Sretan 20. travanj! Kako je grupa tinejdžera iznjedrila globalni događaj za ljubitelje kanabisa?

Foto: Canva

Kanabis. Hašiš.  Mary Jane. Žiža.  Svake godine dođe 20. travnja i pušači kanabisa slave uživajući u svojoj ljubavi prema čarobnoj biljci. Ali, kako je slučajni dan krajem travnja postao međunarodni praznik za ljubitelje marihuane? Bilo da slavite ili ne, možda će vas zanimati legenda o dimu iza praznika. Priča kojoj se najviše vjeruje uključuje skupinu kalifornijskih tinejdžera koji vole kanabis.

Što znači 4/20?

20. travnja ili 4/20 u svom kalendaru, praznik je koji slave mnogi pušači trave, kako u Sjedinjenim Državama tako i diljem svijeta.  To je dan kada pušači slave svoju ljubav prema opojnom cvijetu. Osobito u SAD-u gdje marihuana nije federalno legalna, također služi kao datum okupljanja zagovornika legalizacije.

Iako ne postoji službeno dogovorena priča o podrijetlu praznika, postoji mnogo popularnih teorija – možda najpoznatija povezuje datum praznika s skupinom tinejdžera u Kaliforniji. Popularna predaja povezuje rođenje “4/20” sa skupinom srednjoškolaca koji su pohađali srednju školu San Rafael u sjevernoj Kaliforniji ranih 1970-ih. Kohorta koja je sebe prozvala “Waldosi” okupljala se u 16:20 kako bi krenula.

“Nismo bili glupi napušeni klinci”, rekao je Steve Capper, 68, izvorni Waldo, pokazujući na potvrdu za iznimna postignuća koje je dobio u školi. Poanta je u tome da su se Waldovi bavili vanškolskim aktivnostima poput sporta i učenja , pa je odabrano 4:20 kao vrijeme kad se sva grupa mogla sastati.

Upravo je taj vremenski žig postao je šifra za čin pušenja trave i na kraju se proširio izvan granica Golden Statea. Tko je bio glasnik? Nitko drugi nego The Grateful Dead.

Dave Reddix, član “Waldosa”, rekao je za TIME Magazine 2017. da je bend pomogao popularizirati izraz tijekom njegovog mandata radeći kao asistent za basista Phila Lesha. TIME izvještava da su tijekom nastupa u prosincu 1990. neki Deadheads u Oaklandu dijelili letke pozivajući ljude da puše “420” u 16:20. 20. travnja.

Jedan od primatelja letka bio je Steven Bloom, novinar The High Timesa. Sljedeće godine popularna publikacija o kanabisu tiskala je taj letak i novo obilježavanje je rođeno!

Zašto se 4/20 povezuje s travom?

Sami Waldosi nisu počeli primjećivati ​​dalekosežnost praznika sve do kasnih 1990-ih, kaže Reddix. Počeli su ga viđati iscrtanog sprejom na klupama i znakovima i odlučili su da moraju ispraviti stvarnu priču iza toga. Sada slavne osobe, prodavaonice kanabisa i pušači početnici slave 20.4.

Iako postoje druge teorije o podrijetlu 4/20, uključujući reference na kalifornijski policijski kodeks i pjesmu Boba Dylana, Waldosi su ostali nepokolebljivi da su oni pravi arhitekti praznika. I Reddix i Capper su odbacili suprotstavljene teorije, rekavši da nijedna druga skupina nije predstavila dokaze koje je potvrdio legitiman izvor. “Svake godine sve više i više ljudi počinje prisvajati 4/20 kao svoje”, našalio se Reddix.

Njihov dokumentirani dokaz, koji je sastavljen na web stranici, sada se čuva u sefu banke u San Franciscu, rekli su. Adresa se ne nalazi tako slučajno u ulici Montgomery 420.

Što su to kanabinoidi i koje su razlike između njih?


 

Postavi prvi komentar na ovu objavu

Ostavi komentar

Email adresa neće biti objavljena.


*