Procurili njemački planovi za legalizaciju kanabisa

Foto: Canva

Procurili su ključni aspekti planova njemačke vlade za stvaranje legaliziranog rekreacijskog tržišta kanabisa, po uzoru na zemlje poput Kanade, Malte i Meksika, piše portal Volteface.

Ovo su i neslužbene najave i prijedlozi u ranoj fazi i stoga ih treba tretirati s oprezom, ali nam daju određeni uvid u vjerojatni smjer konačnih planova, kao i utjecaje i prioritete koji dolaze iz Vlade.

Ključni detalji koji su procurili uključuju:

Maksimalni prag za posjedovanje je 20g.
Naknada za domaći uzgoj do 2 biljke.
Mješavina prodajnih mjesta na kojima možete kupovati, uključujući maloprodaju u licenciranim trgovinama, ljekarnama i online opcijama.
Maksimalno ograničenje od 15% THC-a, s manjim ograničenjem od 10% za osobe u dobi od 18 do 21 godine.
Potpuna zabrana oglašavanja.
Uvođenje nebrendiranog pakiranja u stilu cigareta.
Postupljeni porez na temelju razine THC-a.
Nije dopušten uvoz kanabisa – sav mora biti uzgojen u Njemačkoj
Mlađe od 18 godina uhvaćene u posjedu kanabisa neće biti kriminalizirane (kanabis će biti zaplijenjen i obavezni tečajevi)
Urediti lokaciju dispanzera kanabisa, uz minimalne udaljenosti od škola, ustanova za djecu i mlade.

Na ovim prijedlozima, koje je iznio ministar zdravstva Karl Lauterbach, trenutno se radi između brojnih ministarstava u Saveznoj vladi. Prijedlozi su potaknuli raspravu među aktivistima, skupinama za zagovaranje i industrijom. Prošli je mjesec njemački ministar financija Christian Lindner predložio da bi se kanabis mogao legalizirati već sljedeće godine, ali povjerenik za droge Burkhard Blienert rekao je da je malo vjerojatno da će zakon stupiti na snagu najranije 2024. godine. Vlada bi sljedećih mjeseci trebala predstaviti nacrt zakona njemačkom parlamentu.

Alastair Moore, suosnivač Hanway Associatesa komentirao je: “ Neke pozitivne strane u ovom novom curenju informacija u njemački tisak, ali dok ne vidimo konačni dokument, teško je znati što će ostati. Negdje u Berlinu politički stratezi vjerojatno pažljivo prate reakciju na objavljeni smjer zakonodavstva”.

Analiza:

Njemačka vlada jasno je dala do znanja da će njihov model regulacije biti usmjeren na javno zdravlje, a mnoge od gore navedenih mjera – poput zabrane oglašavanja, običnog pakiranja i nižih granica THC-a za mlade – odražavaju to. S obzirom na to da smo još uvijek u vrlo ranoj fazi procesa, vrlo je malo detalja o tome kako će se propisi provoditi i sankcijama za njihovo kršenje.

Također još uvijek nema pojedinosti o tome mogu li se neka pravila i propisi izmijeniti kako legalno tržište bude nadmašivalo ilegalno tržište u nadolazećim godinama. Takozvane klauzule o ‘zalasku’ u zakonodavstvu – poput onih koje se mogu vidjeti u zakonima o Brexitu i COVID-u u Ujedinjenom Kraljevstvu – mogle bi biti ključni alat u osiguravanju da se pravila i propisi prilagode promjenjivom tržišnom i društvenom okruženju. To otežava raspravu o prednostima mjera kao što su maksimalna dopuštena količina kanabisa za posjedovanje, broj biljaka koje se smiju uzgajati kod kuće i ograničenje % THC-a.

Unatoč tome, predloženi prag od 20 g posjedovanja je relativno nizak, kao i ograničenje od samo 2 biljke koje se smiju uzgajati kod kuće. U Kanadi i na Malti dopušten je uzgoj do 4 biljke kod kuće, dok je u Urugvaju ograničenje 6. Što se tiče dopuštenja za posjedovanje, u američkoj državi Colorado možete legalno posjedovati do 56 grama, a u Kaliforniji je to 28,5 g.  U Južnoj Africi je do 600 grama, ali na Malti je samo 7g (do 50g u domaćem okruženju). U Meksiku postoji dopuštenje od 5g, ali to je samo dekriminalizirano, a ne u potpunosti legalizirano.

Prodaja će podlijegati i PDV-u i posebnom porezu na kanabis, koji će se temeljiti na sadržaju THC-a. Ovi su prijedlozi slični postojećim zakonima o proizvodima poput alkohola, gdje u Ujedinjenom Kraljevstvu postoje različite razine poreza za proizvode različite jačine. Propisi o potenciji vjerojatno će biti jedna od najžešće osporavanih točaka, budući da mnogi ljudi ističu da su predložene razine THC-a daleko ispod onih koje se nalaze na ilegalnom tržištu, pa čak i ispod razina koje se nalaze u trenutnoj ponudi medicinskog kanabisa u Njemačkoj.

Postavi prvi komentar na ovu objavu

Ostavi komentar

Email adresa neće biti objavljena.


*