POVIJESNI DOGAĐAJ Njemačka pred legalizacijom marihuane

Foto: Canva

U njemačkom parlamentu uskoro bi se trebao naći prijedlog zakona o legalizaciji kanabisa u okviru sveobuhvatnih reformi koje bi dale zeleno svjetlo za potrošnju i prodaju ove droge u najvećem europskom gospodarstvu. Njemački ministar zdravstva Karl Lauterbach prošlog tjedna rekao je da su planirane reforme dobile ‘vrlo dobre povratne informacije’ Europske komisije, izvršne vlasti EU-a, dodajući da bi prijedlog zakona mogao biti objavljen do kraja ožujka ili početkom travnja, pišu svjetski mediji.

‘Uskoro ćemo predstaviti prijedlog koji funkcionira, odnosno koji je u skladu s europskim pravom’, rekao je Lauterbach nakon višemjesečnih razgovora s Bruxellesom.

Cilj – Poboljšati javno zdravlje

Inače, vlada je u listopadu objavila nacrt prijedloga za legalizaciju kanabisa za odrasle, čiji je cilj poboljšati javno zdravlje. Lauterbach je inzistirao na tome da se prijedlog zakona uputi u Bundestag samo ako se pokaže da su inicijative kompatibilne sa zakonima EU-a.

Prema planovima, kanabis se više ne bi klasificirao kao narkotik, a građani stariji od 18 godina smjeli bi nositi sa sobom do 30 grama droge za osobnu upotrebu. Potrošači bi također mogli slobodno uzgajati do tri biljke kod kuće, a ovlaštene trgovine i ljekarne mogle bi prodavati proizvode od kanabisa, piše CNBC.

Ako ga parlament odobri, zakon bi se mogao provoditi u fazama od sada do sredine 2024. To bi Njemačku učinilo najvećim svjetskim reguliranim nacionalnim tržištem kanabisa i prvom zemljom u EU koja je dopustila njegovu komercijalnu prodaju s potencijalno sveobuhvatnim implikacijama za Uniju.

U Nizozemskoj, zemlji koja se široko povezuje s legalnim pušenjem ‘trave’, uzgoj i prodaja droge u njezinim takozvanim kafićima tehnički je kriminalizirana iako se tolerira, dok je u drugim zemljama, poput Malte, legalizacija ograničena.

‘Ako mogu vjerovati svojim izvorima u vladi, prva promjena dogodit će se u svibnju’, rekao je Steffen Geyer, ravnatelj Hanf muzeja, muzeja konoplje sa sjedištem u Berlinu, koji se smatra ‘srcem njemačkog pokreta za legalizaciju u zadnjih 30 godina’.

‘Budućnost je zelena’

‘Datum 1. svibnja smatrat će se danom kada je Njemačka legalizirala kanabis’, rekao je Geyer za CNBC, napominjući da će komercijalna legalizacija vjerojatno uslijediti sljedeće godine. ‘Kanabis će u Njemačkoj biti priča o uspjehu, siguran sam. Budućnost je zelena.’

Legalizacija kanabisa jedna je od niza društveno progresivnih politika koje je predložila koalicijska vlada kancelara Olafa Scholza stupivši na vlast 2021. nakon 16 godina konzervativne vladavine.

Oko četiri milijuna ljudi u Njemačkoj koristilo je kanabis 2021. godine, a četvrtina svih osoba u dobi od 18 do 24 godine probala ju je, prema Lauterbachu, koji je rekao da je svrha promjena bila povećati javni nadzor i smanjiti kriminal povezan s drogom.

‘Vlada je trenutno daleko najotvorenija po pitanju ove teme’, rekao je Martin Chodorowski, acount manager u tvrtki Tom Hemp’s, prodavaču kanabidiola (CBD) sa sjedištem u Berlinu.

Bez poremećivanja tržišta

Europska šengenska zona bez graničnih provjera, čija je Njemačka članica, također trenutno zabranjuje uvoz ilegalnih droga preko europskih granica. To znači da bi Njemačka trebala pokazati da može proizvesti dovoljno zaliha bez potkopavanja politike svojih susjeda prema drogama.

