Na tržište stigli parketi od konoplje!

U proizvodnju su krenuli parketi i drvene obloge od konoplje

Tvrtka Tennessee drvni podovi – Tenessee Wood Flooring (TWF) sklopio je partnerstvo s tvorcem HempWooda kako bi zajedno započeli izradu podova od stabljika konoplje.

HempWood, drveni pod, izrađen je od komprimiranih stabljika konoplje i homogeniziran ljepilom na bazi soje. Materijal je razvijen tako da oponaša tvrdoću, gustoću i stabilnost hrasta.

Od svog otvorenja u kolovozu 2019. proizvode blokove i drvene pločice na bazi HempWood tehnologije u pogonu od 16 500 četvornih metara.

Nekoliko tjedana nakon otvaranja primili zaposlenika tvrtke TWF koji je bio zainteresiran za tehnologiju izrade biomase od konoplje. Kako se ispostavilo, TFW se godinama igrao s idejom izrade poda od konoplje.

TWF je obiteljska tvrtka koja je započela posao prije više od dva desetljeća. Specijalizirani su za proizvodnju gotovih podova izrađenih od drveta iz „obnovljivih šuma“,  kao i recikliranog drveta od starih drvenih staja.

“Imalo je smisla surađivati ​​s lokalnim obiteljskim poslom poput TWF-a jer doslovno vozimo materijal jedni drugima”, kažu u HempWood-u. “Oboje dijelimo isti ideal – ekološki prihvatljivo i napravljeno u SAD-u.

“Tvrtka Fibonacci isporučuje HempWood drvnu sirovinu, dok TFW materijal oblikuje u podove, a zajedno imaju za cilj da podovi spremni za narudžbe do početka ožujka.

Hempwood drvo se proizvodi od stabljika konoplje i ljepila na bazi soje
Hempwood drvo – izvor hempwood.com

Proizvode dovoljno Hempwood-a da naprave oko 5.000 četvornih metara poda, a biti će dostupni za kupnju na web stranicama TFW-a i HempWood-a.

Od pokretanja proizvodnje, kompanija je zvala zainteresirane partnere, kupce i povećavala svoje proizvodne kapacitete.

Prošle je godine tvrtka Fibonacci imala ugovore sa Državnim sveučilištem Murray i drugim uzgajivačima u Kentuckyju za više od 2.000 tona stabljika konoplje. Mnoge od tih stabljika bile su sekundarni proizvod poljoprivrednika koji su uzgajali sjeme ili cvijet.

Ove godine je sklopljen ugovor s još pet poljoprivrednika koji uzgajaju konoplju posvećenu isključivo vlaknima za HempWood i on traži da kupi više vlakana od konoplje kako godina prolazi. Namjerava nabaviti svu konoplju unutar 100 milja od svog postrojenja.

Fibonacci je nedavno sklopio partnerstvo s Reel Lumber Service-om u južnoj Kaliforniji koji sada prodaje HempWood drvo.

Proširenje HempWooda možda tek počinje.  Hempwood promatra potencijalne partnere širom zemlje, ali s patentima koji su u tijeku odobravanja u Australiji, Kanadi i Europskoj uniji, krajnji cilj je još veći od toga.

“Na kraju će naš proizvod biti diljem svijeta”, kaže u HempWood-u.

 

Postavi prvi komentar na ovu objavu

Ostavi komentar

Email adresa neće biti objavljena.


*