Povijesni trenutak: SAD dekriminalizirao kanabis na federalnoj razini!

Legalizacija marihuane u SAD daje primjer Hrvatskoj

Zastupnički dom u SAD-u je upravo izglasao federalnu dekriminalizaciju kanabisa, priklonivši se većini Amerikanaca koji su već odavno odbacili prohibicionističku politiku prema kanabisu.

Za usvajanje zakona “MORE” ( Marijuana Opportunity Reinvestment and Expungement ) glasalo je 268 od 432 zastupnika.  To je ujedno i prvi put da je vijeće Kongresa u SAD-u stavilo na glasanje zakon o dekriminalizaciji kanabisa. Zakon kojeg je “gurala” novoizabrana potpredsjednica SAD-a Kamala Harris proglašen je najsveobuhvatnijom reformom kanabisa ikad te dolazi u “pravo” vrijeme – nakon više od pola stoljeća neuspjelog “rata protiv droge” koji je potaknuo masovno zatvaranje ljudi, a posebice crnaca te ljudi iz nižih slojeva društva.

Demokrati su rekli da će legalizacija kanabisa biti korisna za proračun te da će okončati takozvani “rat protiv droge”, koji je uvelike negativno utjecao na siromašne zajednice u SAD-u. Steny Hoyer kaže da je izglasavanje ovog zakona kritičan dio plana Demokratskog doma za rješavanje sistemskog rasizma i unapređenje reforme kaznenog pravosuđa.

Građani u raznim državama su u velikoj mjeri odobrili legalizaciju medicinske ili rekreativne uporabe kanabisa širom zemlje, a trenutno 15 država dozvoljava rekreativnu uporabu, dok 38 država dopušta uporabu medicinske marihuane. Zakon ima potporu liberala i konzervativaca koji odgovornu uporabu kanabisa vide kao osobno pravo.

“Ne žurimo s legalizacijom marihuane. Američki narod to je već učinio ”, rekao je zastupnik Earl Blumenauer (OR-D), jedan od glavnih arhitekata zakona. “Ovdje smo jer se nismo uspjeli nositi s katastrofalnim ratom protiv droge i vrijeme je da Kongres napravi svoj dio posla.”

“Vremena su se promijenila – marihuana ne bi smjela biti zločin”, rekla je novoizabrana potpredsjednica SAD-a Harris u priopćenju za javnost prošle godine.

“Moramo početi regulirati uporabu kanabisa i ukinute sramotne osuđujuće presude iz evidencije milijuna Amerikanaca kako bi oni mogli normalno nastaviti sa svojim životima. Kako marihuana polako postaje legalna u cijeloj zemlji, moramo osigurati da svi imaju priliku sudjelovati u ovoj novoj industriji. ”

“MORE” dekriminalizira kanabis na saveznoj razini ukidanjem iz Zakona o kontroliranim tvarima – gdje je apsurdno klasificiran kao droga iz Priloga 1 uz heroin i ostale teške droge.

Glavni naglasak zakona uključuje brisanje saveznih presuda za niz počinitelja, što znači uklanjanje prepreke koja zabranjuje pristup glasovanju, zapošljavanju, profesionalnim dozvolama, stanovanju, pa čak i mogućnosti usvajanja djeteta odnosno blokirat će se savezne agencije koje uskraćuju javne beneficije i sigurnosna odobrenja zbog prošlih presuda protiv kanabisa, dok imigrantima državljanstvo više neće biti uskraćeno zbog prijestupa povezanih s kanabisom.

Zakonom se utvrdila i odredba o naplati 5% poreza na promet na komercijalni kanabis te ulaganje u programe bespovratnih sredstava. Očekuje se da će stvaranje reguliranog tržišta kanabisa u cijeloj zemlji stvoriti tržišnu vrijednost od 37 milijardi dolara u roku od samo pet godina. Ovo povijesno izglasavanje se dogodilo nakon što je UN u srijedu uklonio kanabis s popisa opasnih droga te time oslobodili put za znanstvena istraživanja i medicinsku uporabu kanabisa i lijekova temeljenih na njemu.

Postavi prvi komentar na ovu objavu

Ostavi komentar

Email adresa neće biti objavljena.


*