ZAKON O LEGALIZACIJI Tri biljke po Nijemcu u kućnom uzgoju

Foto: Canva

Njemački korisnici kanabisa morat će se osloniti na kućni uzgoj i cannabis sociality clubove za opskrbu, a ne na licencirane trgovine ili ljekarne kako je prvobitno predviđeno, prema smanjenom planu legalizacije kanabisa koji je predstavio njemački ministar zdravstva Karl Lauterbach, pišu strani mediji.

Ova objava dolazi nakon višemjesečnih rasprava s Europskom komisijom o izvedivosti njemačkog preliminarnog plana za legalizaciju kanabisa. Ishod su dugo očekivali političari, poduzeća i korisnici koji su jedva čekali čuti koliko će Komisija tolerirati njemačke ambicije. Nakon razgovora s Komisijom, “došli smo do zaključka da nas tadašnji nacrt [plana legalizacije] neće odvesti dalje u ostvarivanju naših ciljeva”, rekao je Lauterbach na tiskovnoj konferenciji u Berlinu.

Odrasli do tri biljke

Prema smanjenom planu, odrasli će moći uzgajati do tri biljke kanabisa kod kuće i kupovati travu cannabis sociality clubovima do 500 članova, koji ne smiju biti orijentirani na profit. Klubovi kanabisa već postoje u Španjolskoj i na Malti. Osim toga, legalizirat će se posjedovanje do 25 grama kanabisa. Međutim, postojat će zabrana oglašavanja lijeka, ograničenje THC-a (tetrahidrokanabinol, psihoaktivna tvar u kanabisu) za mlađe od 21 godine, a konzumacija će biti ograničena na određena područja.

Lauterbach je rekao da klubovi za kućni uzgoj i kanabis čine prvi od dva stupa njemačkog nastojanja da legalizira. “Naš cilj s prvim stupom je da ne moramo obavijestiti Bruxelles [kako bismo provjerili krše li nacionalni zakoni zakone EU-a]”, dodao je njemački ministar poljoprivrede Cem Özdemir. Nacrt zakona o legalizaciji bit će predstavljen u travnju, rekao je.

Drugi stup su projekti regionalnog modela za izgradnju komercijalnih opskrbnih lanaca, koji će trajati pet godina i stalno će se ocjenjivati. “Ovo će biti popraćeno usklađenim naporima njemačke vlade da pronađe pristaše u Europi za ovu progresivnu politiku kanabisa usmjerenu na prevenciju”, rekao je Lauterbach.

Njemački kancelar Olaf Scholz pozdravio je napredak u provedbi koalicijskog sporazuma.  No kao odgovor na revidirani plan, njemačka zastupnica Kristine Lütke iz Slobodnih demokrata naklonjenih biznisu rekla je da odbacuje “stroge gornje granice THC-a u kanabis klubovima” za mlade odrasle “jer tjeraju potrošače na crno tržište“.

Tino Sorge, iz oporbenog CDU-a desnog centra, rekao je da današnja objava nije “ništa drugo nego priznanje da [Lauterbachove] stare ključne točke od jeseni jednostavno nisu bile izvedive.” Međutim, Carmen Wegge iz Lauterbachove Socijaldemokratske stranke branila je plan rekavši da se “njemačka vlada odlučuje za put koji je siguran u smislu europskog prava”.

Što su to kanabinoidi i koje su razlike između njih?

Postavi prvi komentar na ovu objavu

Ostavi komentar

Email adresa neće biti objavljena.


*