Prijedlozi Berlina također će morati dokazati da neće poremetiti dobro uređeno tržište medicinske marihuane u zemlji. Prodaja medicinskog kanabisa dopuštena je u njemačkim ljekarnama od 2016. Neki medicinski stručnjaci upozorili su da bi legalizacija droge za rekreacijsku upotrebu mogla povećati rizike za pacijente koji bi mogli tražiti samoliječenje.

‘Pacijenti koji si ne mogu priuštiti skupi medicinski kanabis mogu se sami liječiti kanabisom za odrasle bez savjeta liječnika. Po našem mišljenju, to se definitivno mora izbjeći’, rekao je Johannes Gallois iz Njemačke udruge farmaceutskih kanabinoidnih kompanija.

Ipak, šire društveno prihvaćanje kanabisa također bi moglo pomoći u destigmatizaciji droge i poboljšati javno prihvaćanje njenih medicinskih dobrobiti, primijetio je Gallois. ‘Sveukupna destigmatizacija kanabisa kao tvari također će dovesti do destigmatiziranog tržišta medicinskog kanabisa’, dodao je Gallois.

Vlada trenutačno preispituje svoje smjernice o medicinskom kanabisu, uključujući to kako se prepisuje i kompenzira prema zakonskom programu zdravstvenog osiguranja u zemlji.

Otvaranje vrata sličnim reformama

Legalizacija droge u najvećem gospodarstvu EU-a potencijalno bi mogla otvoriti vrata sličnim reformama u drugim europskim zemljama. Lauterbach je ranije nazvao te planove ‘modelom za Europu’.

‘Većina europskih zemalja ne želi ići u ovom smjeru. Ali nitko prije 10 godina ne bi pomislio da će Njemačka ići u smjeru legalizacije kanabisa’, rekao je Franjo Grotenhermen, osnivač i izvršni direktor Međunarodne alijanse za kanabinoidne lijekove, medicinskog društva sa sjedištem u Kölnu.

Susjedni Luksemburg i Češka već su predložili planove za legalizaciju kanabisa za odrasle. U Austriji, Italiji i Španjolskoj posjedovanje malih količina droge za osobnu potrošnju više nije kazneno djelo. Malta, najmanja država članica EU-a, 2021. postala je prva zemlja u Uniji koja je legalizirala osobno posjedovanje droge i dopustila privatne ‘klubove kanabisa’, u kojima članovi mogu uzgajati i dijeliti drogu.

Njemačka – pionir

‘Njemačka bi mogla biti pionir i izazvati domino-efekt u tom smislu’, rekao je Gallois.

Neki su optimistični smatrajući da bi takvi potezi u Europi također mogli ubrzati liberalizaciju globalnog tržišta kanabisa, što je osobito važno u najvećem svjetskom gospodarstvu, u kojem je rekreacijska i medicinska uporaba droge već legalna u nekoliko američkih država.

‘Cijeli posao s ilegalnim kanabisom raspustit će se sam od sebe kada Sjedinjene Države promijene svoje raspoloženje na federalnoj razini’, rekao je Geyer. ‘Ali trebaju nam primjeri poput Njemačke, poput Europe, kako bismo pokazali da se društvo neće urušiti ako marihuanu učinite legalnom na većoj razini – 80 milijuna Nijemaca je dobar početak, ali to nije kraj priče’, zaključio je.

Potpunoj legalizaciji kanabisa u EU prepreke zabrana uvoza i maloljetnici koji bi drogu kupovali online. Svi gledaju što će napraviti Njemačka Potpunoj legalizaciji kanabisa u EU prepreke zabrana uvoza i maloljetnici koji bi drogu kupovali online. Svi gledaju što će napraviti Njemačka. Semafor-koalicija u Njemačkoj najavljuje potpunu dekriminalizaciju pušenja marihuane, a država bi mogla fino zaraditi na tome Semafor-koalicija u Njemačkoj najavljuje potpunu dekriminalizaciju pušenja marihuane, a država bi mogla fino zaraditi na tome.

Što su to kanabinoidi i koje su razlike između njih?

Postavi prvi komentar na ovu objavu

Ostavi komentar

Email adresa neće biti objavljena.


*