Muškarac pogubljen zbog trgovine oko kilograma kanabisa

Foto: CNN

Muškarac iz Singapura, osuđen zbog pokušaja trgovine oko 2,2 funte, odnosno malo više od kilograma kanabisa pogubljen je u srijedu, a kaznu su kritizirale  grupe za ljudska prava zbog njene ozbiljnosti, u vrijeme kada su mnoge druge nacije, uključujući susjedne zemlje, usvojile blaži pristup prema drogama i smrtna kazna, piše CNN.

Iako je kanabis legaliziran u sve većem broju zemalja diljem svijeta, Singapur održava neke od najstrožih zakona o drogama na svijetu i njegova vlada ostaje nepokolebljiva da smrtna kazna djeluje na odvraćanje trgovaca drogom i mora ostati na snazi ​​kako bi se održala javna sigurnost. Tangaraju Suppiah, 46-godišnji Singapurac, ubijen je u srijedu u zatvoru Changi, objavila je singapurska zatvorska služba u kratkom priopćenju.

Njegova sestra Leelavathy Suppiah rekla je za CNN da je njezin brat obješen i da je obitelj dobila smrtovnicu. Bilo je to prvo pogubljenje u Singapuru u šest mjeseci. U danima koji su prethodili slanju Tangarajua na vješala, članovi obitelji i aktivisti javno su apelirali na pomilovanje i dovodili u pitanje sigurnost njegove osude. Ured Europske unije u gradu državi i ured Ujedinjenih naroda za ljudska prava također su pozvali Singapur da ne izvrši njegovo vješanje.

Sve žalbe odbačene

Tangaraju je 2018. osuđen na smrt zbog “poticanja na trgovinu više od jednog kilograma kanabisa (1017,9 grama)”, navodi se u priopćenju Središnjeg ureda za narkotike (CNB). Sud je utvrdio da je telefonirao s još dvojicom muškaraca koji su uhvaćeni u pokušaju krijumčarenja kanabisa u Singapur. Prethodne žalbe na njegovu osudu i smrtnu kaznu sudovi su odbacili 2019., dok su zahtjevi za predsjednikovo pomilovanje također bili neuspješni, dodaje HNB.

“Tangaraju je dobio potpuni propisani postupak prema zakonu i imao je pristup pravnim savjetnicima tijekom cijelog procesa”, navodi se u priopćenju HNB-a dok se smrtna kazna opisuje kao “dio sveobuhvatne singapurske strategije prevencije štete”. Članovi obitelji i skupine za ljudska prava koji su se zauzeli za Tangarajua odbacili su vladine tvrdnje i objasnili zašto vjeruju da njegova smrtna kazna nije sigurna.

“Osuda za Tangarajua uglavnom se oslanjala na izjave s njegovog policijskog ispitivanja – uzete bez nazočnosti odvjetnika i prevoditelja – i svjedočenja dvojice njegovih suoptuženika, od kojih su za jednog odbačene optužbe”, rekao je Amnesty International.

“U zemljama koje još nisu ukinule ovu kaznu, međunarodna jamstva zahtijevaju da se smrtna kazna izrekne samo kada se krivnja optužene osobe temelji na jasnim i uvjerljivim dokazima koji ne ostavljaju mjesta za alternativno objašnjenje činjenica – i nakon pravne presude proces koji daje sve moguće zaštitne mjere kako bi se osiguralo pošteno suđenje”, dodao je Amnesty. Tangarajuova sestra Leelavathy govorila je o bratovoj tjeskobi i odlučnosti prije izvršenja njegove smrtne kazne.

Želio je dokazati svoju nevinost

“Čak i iz zatvora, želio se boriti za svoju nevinost”, rekla je za CNN. “Vjerovao je da će biti pošteno suđenje i želio je dokazati svoju nevinost – na svakom koraku.” The Transformative Justice Collective (TJC), lokalni abolicionistički pokret, istaknuo je, kako su rekli, “ozbiljne probleme” s dokazima korištenim za osudu Tangarajua, opisujući ih kao “šokantno slabe”. “Slučaj protiv Tangarajua uglavnom je posredan i temelji se na zaključcima”, rekao je TJC u nizu izjava.

“Nikada nije taknuo kanabis za koji je optužen da je pokušao preprodati. S prijestupom su ga povezivala dva telefonska broja pronađena na mobitelima dvojice muškaraca koje je HNB uhitio – od kojih je jedan korišten za koordinaciju isporuke kanabisa.”

“Tangaraju je već bio u pritvoru zbog drugog kaznenog djela u vrijeme kada je povezan s ovim slučajem – a njegovi mobilni telefoni nikada nisu vraćeni na analizu”, dodala je skupina. Prošle godine Tajland je postao prva zemlja u Aziji koja je dekriminalizirala kanabis nakon godina kampanja koje su provodili aktivisti na terenu.

Što su to kanabinoidi i koje su razlike između njih?

Postavi prvi komentar na ovu objavu

Ostavi komentar

Email adresa neće biti objavljena.


*