Site icon vutropedija.com

Tolerancija na THC

Tolerancija na THC se razvija kod učestalih pušača. Za razliku od alkohola, THC ne uzrokuje odumiranje veza između stanica. Umjesto toga ponovna konzumacija kanabisa dovodi do smanjenog učinka poznatijeg kao “tolerancija”.

Razlog za toleranciju potrošača na THC može se objasniti kanabinoidnim receptorima tipa I (CB1) u mozgu, koji se smanjuju s učestalom konzumacijom kanabisa. Mozak se nakon prestanka konzumiranja kanabisa oporavi unutar nekoliko tjedana.

To znači da bi trebali konzumirati veće količine THC-a kako bi se opet osjećali „high“ kao i prvi put.

Što je tolerancija?

Kao i kod mnoštva drugih psihoaktivnih supstanci, i na THC se može razviti tolerancija.

Tolerancija na THC je prilagodba ljudskog mozga stalnoj prisutnosti kanabinoida u kojoj su potrebne veće doze marihuane kako bi se postigao učinak prve doze.

Razvijanje tolerancije znači da nakon nekog vremena konzumiranja kanabisa postanete malo otporni na njega i trebate sve veće količine da biste postigli efekt “napušenosti”. Tolerancija se može pojaviti i kod drugih supstanci, ne samo kod kanabisa. Kofein je jedna od njih.

Tolerancija se događa zbog neurološkog fenomena nazvanog “downregulation”. Dok izlažete svoj sustav jednoj supstanci, broj receptora u mozgu koji reagiraju na tu određenu tvar se s vremenom smanjuje jer vaše tijelo nastoji održati ravnotežu i spriječiti preopterećenje.

Kako se postiže tolerancija na THC? 

THC uzrokuje toleranciju kroz ponovnu aktivaciju CB1 receptora. Ponovljena aktivacija CB1 receptora inicira događaje unutar moždane stanice, što prvo dovodi do desenzibilizacije, što je slabljenje odgovora na THC. Nakon toga slijedi internalizacija, što je uklanjanje CB1 receptora s površine stanice.

Ako nastavite konzumirati THC, to će imati manje učinka na funkcioniranje mozga jer ima manje receptora za djelovanje. Razlika između njih je da su desenzibilizirani receptori još uvijek dostupni za vezanje THC-a, ali kada se vežu, njegov je utjecaj niži nego što je nekad bio. Internalizirani receptori više nisu dostupni da se THC veže jer se unose u moždanu stanicu s površine gdje ostaju ili se razgrađuju na manje dijelove.

Aktivacija CB1 receptora THC-om inicira ove procese. Budući da se CB1 receptori često aktiviraju, postaju manje povezani s komponentama koje provode efekte receptora. CB1 receptori su poput nogometaša koji je odigrao 80 minuta. Na kraju, mišići nogometaša ne mogu izvršiti zadatak ispucavanja lopte onolikom snagom kojom su mogli na početku utakmice. Trener primjećuje umor nogometaša i povlači ga iz igre.

Slično tome, u stanici postoje proteini koji djeluju kao trener koji otkriva slabe receptore i povlači ih iz igre. Desensitizirane CB1 receptore detektiraju komponente unutar stanice koje označavaju receptor fosfatnom skupinom. Ovo je kao nogometaš koji kaže treneru da ga izvede iz igre. Ova fosfatna skupina signalizira dodatnim komponentama unutar stanice da ukloni receptor s površine stanice. U ovom trenutku, i nogometaš i CB1 receptor više nisu aktivni igrači.

Kao rezultat toga, ako nastavite konzumirati THC, to će imati manje učinka na funkcioniranje mozga jer ima manje receptora za djelovanje. 

Vremenski tijek razvoja tolerancije 

Tijek razvoja tolerancije na THC ovisi o vašoj dozi, genetici i povijesti uporabe.

Ako ste redoviti korisnik kanabisa, koliko brzo postanete tolerantni na THC (koji odražava internalizaciju CB1 receptora) ovisi o:

Očigledno je da se ti čimbenici uvelike razlikuju među pojedincima, tako da naše najbolje razumijevanje vremenskog tijeka razvoja tolerancije dolazi iz studija u kojima su testirali na miševima. 

Miševi koji su primali injekcije THC-a dvaput dnevno u dozi od 10 mg/kg razvili su toleranciju na THC-ove olakšavajuće i sedativne učinke nakon 36 sati (tj. 3 injekcije THC-a).

Tolerancija na sedativne učinke THC-a bila je jača od njezinih učinaka ublažavanja boli, što upućuje na to da su različita područja mozga ili moždanih stanica osjetljivija na toleranciju od drugih.

