjeka; zbog svojeg zdravlja radije vjerujte prirodnim molekulama’, upozorila je stručnjakinja iz susjedne nam Slovenije.

Što su to kanabinoidi i koje su razlike između njih?

Postavi prvi komentar na ovu objavu

Ostavi komentar

Email adresa neće biti objavljena.


*