Rastafarijanstvo: Vjera i običaji

Život rastafarijanaca

Rastafarijanstvo je religijski pokret nastao oko 1930. godine čiji je glavni Bog, odnosno utjelovljenje Boga Halie Selassie I. – etiopski car od 1930. do 1974. Prije krunidbe car je nosio ime Ras Tafari Makonnen, odkud dolazi ime pokreta. Rastafarijanstvo vuče korijene na Jamajci, gdje je i najveća koncentracija pripadnika te vjere. Raste vjeruju u povratak u Obećanu zemlju, za koju tvrde da je na području današnje Etiopije. Smatra se da je i nastala tijekom pokreta za povratak robova u Afriku.

Jedna od važnijih osoba za rastafarijanstvo je Jamajčanin Marcus Garvey, politički aktivist i borac za prava crnaca tijekom početka 20. stoljeća. Velika većina rastafarijanaca ga smatra prorokom zbog njegove mudrosti, borbe za prava crnaca i izrečenih riječi. Pozivao je na povratak crnaca u Afriku te je govorio ” Pogledajte u Afriku, kad će se kruniti crni kralj “.

Vrijeme se uskladilo sa krunjenjem posljednjeg cara Etiopije, prethodno spomenutog Halie Selassie. Ukoliko slušate reggae glazbu, možete primijetiti nekolicinu stihova koji govore o “povratku u Afriku”.

Rastafari vjera uvažava mnoga kršćanska i židovska načela i uvjerenja. Vjeruju u jednog Boga, naziva Jah, koji se nekolicinu puta utjelovio u obliku čovjeka – uključujući Isusa i Halie Selassia. Većina sadržaja iz Biblije u rastafarijanstvu je prihvaćena, no neki dijelovi su odbačeni jer su korumpirani “Babilonom”. Riječ Babilon kod njih označava zapad i zapadnu kulturu.

Halie Selassie, car Etiopije
Halie Selassie – car Etiopije

Marihuana i rastafarijanstvo

Prilikom razmišljanja o rastafarijanstvu, većina se prvo dosjeti kanabisa. Kod rasti, marihuana je sredstvo ili medij za komunikaciju s Bogom. Pušenjem nastaje takozvani “higher state of mind” , odnosno više stanje uma čime se otvara spiritualnost duše. Sam čin konzumacije kanabisa kod rastafarijanaca se smatra svetim ritualom.

Vjeruje se da povezanost religije i kanabisa potiče od kumine, tradicionalne vjere na području Jamajke u kojoj se kanabis koristio kao medij za komunikaciju s precima.

Jezik rastafarijanaca: Dread-talk

Dread-talk, i-talk ili lyaric su sve nazivi za dijalekt engleskog jezika koji se koristi među rastafarijancima. Posebnost ovog dijalekta osim načina izgovora jest i ta da su neke riječi izbačene poput engleskog “hello” zbog zagađenja od strane Babilona.

Zanimljivo je za spomenuti da se upravo “hello” ne koristi. Po rastafarijancima to je uvredljiva riječ zbog”hell” i “lo-low” u izgovoru.

Ital način života rastafarijanaca

Ital ili I-tal je način života koji se temelji na biblijskom učenju i povijesti afričkog čovjeka. Naziv potjeće od riječi “vital” – vitalno.

Kad spomenemo rastafarijanstvo, Ital način zivota je temelj. Uključuje korištenje prirodnih i organskih mateirijala i namirnica.
Ziggi ITAL rizle – nastale iz organski uzgojene konoplje – nisu izbjeljivane

Fokus Ital načina života je postići što sličniji život “prvog čovjeka koji je nastao na sliku Božju”. Prema tekstovima iz starog zavjeta, tijelo je hram. Možemo reći da pripadnici rasta vjere žive prilično zdravim životom. To je upravo zato što ne konzumiraju alkohol niti nezdravu hranu. Većina njih se hrani Ital načinom prehrane – koja uključuje isključivo prirodne i organske namirnice u sirovom obliku.

Važnost kose u rastafarijanstvu: Dreadlocksi

Raste vjeruju da u njihovoj kosi leži snaga, stoga ju ne šišaju. Ovakvo vjerovanje potječe iz tekstova o Samsonu u Bibliji.

Rastafarijanstvo: Važnost crvene, zelene i žute boje

Rastafarijanstvo ima službenu zastavu koja uključuje zelenu, žutu i crvenu boju
Reggae boje na zastavi Rastafarijanaca

Crvena, žuta ( zlatna ) i zelena službene su boje rastafarijanaca. Iste boje su se koristile tijekom ” Black Movement ” pokreta Marcusa Garveya početkom 20. stoljeća. Crvena boja predstavlja prolivenu krv tijekom borbe crnaca za svoja prava i slobodu. Žuta boja, originalno zlatna, predstavlja bogatstvo domovine ( Etiopije ), a zelena boja predstavlja bogatstvo prirode i ljepotu obećane zemlje.

Povratak u obećanu zemlju

Za Raste je Afrika raj na zemlji, a u samoj srži te vjere je povratak svih crnaca u Afriku, odnosno Etiopiju, pod vodstvom Mesije.

1 komentar

Ostavi komentar

Email adresa neće biti objavljena.


*