Hoćemo li u Njemačkoj uskoro moći legalno kupiti kanabis?

Zastava njemačke, gdje se sve intenzivnije razgovara o mogućoj legalizaciji kanabisa.

Kanabis je u zapravo iznenađujuće malom broju država ‘zapadne civilizacije’  (SAD i EU) dekriminaliziran, a legaliziran je samo u Amsterdamu i određenim saveznim državama SAD-a. Međutim, zakoni, kao i provođenje tih zakona, neprekidno postaju labaviji.

U dosta država EU, diskretno konzumiranje kanabisa za osobne potrebe u najgorem slučaju može dovesti do novčane kazne, što uglavnom ovisi o osobnoj procjeni policajca, a ponekad i sudova.

No, čini se da sada dolazi novi val dekriminalizacije i legalizacije kanabisa unutar EU. Taj val mogao bi krenuti od Njemačke, koja barem po pitanju kanabisa zaostaje za mnogima.

Trenutačne razine legalnosti kanabisa u Njemačkoj i Hrvatskoj

Iznenađujuće je da je u Hrvatskoj dekriminalizacija kanabisa točnije definirana nego u Njemačkoj.

Dok se posjedovanje kanabisa za osobnu upotrebu u Hrvatskoj tretira kao prekršaj, u Njemačkoj ovisi od slučaja do slučaja. Tako se može dogoditi da za posjedovanje više od šest grama kanabisa osobe iznad dvadeset i jedne godine starosti budu kazneno gonjene te dobiju do dvije godine zatvora.

Dva policajca u Njemačkoj, leđima okrenuti, stoje na ulici.
Unsplash

Naravno, to se rijetko događa, a i postoje razni ‘trikovi’ da se izbjegnu više kazne. U svakom je slučaju potrebno na sudu dokazati da su količine koje okrivljenik posjeduje ‘male’, odnosno beznačajne za društvo u cjelini, ili da je kanabis korišten u medicinske svrhe.

Nažalost, svaka savezna država Njemačke ima svoju predodžbu ‘male’ količine. Za većinu njih, to je šest grama, dok je tek za Berlin to petnaest grama.

Zakoni koji ovise o fleksibilnosti sustava nisu pretjerano dobri, kao što je nedavni slučaj u Hrvatskoj demonstrirao. Naime, u sušnijem podneblju s više sunca industrijska konoplja proizvodi veće količine THC-a. Količine od 0.3% THC-a (zakon dopušta 0.2%) beznačajne su za ilegalnu prodaju (ilegalni kanabis može sadržavati preko 30% THC-a). Ali svejedno, vlasnika te plantaže sumnjiči se za kazneno djelo neovlaštene proizvodnje i prometa drogama.

To što će on najvjerojatnije biti oslobođen ne umanjuje štetu koja mu je nanesena.

S dosad neviđenim porastom konzumenata kanabisa unutar EU i relativno nedavnom legalizacijom medicinskog kanabisa u Njemačkoj, čini se da su se otvorila vrata za nove korake.

Debate o legalizaciji kanabisa u Njemačkoj

Medicinski kanabis je postao veliki biznis u Njemačkoj, a uz to je u značajnom porastu i rekreativno korištenje kanabisa. Dapače, svaka treća osoba u Njemačkoj je barem jednom koristila kanabis, a u doba pandemije taj broj samo raste.

Prosvjedni štand za legalizaciju kanabisa u Minhenu, Njemačkaž.
Prosvjedni štand za legalizaciju marihuane u Minhenu, Njemačka. Izvor: Wikimedia Commons

Glavni prigovori trenutačnom zakonu su da stigmatizira obične građane. Trenutačno je u Njemačkoj 380 000 slučajeva vezanih za droge, što je najveći broj ikada. Ilegalni biznis također kanabisu izlaže maloljetnike, a sve korisnike izlaže nekontroliranim proizvodima koji bi mogli biti zagađeni svakakvim vrstama štetnih supstanci.

FDP, Ljevica, Zeleni i Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) smatraju da dosadašnja politika prema drogama nije urodila plodom. Svi oni zagovaraju različite razine dekriminalizacije i legalizacije kanabisa. S obzirom na skore izbore, debata o legalizaciji je ponovo aktualna.

Velik broj liberala smatra da bi kanabis također doveo do značajnih ušteda i zarade. Jedna studija iz 2018. pokazuje da bi se kombinacijom uštede na policiji i pravosuđu te zarade od poreza moglo raditi o godišnjem plusu od 2.6 milijardi eura.

Zeleni su do sada jedina stranka koja je podnijela sveobuhvatni nacrt zakona. “Nacrt zakona o kontroli kanabisa” (njem. Entwurf eines Cannabiskontrollgesetzes) predviđa kontroliranu prodaju kanabisa odraslima u specijaliziranim trgovinama.

Time bi se isušilo crno tržište, jamčila zaštita mladih, rasteretili policija i pravosuđe te prikupio porez za prevenciju i liječenje.

Annalena Baerbock i Robert Habeck, vođe njemačke stranke Zelenih, koja intenzivno zagovara legalizaciju kanabisa.
Robert Habeck i Annalena Baerbock, trenutni vođe stranke Zelenih. Izvor: Bündnis 90/Die Grünen

Mogući budući koraci u Njemačkoj

Kriza uzrokovana virusom COVID-19 je dovela do raznih lomova u lancu opskrbe medicinskim kanabisom, koji se u Njemačkoj trenutno koristi u značajnim količinama. Kao odgovor na to, razvila se inicijativa za samostalnu proizvodnju kanabisa.

Takav korak bi mogao biti uvod u ozbiljan razvoj industrije proizvodnje kanabisa. To bi zauzvrat osnažilo i inicijative da ta industrija bude što isplativija i samim time se otvori za šira tržišta od medicinskog.

Ako se Njemačka odluči za model kakav imaju neke savezne države u SAD-u, u budućnosti bismo mogli vidjeti jednu izrazito liberalnu politiku prema kanabisu. U SAD-u su, uz esencijalne prodavaonice hrane, tokom karantene ostale otvorene i prodavaonice kanabisa.

“To pokazuje koliko je kanabis ukorijenjen u društvu”, kaže analitičar Stephen Murphy, komentirajući odluku nekih američkih država da kanabis stave u kategoriju primarnih ljudskih dobara.

Zaključak

Ruka s prstenom drži joint kanabisa, tamna pozadina.
Unsplash

Politička i zakonodavna klima vezana za kanabis naočigled se mijenja. Njemačka kao jedan od značajnijih lidera u Europskoj uniji može preokrenuti priču za ostale države članice.

Legalizacija u Njemačkoj značila bi, ako ništa drugo, labavije mjere u državama članicama koje zaostaju s dekriminalizacijom te veće izglede za legalizaciju u onim državama koje su korak dekriminalizacije već obavili.

Stoga bi Hrvatska, kao i druge manje države Europske unije, trebala sa zanimanjem promatrati trenutačni razvoj situacije u Njemačkoj. On bi mogao označiti velik ekonomski i društveni korak.

Postavi prvi komentar na ovu objavu

Ostavi komentar

Email adresa neće biti objavljena.


*