SpaceX u sljedećem letu za ISS prevozi i kanabis!

SpaceX prevozi kanabis u ISS

Za sljedeću dostavu u Međunarodnu svemirsku stanicu ( ISS ) su osim kave, spremne i stanice biljke kanabisa. Agro – tehnološka tvrtka Front Range Biosciences® udružila se s SpaceCells USA Inc.  kako bi u svemir poslali kulture tkiva dviju najdražih svjetskih supstanci. Proučavat će ih BioServe Space Technologies na Sveučilištu u Coloradu kako bi vidjeli pojavljuju li se ekspresije gena ili genetske mutacije dok su stanice u svemiru.

Uzorci kave i konoplje ukrcat će se na teretni let SpaceX CRS-20, koji je planiran za ožujak 2020. Odatle će materijal krenuti prema Međunarodnoj svemirskoj postaji ( ISS ), gdje će se kulture ispitivati ​​u kontroliranim uvjetima u inkubatorima uz pomoć NASA-inih astronauta.

Blizu 500 kultura biljnih stanica bit će u inkubatoru otprilike mjesec dana, a BioServe će pratiti njihove uvjete iz operativnog centra na Sveučilištu Colorado. Kad se stanice vrate na Zemlju, moći ćemo znati više o tome kako je izlaganje zračenju u svemiru i mikrogravitaciji utjecalo na genetiku biljaka.

“Ovo je prvi put da netko istražuje učinke mikrogravitacije i svemirskih letova na kulture konoplje i kave”, rekao je dr. Jonathan Vaught, suosnivač i izvršni direktor Front Range Biosciencesa.

„Postoji teorija da biljke u svemiru mutiraju. Ovo je prilika da vidimo da li zaista posoje mutacije i zadržavaju li se prilikom povratka na Zemlju.”

Zašto u svemir slati kavu i kanabis?

Eksperiment bi mogao pomoći uzgajivačima i znanstvenicima da vide koliko se dobro biljke nose sa svemirom i uvjetima u svemiru. Sve je dio velikog broja svemirskih istraživanja u kojem se proučavaju različite vrste stanica u nultoj gravitaciji.

Postoji ogromna prilika za nastanak novih genotipa, kao i biljaka koje se mogu bolje prilagoditi suši i hladnim uvjetima“, rekao je Peter McCullagh, izvršni direktor SpaceCells-a. “Očekujemo da čemo kroz ove i druge misije dokazati da opskrbu hranom možemo prilagoditi klimatskim promjenama.”

Kanabis u svemiru uz kavu

Zbog rastućih temperatura Zemlje mnoga područja koja su nekada bila plodna osušila su se. Kao rezultat toga, ove regije ne mogu uzgajati usjeve na isti način kao nekada. Proučavanje utjecaja različitih okoliša na bilke može otvoriti put za naprednija istraživanja u budućnosti. U tom kontekstu, FRB, SpaceCells USA Inc. i BioServe planiraju nastaviti sa sličnim istraživanjima.

Zamišljamo da je ovo prvi od mnogih eksperimenata zajedno“, rekao je Louis Stodieck, glavni znanstvenik BioServe svemirskih tehnologija na Sveučilištu Colorado u Boulderu. „U budućnosti planiramo da posada ISS-a uzgaja biljke u različitim ciklusima rasta, tako da možemo analizirati koji su metabolički putevi uključeni i isključeni. Ovo je fascinantno područje koje ima značajan potencijal.

Izvor (www.hightimes.com)

Postavi prvi komentar na ovu objavu

Ostavi komentar

Email adresa neće biti objavljena.


*