Tolerancija na THC se povlači uz apstinenciju 

Vrlo je teško izmjeriti kojom se brzinom mozak “oporavlja” od THC-a poslije razdoblja apstinencije.

U usporedbi s drugim rekreacijskim “drogama”, kanabis je jedinstven u brzini kojom se mozak “oporavlja” nakon razdoblja apstinencije. Oporavak je izrazito teško izmjeriti, ali možemo promatrati promjene u ponašanju i funkciji mozga.

Studija korisnika kanabisa izvijestila je da su korisnici smanjili CB1 receptore u usporedbi s onima koji nisu konzumirali kanabis, kod kojih su se receptori povećali na normalnu razinu nakon samo dva tjedna apstinencije.Važno je napomenuti  da ova studija nije procijenila da li su CB1 receptori ostali desenzibilizirani.

Međutim, dodatna su istraživanja pokazala da je povlačenje intenzivnije kada postoji manje dostupnih CB1 receptora za vezanje THC-a, što sugerira da je tolerancija doista internalizacija CB1 receptora.

Budući da je internalizacija CB1 receptora dominantna posljedica prekomjerne potrošnje THC-a, to objašnjava zašto je brži oporavak mozga s apstinencijom kanabisa, nego kod mnogih drugih droga. U najgorem slučaju, CB1 receptori postaju internalizirani i razgrađeni, u kojem slučaju se moraju reproducirati i poslati natrag na površinu stanice kako bi se obnovila normalna funkcija mozga.

Kako izbjeći razvoj tolerancije? 

Razvoj tolerancije na THC se može izbjeći brojnim načinima i metodama koje uglavnom ovise o vama.

Postoji nekoliko stvari koje možete učiniti kako biste izbjegli stvaranje tolerancije prema kanabisu. Prije svega, znajte da se to ponajprije događa svakodnevnim potrošačima.

Dakle, prva stvar koju možete učiniti je smanjiti učestalost i volumen konzumacije kanabisa na umjerenu razinu. Trik u tome je korištenje pristupa koji se naziva mikrodoziranje, a koji se temelji na korištenju najmanjih količina kanabisa koji su potrebni za postizanje željenih učinaka. Ovaj pristup je osobito koristan za medicinske potrošače.

Da biste to učinili ispravno, uzmite samo nekoliko dimova u isto vrijeme. Slijedeći ovu rutinu, nećete biti potpuno otporni na razvoj tolerancije, ali nećete je izgraditi tako brzo kao kad biste sami pušili 5 g dnevno.

Još nekoliko savjeta za smanjenje tolerancije: 

Promjenite rutinu 

Pretpostavljam da već imate rutinu kada je u pitanju pušenje trave. Vaše će se tijelo na kraju naviknuti na sve te kanabinoide u isto vrijeme i to će pomoći u jačanju vaše tolerancije. Uvođenjem nekoliko promjena u vašoj dnevnoj rutini, šokirate svoje tijelo i ne dopuštate da se navikne na kanabis.

Nemojte pušiti ujutro 

Kada ujutro zapalite, morate cijelog dana pušiti kako biste održali isti efekt, a to nije dobro ako pokušavate smanjiti toleranciju. Dakle, vraćamo se na prvi savjet: pokušajte pušiti kasnije navečer kako biste malo šokirali svoje tijelo.

Smanjite količinu kanabisa koju konzumirate 

Više kanabisa brže razvija toleranciju. Dakle, ako ste već dosegli točku u kojoj trebate sve više i više da biste se podigli, možda želite ići suprotnim putem i početi pušiti manje. Ranije sam u ovom članku govorio o mikrodoziranju, ali ako vam to ne pomogne, smanjite količinu kanabisa koju pušite na pola i smanjite broj konzumiranja.

Koristite manje rizle

Manje rizle, manje kanabisa. Ovo je dobra polazna točka i najjednostavniji način smanjivanja količine kanabisa koju pušite bez potpunog prekida. 

Ako vas zanima kako smotati joint, to možete saznati ovdje.

Zamijenite THC za CBD 

Ako radite na smanjenju tolerancije na THC, možda je vrijeme da isprobate CBD. Iako CBD smanjuje psihoaktivne učinke THC-a, neki od učinaka koji vam pomožu u svakodnevnim aktivnostima će ostati isti.

Tolerancija na THC ne mora nužno biti loša stvar kod rekreativnih pušača. Ako se želite dokazati kako možete popušiti najviše u svome društvu, tolerancija će vam dobro doći.

Exit mobile version