Preminuo dr. Raphael Mechoulam, otac THC-a

Foto: Instagram

U Izraelu je u 92. godini, 9. ožujka, preminuo dr. Raphael Mechoulam , najpoznatiji svjetski istraživač kanabisa i profesor medicinske kemije na Hebrejskom sveučilištu u Jeruzalemu, piše Benzinga.

Vijest je stigla od poznanika i kolega. “Ovo je vrlo tužan dan za mene, za znanstvenu zajednicu i za zajednicu kanabisa”, rekao je David Meiri, izvanredni profesor na Technionu, Izraelskom institutu za tehnologiju.

Mechoulam se dugo smatrao ocem THC- a i pionirom istraživanja kanabisa jer je 1963. godine otkrio i izolirao tetrahidrokanabinol. Sljedećih godina dr. Mechoulam i njegov tim istraživača nastavili su s uspješnim proučavanjem strukture CBD-a. U 1980-ima dr. Mechoulam je tvrdio da bi kanabis, ako se legalizira, mogao zamijeniti do 20% svih farmaceutskih lijekova. Nastavio je proučavati manje kanabinoide tijekom sljedećih desetljeća.

Znanstvenik i pionir

Život dr. Mechoulama ovjekovječen je u dokumentarcu “The Scientist”. Među njegovim brojnim postignućima bilo je otkriće anandamida, endokanabinoida koji je nazvan po sanskrtskoj riječi koja znači “vrhunska radost”.

Istraživački projekt koji je pokrenuo dr. Mechouam doveo je do izolacije prvog opisanog endokanabinoida anandamida koji su izolirala i karakterizirala dva njegova postdoktoranda, Lumír Ondřej Hanuš i William Devane. Isto tako, 2-AG, još jedan endogeni kanabinoid, otkrio je Shimon Ben-Shabat, jedan od njegovih doktora znanosti. studenata, dokazujući njegov doprinos proučavanju kanabisa izvan njegove generacije.

Posljednje otkriće dr. Mechoulama bio je EPM301 ili metil ester kanabidiolne kiseline, također poznat kao CBDa.

Život postignuća

Mechoulamova su postignuća donijela nekoliko nagrada i priznanja, uključujući:

1999.-2000.: predsjednik Međunarodnog društva za istraživanje kanabinoida (ICRS).

2001.: Počasni doktorat Državnog sveučilišta Ohio.

2003.-2005.: predsjednik uprave Međunarodne udruge za lijekove kanabinoide (IACM).

2006.: Počasni doktorat Sveučilišta Complutense.

2011.: NIDA Discovery Award.

2012.: EMET nagrada u egzaktnim znanostima – kemija.

2016.: Nagrada za životno djelo – CannMed

Kratka biografija

Rođen 5. studenog 1930. u Sofiji, Bugarska. Dr. Mechoulam je studirao kemijsko inženjerstvo, a 1949. se sa svojom obitelji nastanio u Izraelu gdje je studirao kemiju.

Mechoulamov otac, koji je preživio holokaust, bio je liječnik koji je bio zadužen za nadzor Židovske bolnice u Sofiji. Njegova majka, koja je studirala u Njemačkoj, bila je utjecajna figura u njegovom životu izlažući ga medicini, knjigama i umjetnosti, uključujući kazalište i koncerte.

Godine 1952. stekao je zvanje magistra znanosti. doktorirao biokemiju na Hebrejskom sveučilištu u Jeruzalemu i 1958. doktorirao. s Weizmannova instituta u Rehovotu. Osim toga, studirao je na postdoktorskom studiju na Rockefeller institutu u New Yorku između 1959. i 1960. Mechoulam je također proveo nekoliko godina radeći kao nastavnik i rektor u raznim školama.

Godine 1994. izabran je za člana Izraelske akademije znanosti. Također je jedan od osnivača Međunarodne udruge za kanabinoidne lijekove.

Do svojih posljednjih dana dr. Mechoulam je bio predsjednik Multidisciplinarnog centra za istraživanje kanabinoida Hebrejskog sveučilišta, najvećeg centra za istraživanje kanabisa u Izraelu i jednog od rijetkih centara u svijetu koji provode revolucionarna istraživanja kanabinoida, endokanabinoida i medicinskog kanabisa.

Što su to kanabinoidi i koje su razlike između njih?

Postavi prvi komentar na ovu objavu

Ostavi komentar

Email adresa neće biti objavljena.


*