Portugal već izvozi i uvelike zarađuje na medicinskom kanabisu

Izvoz kanabisa iz Portugala. nova kanabis sila u svijetu

Trenutno su u Portugalu sve droge dekriminalizirane, tako da ne možete biti kažnjeni kaznom zatvora zbog posjedovanja bilo koje droge za osobnu uporabu. Oni koji javno pokazuju znakove ovisnosti ili im se pronađe droga moraju se pojaviti na “sudu” koji se sastoji od odvjetnika, liječnika i socijalnog radnika. Taj sud funkcionira kao arbitražni postupak te je najčešći oblik presude za pojedince kazna od 25 do 150 eura ili u najgorem slučaju “tretman za ovisnost”.

Mnoge zemlje se trenutno ugledaju na situaciju u Portugalu i traže načine primjene tog modela zakona u svojim državama.

Danas, nekoliko godina nakon dekriminalizacije, Portugal se smatra zemljom s najmanjim brojem slučajeva predoziranja u Europi. “Otvoreni stav” društva i demarginalizacija korisnika kanabisa i nekih droga puno je pomogla, a sustav je posebno učinkovit za one koji koriste teške droge poput heroina itd. jer sada lakše mogu dobiti pomoć bez straha od suda ili policije.

 

Industrija kanabisa u Portugalu je sve jača te izvozi u brojne zemlje EU

 

Promjenama zakona 2018. godine, legaliziran je i medicinski kanabis. Stari i novi zakoni su spriječili stigmatizaciju onih koji koriste kanabis za osobnu uporabu, a to je otvorilo put policiji i sudovima da se bore sa stvarnim problemima u društvu.

Nakon reformi, u Portugalu su se počele otvarati tvrtke za proizvodnju i prodaju medicinskog kanabisa.

Medicinska marihuana legalna je u Portugalu od drugog mjeseca ove godine. Glavni proizvod u kontekstu medicinskog kanabisa je lijek na bazi kanabinoida – Sativex. Propisuje se pacijentima za bolove u mišićima i grčeve, a dostupan je u većini portugalskih ljekarni.

 

Portugal također radi na razvoju novih lijekova na bazi kanabisa za koje se nada da će uskoro postati dostupni na tržištu. Razvoj industrije medicinskog kanabisa imao je posebno dobar utjecaj na gospodarstvo, jer su stvorena mnoga nova radna mjesta od uzgajivača, administracije, prodaje do logistike, a čak su i prvi porezi na kanabis „otišli“ u državni proračun.

Legalizacijom i liberalizacijom tržišta, Portugal je postao prva europska zemlja na mjestu vodećeg izvoznika medicinskog kanabisa. Osim zakona, zbog svog geografskog položaja i izvrsne klime, kanabis se može uzgajati tijekom cijele godine u Portugalu. To je velika prednost u odnosu na ostale europske zemlje, posebno onih na sjeveru, što omogućava Portugalu lakši put na vanjska tržišta na kojima se kanabis može plasirati.

 

Kao i u drugim zemljama koje su pogođene recesijom, Portugalu su bila potrebna vanjska ulaganja nakon krize 2008. godine. Novo tržište kanabisa uvelike je doprinjelo oporavku od recesije te se Portugalci nadaju da će rezultati kroz nadolazeće godine biti sve bolji. Kao dokaz tome, tri glavne kanadske tvrtke koje uvoze medicinski kanabis u Njemačku već kupuju medicinski kanabis iz Portugala.

Prije se kanabis uvozio iz Kolumbije preko Kanade i uvozio u Njemačku. Sad je Portugal preuzeo tu ulogu zbog toga što se nalazi u EU, manjih poreza i nižih logističkih troškova prilikom prijevoza kanabisa iz Portugala u Njemačku.  2020., ulaskom u novu sezonu uzgoja, očekuje se rast tržišta i povećanje stranih ulaganja.

Postavi prvi komentar na ovu objavu

Ostavi komentar

Email adresa neće biti objavljena.


*